Firefox dobieha ostatné prehliadače.

Režim na čítanie stránok je v mnohých prehliadačoch štandardom. K dispozícii ho máte vo Vivaldi ako aj Edge. Najnovšia verzia vydaná začiatkom augusta s označením Firefox 129, bude obsahovať rozšírené možnosti na čítanie textov. Ide o špeciálny režim čítačky, kedy sa zo stránky odstránia rušivé prvky a ponechávajú sa len texty a obrázky. Znamená to aj odstránenie reklamných prvkov, skrátka čohokoľvek, čo by vás mohlo rušiť.

Režim na čítanie textov je ideálny nielen na veľkých obrazovkách, ale s obľubou ho používame aj na smartfóne. Nie vždy môže rozloženie textu po stránke veľkosti a umiestnenia šírky odseku vyhovovať každému. Sprehľadnenie prináša možnosť nastaviť si veľkosť písma, ako aj použiť pätkové alebo bezpätkové písmo. Na zavzdušnenie textu je k dispozícii možnosť je nastaviť medzery medzi riadkami. Najnovšie pribudla aj možnosť určiť medzery medzi znakmi a slovami.

firefox 129_reader_view_textZdroj: Mozilla

Prehliadače sa touto funkciou chvália už niekoľko rokov, avšak vo väčšine prípadov išlo v minulosti len o transformovanie do jednoduchého textu. Ten zostal formátovaný podobne ako zostala prítomnosť obrázkov. Nevýhodou však bolo, že sa len ťažko prispôsoboval. Stránka sa síce dala opticky zväčšiť, avšak zväčšovalo sa všetko proporcionálne. To nebolo vhodné na smartfóny a na počítačoch z dôvodu rozšírenia šírky stĺpca.

Okrem toho verzia 129 prináša aj možnosť definovať podkladovú farbu v tomto režime. K dispozícii je svetlá, tmavá, kontrastná alebo napríklad šedá či sépiová. Okrem toho je k dispozícii aj náhľad stránok pri podržaní myši nad uškom konkrétnej karty.

Prehliadač patrí medzi najlepšie s dôrazom na súkromie, no nedá sa povedať, že by išlo o „najskromnejší“ prehliadač na trhu. Ak vás téma súkromia zaujíma viac odporúčame využiť alternatívy ako napríklad Waterfox.

firefox 129_tab_previewZdroj: Mozilla

Zdroj: Mozilla

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.