Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Strategické partnerstvo zjednoduší prevádzku analytických riešení a analyzovanie dát, a tým podporí úsilie organizácií o digitálnu transformáciu.

Spoločnosti Microsoft a SAS ohlásili spoločne vytvorenie strategického technologického a obchodného partnerstva, ktoré uľahčí používateľom prevádzku analytického softvéru SAS v cloude Microsoft Azure.

Pokročilý analytický softvér SAS a špecifické riešenia, napríklad pre odhaľovanie podvodov, pre analýzu rizík či pre zlepšovanie marketingových kampaní, budú mať záujemcovia k dispozícii priamo z online obchodu Azure Marketplace. Rovnakým spôsobom môžu získať aj analytickú platformu SAS Viya, ktorá sa tento rok dočká novej verzie špeciálne prispôsobenej pre cloud.

Partnerstvo s Microsoftom zjednodušuje našim zákazníkom cestu do cloudu a uľahčuje im prístup k našim riešeniam, čím sa možnosť robiť lepšie rozhodnutia postavené na dátach a analytike stáva ešte dostupnejšia,“ uviedla Hana Petríková, regionálna riaditeľka SAS Central Europe. Na Slovensku zatiaľ využíva softvér SAS cez iba nepatrná časť zákazníkov. „Partnerstvo s Microsoftom preto predstavuje ideálnu príležitosť pre organizácie, ktoré chcú využiť výhody cloudu,“ dodáva.

Strategická aliancia SAS s Microsoftom vytvára tiež potenciál pre poskytovanie spoločných riešení, uviedla agentúra IDC. Firmy potvrdili, že budú hľadať príležitosti pre integráciu analytických funkcionalít SAS do systémov Microsoftu. Na trhu by sa ešte v priebehu tohto roku mali objaviť cloudové analytické riešenia, pri ktorých budú SAS a Microsoft spolupracovať pri uvádzaní na trh aj pri predaji.

Firmy už dnes spolupracujú napríklad na riešeniach pre využitie obrovského množstva dát, ktoré generujú senzory a zariadenia pripojené do internetu vecí (IoT). Príkladom je mesto Cary, ktoré s využitím softvéru SAS a cloudu Azure lokalizuje analýzou dát zo senzorov a údajov o počasí miesta, kde hrozí nebezpečenstvo záplav. Cieľom je lepšie informovať obyvateľov aj záchranné zložky.

Popularita a využívanie cloudu v dobe pandémie výrazne rastú, nakoľko umožňujú firmám flexibilnejšie reagovať na výkyvy dopytu a poľahky prispôsobovať požiadavky na IT aj náklady aktuálnym potrebám.

Na rastúce využívanie cloudu pri analytike reaguje spoločnosť SAS okrem partnerstva s Microsoftom tiež plánom na vytváranie takzvaných akceleračných centier pre cloud. Cieľom centier budovaných po celom svete v spolupráci so spoločnosťou KPMG bude pomáhať organizáciám, aby mohli využívať cloud rýchlejšie a nákladovo efektívnejšie. Podporovať budú zákazníkov s vlastnými cloudami aj organizácie, ktoré chcú využiť verejné cloudové služby.

Značky: