Kryptotelefón, ktorý bude slúžiť ako bezpečné úložisko digitálnej meny.

Sirin Labs chcú vyrobiť smartfón s názvom Finney. Všetky telefóny by sa mali tvoriť nezávislú blockchainovú sieť postavenej na technológii Tangle známej z kryptomena IOTA určenú pre Internet of Things. Sirin Labs majú vlastnú kryptomenu SRN a smartfón bude poháňaný systémom Shield OS (postavenom na Androide).

Jeho hlavnou výhodou a prednosťami nie sú technické parametre ale fakt, že dokáže uložiť v sebe kryptomenu. Napríklad Bitcoin, Etherum ale aj ďalšie a má zabudovanú bezpečnú hardvérovú peňaženku.

Neznamená to však, že by smartfón patril medzi nejakých začiatočníkov. Má mať 5,2“ QHD displej, 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Bude podporovať Wi-Fi AC a Bluetooth 5.0. Výrobca nezanedbá ani fotoaparát a ten prinesie 16 Mpx čip pre hlavný a 12 Mpx pre selfie širokouhlý fotoaparát.

Zaujímavosťou je aj P2P zdieľanie konektivity cez sieť smartfónov Finney, rovnako tak aj výpočtovej sily v čase, keď smartfón nepoužívate. Myšlienka smartfónu, ktorý prinesie podporu kryptomeny priamo vo svojom neoddeliteľnom základe, je lákavá. Otázkou bude, čo chce trh niečo takéto a ak áno, či trochu nepredbiehajú dobu.

Uvidíme, ako sa tomuto smartfónu bude dariť. Výrobca chce nazbierať 50 miliónov USD za začatie výroby smartfónu a Shield OS. Ak sa mu podarí vyzbierať 75 mil. USD, tešiť sa budeme môcť na All-in-one počítač. Na svojich stránkach zatiaľ nerozbehol crowfundingovú kampaň. Hovorí však, že už čoskoro…

Výrobca počíta s cenou 999 USD za smartfón a 799 USD za počítač.

Prečítajte si aj:

Bitcoin prekonal hranicu 5000 USD, môžete s ním obchodovať anonymne

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.