Google od 1. júna 2021 zavedie zmeny, ktoré sa dotknú 15 GB bezplatného ukladacieho priestoru.

Bolo iba otázkou času, kedy Google prestane poskytovať bezplatné ukladanie neobmedzeného množstva fotografií. Spoločnosť ohlásila zmenu a spolu s nie príliš potešujúcou správou prichádza aj nástroj, ktorý prezradí/odhadne, ako dlho vám vydrží aktuálne používaný plán ukladacieho priestoru. Tak zistíte, kedy budete s najväčšou pravdepodobnosťou nútení prejsť na platený plán, aby ste mohli na cloud aj naďalej ukladať fotografie, videá alebo dokumenty.

Nástroj, ktorý ponúkne odhad sa nachádza na stránke https://photos.google.com/storage. Po prechode na stránku a prihlásení pomocou účtu Google sa zobrazí odhadovaný čas, po ktorom bude váš súčasný program úložiska úplne vyčerpaný. Odhad je založený na osobnej histórii nahrávania, takže odhadovaný časový rámec je odvodený od návykov, akými ste z dlhodobého hľadiska využívali ukladací priestor Googlu.

Google Fotky

Nástroj ďalej ukáže, koľko miesta zaberajú fotografie a videá, ako aj to, koľko zaberajú ďalšie produkty, ako sú Disk a Gmail. Kliknutím na tlačidlo „ďalšie informácie“ sa zobrazí stránka pomocníka s informáciami o nových zmenách, ktoré budú implementované v júni budúceho roku.

Pozitívnou správou je, že Google dáva o pripravovanej zmene vedieť v dostatočnom predstihu, aby sa používatelia dokázali na túto zmenu pripraviť. Pokiaľ nechcete za ukladací priestor Googlu platiť,  riešením môže byť aj zakúpenie vlastného sieťového disku (NAS). 

Princíp fungovania je rovnaký ako v prípade cloudu od Googlu, pričom disky a obsah sú pod plnou kontrolou používateľa.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Sieťový disk Synology DS119j – Ako použiť zariadenie v praxi?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.