Pomôže to zachovať poriadok.

Aplikácia Fotky od spoločnosti Google je dlhodobo najlepšou aplikáciou na zálohovanie a úpravu fotografií. Vyhľadávací gigant do tejto aplikácie iba prednedávnom pridal viaceré šikovné funkcie, medzi ktorými vyniká vyhľadávanie informácie v snímkach pomocou AI. Samotný názov novej funkcie vystihuje jej základný princíp fungovania, ktorý priamo vyzýva na používanie novinky Ask Photos, čiže Spýtaj sa fotiek. Je potrebné zdôrazniť, že aplikácia Fotky Google má “viaceré úrovne, pričom tá najprepracovanejšia je k dispozícii práve pre Pixel smartfóny spoločnosti Google, vrátane modelov Pixel 9 a Pixel 9 Pro XL.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Google do Fotiek čoskoro pridá novú AI sekciu, ktorá bude združovať informácie o fotografiách, ktoré boli upravené pomocou AI. Spoločnosť v tejto súvislosti oficiálne potvrdila, že funkcia je pripravená na sprístupnenie pre používateľov. Jej vydanie je naplánované na budúci týždeň, pričom jej zavádzanie bude prebiehať postupne. To znamená, že môže trvať aj niekoľko týždňov, kým sa dostane ku všetkým používateľom.

Google informuje, že všetky fotografie upravené pomocou AI nástrojov spoločnosti, ako sú Magic Eraser, Magic Editor a Zoom Enhance, už obsahujú metadáta IPTC, ktoré informujú, že obrázky sú upravené pomocou generatívnej AI. V aplikácii Fotky Google bude tak vidieť nielen štandardné informácie o fotografiách, ale aj informácie o tom, či bolo s fotografiou manipulované pomocou umelej inteligencie. Funkcia však do popisu obrázka pridá nielen novú sekciu AI Info s informáciami o pôvode obrázka, ale aj metadáta IPTC pre obrázky generované pomocou AI.

Fotky Google rozpoznajú fotografie upravené pomocou AIZdroj: AndroidAuthority
Fotky Google s novými informáciami o AI

Google dodáva, že metadáta IPTC používa aj pre obrázky vytvorené pomocou nástrojov ako Best Take a Add Me, ktoré sú súčasťou fotoaparátov Pixel smartfónov a využívajú negeneratívne funkcie na spojenie prvkov z rôznych fotografií do jednej. 

Spoločnosť nepotvrdila, či aplikácia Fotky tieto metadáta bude používateľom zobrazovať.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.