Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Softvérová a poradenská firma prosperuje už štyri dekády nielen pre rastúci význam dát, ale aj pre veľké investície do výskumu a príkladnú starostlivosť o zamestnancov.

Softvérová a poradenská spoločnosť SAS oslavuje 40. narodeniny. Jej príbeh sa začal písať v lete roku 1976, keď začala analyzovať dáta v rámci poľnohospodárskeho výskumu v americkom štáte Severná Karolína. Počas nasledujúcich štyroch dekád sa SAS-u darilo nepretržite rásť a stať sa popredným globálnym dodávateľom analytického softvéru a konzultačných služieb. Vlani dosiahla firma globálne tržby 3,16 mld. USD, čo je o 2,3 percenta viac ako v roku 2014.

SAS dnes ovplyvňuje životy miliónov ľudí. Ak ste dostali ráno správy do mobilu, je možné, že práve SAS pomáhal mediálnej spoločnosti pri rozhodovaní, akú zmes článkov a reklám uvidíte. Ak ste sa ráno holili, je pravdepodobné, že SAS formoval výrobný proces, ktorý holiaci strojček vytvoril. Ak užívate lieky, je možné, že SAS pomohol určiť, či sú predpísané medikamenty účinné a bezpečné. Ak ste dostali z banky či poisťovne cielenú ponuku, mohol SAS stáť za výberom odkazu aj komunikačného kanála. A vaše obľúbené víno vám možno chutí aj preto, lebo SAS pomáhal vinárovi určiť najvhodnejšiu dobu zberu hrozna.

2015-revenue-growth-graph_web2016_8_nowat

Spoločnosť SAS je známa tým, že nie je obchodovateľná na burze a v súčasnosti je najväčšou súkromne vlastnenou softvérovou firmou na svete. Do výskumu a vývoja investuje dlhodobo štvrtinu tržieb, čo je zhruba dvojnásobok priemeru iných technologických firiem. Analytická agentúra IDC v súčasnosti označuje SAS s tretinovým trhovým podielom za lídra v oblasti pokročilej a prediktívnej biznis analytiky.

SAS sa tiež pravidelne umiestňuje na najvyšších miestach v rebríčkoch najlepších zamestnávateľov po celom svete. Zamestnanci firmy v centrále majú priamo na pracovisku k dispozícii napríklad polikliniku, dotovanú škôlku, umyváreň automobilov, ako aj rekreačné a fitnes centrum a olympijský bazén. Podľa prieskumu Great Place to Work pracuje viac ako 45 % zamestnancov vo firme dlhšie ako 10 rokov.

Keďže objem dát, ktoré majú firmy k dispozícii, rovnako ako záujem premeniť ich na užitočné informácie neustále rastie, má SAS všetky predpoklady prosperovať aj v ďalších rokoch. Podľa prieskumu firmy Ovum sa trh softvéru pre big data zväčší do roku 2019 v porovnaní s vlaňajškom až šesťnásobne.

infografika_web2016_8_nowat

Celosvetovo sa zvyšuje dopyt po riešeniach pre riadenie rizík, pre odhaľovanie podvodov a pre informačnú bezpečnosť s využitím analytiky. Dáta sa stávajú vo firmách strategickým aktívom a naše nové portfólio v oblastiach cloudu, mobility a internetu vecí nám dáva skvelé predpoklady, aby sme zákazníkom naďalej pomáhali získavať z rastúceho množstva dát maximálny úžitok,“ uviedla Hana Kvartová, country manažérka SAS pre Slovensko a Českú republiku.

Značky: