Forza Horizon je späť a prináša presne to, čo sme si obľúbili vo Forze Horizon 4.

Keď som pred viac ako 3 rokmi recenzoval Forzu Horizon 4, užíval som si každú jednu minútu hrania. Forza Horizon je moja obľúbená herná séria a štvrtý diel priniesol viacero nových herných mechanizmov, ktorými rozšíril hrateľnosť predchádzajúcich hier. A keď som k tomu pripočítal fakt, že sa Horizon 4 odohrával v mojej obľúbenej (virtuálnej) Veľkej Británii a mal parádny soundtrack – čo viac chcieť?

Pri hraní Forza Horizon 5 som sa výborne bavil, avšak úvodná eufória sa nedostavila. Neviem, či je to Mexikom, v ktorom sa nová Forza odohráva, alebo je dôvodom fakt, že hrateľnosť a aj všetky prvky som si už naplno vychutnal v Horizone 4 a noviniek je minimum.

Horizon 5 ponúka skvelú kvalitu, ale je to tak, ako keď idete do vašej obľúbenej reštaurácie. Objednáte si jedlo, ktoré máte radi a presne viete, čo od neho očakávať. Jeho konzumáciu si užijete, biologické potreby naplníte a tam to končí. Kuchár možnože niekedy z času na čas mierne zlepší recept a prekvapí vás tým, avšak to od Forzy Horizon 5 nečakajte. Nie, ak ste v Horizon 4 najazdili desiatky hodín a s hrou ste žili od vydania doteraz.

Pre úplnosť dodám, že Forzu Horizon 5 som mal možnosť testovať pred jej oficiálnym vydaním. Hra bude pre širokú verejnosť k dispozícii od 9. novembra 2021.

Forza Horizon 5Zdroj: Microsoft
Forza Horizon 5

Viac obsahu, rovnaká hrateľnosť

Forza Horizon 5 pôsobí ako gigantické DLC pre Horizon 4. Tejto myšlienky som sa nevedel zbaviť počas celého hrania. A hoci by niekto na tomto tvrdení mohol hľadať negatívny podtón, prezentujme ho ako lichôtku pre Horizon 4, pretože tento diel bol v sérii Forza Horizon skutočne zlomový a posunul ju na novú úroveň.

Horizon 5 dotiahol herné mechanizmy z Horizon 4 do dokonalosti. Do základného balenia zakomponoval viacero prvkov, ktoré do štvorky pribúdali postupne, ako hra zrela. V praxi to znamená, že hardcore hráči sa budú v novom Horizone okamžite cítiť ako doma a prvé hodiny nebudú musieť tráviť spoznávaním toho, ako jednotlivé veci fungujú.

Virtuálne Mexiko predstavuje doteraz najväčší herný svet v sérii Horizon a treba objektívne priznať, že je doslova preplnený herným obsahom. Na každom kroku vás čaká nejaká aktivita – či už ide o misie, preteky rôznych typov alebo o všemožné radary, rýchlostné a driftovacie úseky alebo stodoly so zabudnutými autami.

Forza Horizon 5 takisto využíva systém tzv. sezón – ide o časovo obmedzené udalosti, za ktorých plnenie môžete získať exkluzívne odmeny. K tomu si pripočítajte špeciálne udalosti, ktoré sa konajú v hodinových intervaloch a ich úlohou je vytvoriť krátkodobý multiplayer v otvorenom svete a samozrejme aj plnohodnotnú ponuku z hľadiska režimov pre viacerých hráčov.

Forza Horizon 5Zdroj: Microsoft
Forza Horizon 5

Zábava a motivácia nechýbajú

Sériu Forza Horizon som si už od prvého dielu obľúbil kvôli slobode, ktorú ponúka. Nie je to typická automobilová hra, ktorá sa obmedzuje iba na preteky na okruhoch. V Horizon môžete voľne jazdiť po obrovskom svete a robiť to, na čo máte práve chuť. A rovnako je tomu aj teraz.

Chcete len tak skúmať herný svet? Nikto vám v tom nebráni. Chcete plniť misie? OK. Chcete pretekať? Jasné, len si vyberte, či preferujete preteky na okruhu, z bodu A do bodu B po cestách alebo off-road. Chcete hrať sami? V pohode, v hernom svete okolo vás síce budú ostatní hráči, aby ste mali pocit živého virtuálneho sveta, avšak nikto vás nebude tlačiť do interakcie s nimi.

A chcete hrať iba proti ostatným hráčom? Nie je problém, k dispozícii sú špeciálne herné režimy a dokonca aj predpripravené preteky si môžete zahrať v online režime. Novinkou je kreatívny režim EventLab, ktorý si okamžite obľúbite, ak ste trávili stovky hodín v Minecrafte a radi by ste zanechali kreatívnu stopu aj vo svete Forzy Horizon.

Na Forze Horizon 5 je krásne to, že predstavuje jedno veľké ihrisko, kde sa môžete do sýtosti vyblázniť. Toto tvrdenie som spomínal aj v mojej recenzii na Horizon 4 a v prípade novinky sa musím opakovať, lebo je to tak. Zmenil sa iba herný svet, avšak všetko ostatné ostalo po starom. Ako sa hovorí, na čo meniť veci, ktoré fungujú, že?

Forza Horizon 5Zdroj: Microsoft
Forza Horizon 5

V 4K pri 60 fps

Horizon 5 som testoval na konzole Xbox Series X. K dispozícii je tiež verzia pre Xbox Series S, Xboxy predchádzajúcej generácie a počítače so systémom Windows 10 a 11. Zážitok z hrania na vlajkovej konzole od Microsoftu je bezchybný. V porovnaní s Forza Horizon 4 som okamžite pocítil výrazne kratšie časy načítavania – či už pri spustení hry alebo pri rýchlom cestovaní po mape či spúšťaní jednotlivých udalostí.

Rekordne krátke loadingy považujem za jedno z kľúčových medzigeneračných zlepšení, nakoľko sa maximalizuje čas, ktorý trávite samotným hraním. To je obzvlášť praktické, keď si chcete hru zapnúť na 15 – 20 minút, aby ste splnili nejaké časovo obmedzené úlohy alebo si dali 2 – 3 preteky.

Forza Horizon 5 ponúka na Xbox Series X dva režimy nastavenia grafiky. Môžete hrať v nastavení kvality, kedy hra beží v 4K pri 30 fps a podporuje ray-tracing – bohužiaľ iba v režime ForzaVista, kedy ste v garáži a môžete si pozerať autá. V otvorenom svete nie je ray-tracing k dispozícii.

Druhým režimom je nastavenie výkonu. V tomto prípade sa niektoré nastavenia grafiky dynamicky menia tak, aby ste hrali pri 60 fps v rozlíšení až 4K. Toto nastavenie odporúčam, keď budete vo Forze jazdiť na superrýchlych autách – pocit z rýchlosti je pri 60 fps citeľne lepší ako pri 30 fps.

Forza Horizon 5Zdroj: Microsoft
Forza Horizon 5

Dynamický kolobeh dňa aj roku

Recenziu na Forzu Horizon 5 by som mohol v tomto momente uzavrieť, nakoľko som všetko dôležité spomenul. Aj napriek tomu – pokiaľ tento článok čítajú hráči, ktorí doteraz žiadnu Forzu Horizon nehrali, však v krátkosti zrekapitulujem veci, ktoré mám na tejto automobilovej hre skutočne rád.

Variabilita herného sveta. Je jedno, kam autori zasadia Forzu Horizon, vždy vytvoria taký herný svet, ktorý v sebe kombinuje viacero rôznorodých regiónov. Rovnako je tomu aj v Horizon 5 – nechýbajú krásne serpentíny pri mori alebo v okolí sopky, nechýbajú pláže, po ktorých sa môžete prehnať rýchlosťou 200 km/h. Nechýbajú ani diaľnice, lesy, vidiek, malé mestečká. Jednoducho, vo Forza Horizon 5 si zajazdíte doslova všade.

Túto variabilitu zatraktívňuje dynamické striedanie jednotlivých ročných období a takisto aj dňa a noci. Kolobeh dňa ovplyvní vaše schopnosti pri jazdení, jednotlivé ročné obdobia sa podpíšu pod rozdielnu atmosféru a počas zimy aj pod väčšiu šmykľavosť.

Forza Horizon 5 ponúka takmer 570 ciest a cestičiek a viac ako 550 automobilov rôznych značiek. Ich zbieranie je zábavné a doslova to ide samo – stačí len hrať. Horizon vás za každú činnosť odmeňuje a niekedy ani nestačíte vnímať všetky darčeky a odmeny, ktoré získavate. Tak to bolo aj vo štvorke.

Forza Horizon 5Zdroj: Microsoft
Forza Horizon 5

Verdikt

Forza Horizon 5 je hra, v ktorej sa budú hráči Forzy Horizon 4 okamžite cítiť ako doma. Vývojári totiž herné mechanizmy nemenili a hoci pridali zopár drobných zmien a noviniek, tie sú skôr kozmetické. Príkladom sú príbehové misie, ktoré obsahujú aj voliteľné úlohy, ako je fotenie sôch pri mexických pyramídach. Alebo nový kreatívny režim EventLab, ktorý bude pre niektorých hráčov výrazným zlepšením.

Horizon 5 prináša dobre známu a zábavnú hrateľnosť a obrovskú porciu herného sveta. Ten sa počas vášho hrania premení na virtuálne ihrisko a záleží iba na vás, ako ho využijete a ako sa na ňom budete hrať. Niektorí hráči budú postupne plniť všetky aktivity, ostatní iba tie, ktoré ich bavia.

Hlavným medzigeneračným zlepšením medzi Horizon 5 a 4 je zlepšené vizuálne spracovanie a výrazne kratšie časy načítavania. Môže sa to zdať ako maličkosť, ale celkovému zážitku z hrania to výrazne prospieva.

Forza Horizon 5 vychádza už 9. novembra. Hra je súčasťou predplatného služby Xbox Game Pass, takže pokiaľ máte predplatné tejto služby, budete si ju môcť zahrať v plnej verzii už 9. novembra a to aj bez nutnosti kupovať si ju.

Hodnotenie: 4/5 (ak je FH 5 vaša prvá hra z tejto série alebo sa k FH po dlhej dobe vraciate, pripočítajte si k hodnoteniu 0,5 bodu až 1 bod)

Cena: 69,99 eur (Xbox + Windows), 59,99 eur (Steam), bezplatne v rámci Xbox Game Pass

Zapožičal: Microsoft

Páči sa nám

  • obrovský herný svet a množstvo obsahu na desiatky až stovky hodín hrania
  • nový herný režim EventLab pre hráčov, ktorí radi tvoria
  • veľký počet automobilov
  • rôznorodosť jednotlivých typov pretekov
  • dynamická zmena dňa/noci a ročných období
  • maximálna sloboda a radosť z jazdenia
  • možnosti multiplayeru
  • krátke loadingy

Nepáči sa nám

  •  minimum noviniek v porovnaní s Forza Horizon 4
  •  v soundtracku chýba CHVRCHES
Forza Horizon 5Zdroj: Microsoft
Forza Horizon 5

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit