Fibaro má v ponuke množstvo bezdrôtových smart (Z-Wave) modulov, s ktorými viete aj z bežnej domácnosti spraviť inteligentnú. Ich hlavnou výhodou je to, že sa dajú zapojiť aj do pôvodnej elektroinštalácie, čím viete zapojiť do tohoto systému kompletnú domácnosť a nespoliehať sa iba na prídavné žiarovky, zásuvky a pod.

Nevýhodou však je, že aj keď sú tieto moduly relatívne kompaktné, tak sú stále veľké pre množstvo menších zariadení, ktoré by sa dali zapojiť do automatizácie. Ďalšia „nevýhoda“ je to, že aktuálne dostupné moduly sú určené pre bežnú 230V sieť, čím sú nepoužiteľné pre množstvo iných prvkov a zariadení, resp. ich častí, kde je potrebné nižšie, a tým aj bezpečnejšie napätie (kvôli inštalácii). Táto novinka je vhodná na implementáciu a ovládanie takmer akejkoľvek súčasti malej elektroniky a pod. zariadení (napr. regulátor vykurovania, alarm, garážová brána, zavlažovací systém, gramofóny, Hi-Fi systémy, domáce kino, DVD prehrávač, projektor a pod.).

Fibaro SMART IMPLANT je skutočne miniatúrny Z-Wave modul, ktorý disponuje viacerými vstupmi a výstupmi na pripojenie a ovládanie rôznych zariadení, resp. ich činnosti. Taktiež má integrovaný snímač okolitej teploty, vďaka čomu máte prehľad o teplote v mieste inštalácie (prehľad vstupov/výstupov nájdete nižšie).

Tento modul bude ideálnym a aktuálne jediným riešením, ktoré vám umožní zapojiť do domácej automatizácie aj staršie zariadenia. Takýmto spôsobom ich môžete zapojiť do rôznych scén alebo jednoducho ovládať pomocou smartfónu alebo PC. Má viacero možností zapojenia, podľa toho, na akú časť zariadenia ho nainštalujete. Môže to byť základné vypnutie/zapnutie, zmena hlasitosti, teploty alebo aktivácia konkrétnej funkcie a pod. Samotná inštalácia tohoto modulu bude relatívne jednoduchá, ale veľmi záleží na tom, do akej časti, resp. zariadenia ho budete chcieť namontovať (môže to byť aj zložitý proces). Výhodou je aj bezpečné napájanie s nízkym napätím v rozsahu 9-30V. A taktiež ochrana proti nesprávnemu zapojeniu (nesprávna polarita). Tento modul je možné integrovať aj do alarmov a bezpečnostných systémov – neinterferuje s bežnou prevádzkou prístroja. Skutočne zaujímavé zariadenie a my sa už teraz tešíme na reálny test, ktorý nám o jeho možnostiach a funkčnosti napovie ešte viac.

Technická špecifikácia

  • Napájanie: 9-30V DC / prevádzková teplota: 0-40 °C
  • Vstupy: 2 x 0-10V analógové / binárne vstupy, 1 x sériový, 1-vodičový vstup (pre snímače DHT22 alebo DS18B20)
  • Výstupy: 2x bezpotenciálové výstupy (na riadenie vonkajších obvodov)
  • Max. prúd na výstupoch: 150 mA
  • Maximálne napätie  výstupoch: 30 V DC / 20 V striedavý prúd
  • Rádiový protokol: Z-Wave (čip série 500)
  • Merací rozsah integrovaného snímača teploty: -55 °C až 126 °C
  • Dosah: do 50 m exteriér / do 30 m interiér (v závislosti od konštrukcie budovy)
  • Rozmery: 29 x 18 x 13 mm

Zdroj: Fibaro

Cena a dostupnosť modulu: zatiaľ neuvedené informácie

Prečítajte si aj:

Začíname s inteligentnou domácnosťou: Riadiaca jednotka je základným pilierom. Akú a podľa čoho si vybrať?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE