Tak ruku na srdce – naozaj rozumiete vaším financiám? Nenahovorili vás pri niektorej návšteve banky na nejaké „super výhodné“ životné poistenie či investície? A čo vaša hypotéka, naozaj máte to najvýhodnejšie na aktuálnom trhu?

Poriadok robí priateľov

Väčšina z vás si asi prizná, že vaše financie sú skôr džungľa, ako premyslený poriadok. Inými slovami máte pravidelné platby za niečo, čomu možno ani nerozumiete. Niekto tak pravdepodobne žije na váš úkor a vy o tom vôbec neviete.

Čo tak urobiť s tým poriadok? To by bolo fajn – ale aby som nemusel nikam chodiť, určite nie do nejakej banky, kde by nás zase nahovorili na nejakú „extra výhodnú“ ponuku, ktoré je zrovna v akcii práve teraz.

Potrebujete len smartfón

Nie, nič také. To čo vám chceme predstaviť je mobilná aplikácia a inteligencia za ňou. Volá sa Patron GO a existuje pre mobilné telefóny s operačným systémom Android a iOS.

Aplikáciu si stiahnete, nainštalujete a založíte si konto. Nič naplatíte, môžete len ušetriť.

Ako to funguje?

Patron GO potrebuje spoznať, ako míňate peniaze. Na to je ideálne, aby mohol preskenovať váš bankový účet. Neľakajte sa, nedávate mu žiadne prístupové údaje do vášho bankového účtu. Na Slovensku aj v celej EÚ platí nariadenie PSD2, čo znamená, že banka po vašom schválení sprístupní tretej strane niektoré informácie z vášho účtu – napr. históriu platieb. Patron GO funguje v pasívnom režime, teda vie si pozrieť, čo ste komu platili. Aplikácia je tak inteligentná, že tieto údaje skúma do hĺbky a vie o podozrivej platbe aj úplné detaily.

Aj keď nechcete udeliť prístup tejto aplikácii do vášho účtu, resp. vaša banka ešte nie je v zozname, môžete platbu zadať manuálne. Pracuje sa potom s ňou tak, ako keby ju Patron GO vyhľadal sám.

Vyhľadá vám finančné vírusy a pomôže s ich liečením

Práve preto sa pre Patron GO používa pojem finančný antivírus – on vyhľadá, doslova teda preskenuje vaše financie a nájde finančné vírusy. Tie vám pomôže vyliečiť.

Ako ich lieči? Pozrie si, akú platbu vlastne každý mesiac odvádzate a podľa toho ponúkne riešenie – napr. platbu zrušiť alebo nahradiť rovnako kvalitnou, ale cenovo výhodnejšou alternatívou. V tejto chvíli vás Patron GO môže spojiť so špecialistami a tí vám navrhnú riešenie. Sami zistíte, že sa dá dobre dohodnúť aj cez chat priamo v aplikácii.

Patron GO pritom v pozadí neustále porovnáva milióny bankových dát. Preto vie pre vás vybrať to, čo je práve najvýhodnejšie. Priemerne nájde na účte, z ktorého realizujete pravidelné platby viac ako 5 takých platieb, ktoré sa dajú zlepšiť.

Pomôže aj špecialista

Pokiaľ budete chcieť vírusy odstrániť, pri jednoduchších službách na to stačí pár klikov. Samozrejme, niektoré zmeny sa nedajú realizovať len čisto v prostredí IT. Sú operácie ako napríklad spomenuté poistenie, pri ktorom sa vám ozve špecialista priamo v aplikácii. Je to skutočný človek, žiadny robot. Ten vám pomôže s výberom porovnateľnej či dokonca lepšej služby, ako je tá vaša, ale pritom za lepšie peniaze. Niekedy je potrebné poslať ešte doplňujúce doklady či potvrdenia.

Prichádza z Čiech na Slovensko

Patron GO je výsledkom českého startupu a aktuálne prichádza na Slovensko. Výsledky z Čiech sú veľmi povzbudivé. Za rok činnosti získal 35 tisíc používateľov, ktorým analyzoval 3,5 milióna platobných transakcií a našiel viac ako 70 tisíc predražených platieb. Ušetriť môžete pokojne aj 1000 eur.

Nič nie je zadarmo, ale vy neplatíte

Asi vám chýba odpoveď na otázku, kde na tom Patron GO zarobí? Na vás priamo nie, vy naozaj nič neplatíte. Ste v pozícii, kedy môžete len ušetriť. Platba pre Patron GO sa uskutočňuje na druhej strane – ide totiž o poplatok zo strany poskytovateľov alternatívnych služieb.

Patron Go je aj zábavný

Autori tejto služby pridali aj zábavnú časť. Za to, že ste ušetrili, vás tento systém ešte aj odmení. V skutočnosti za významné kroky v aplikácii získavate body a tie potom môžete premeniť na produkty. Zatiaľ je v ponuke napr. ručné espresso, hodinky, slúchadlá, powerbanka, fitness náramok ale aj iPad Pro 12.9.

Zdroje: vlastné, Patron GO

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.