Porovnanie denných fotiek a ako ich zvládajú telefóny, medzi ktorými je 2 násobný rozdiel v cene.

Toto porovnanie poslúži tým, ktorí rozmýšľajú o smartfóne ako o fotoaparáte. Každý z nás má iné priority a tak je prirodzené, že niekto dbá na foto výbavu viac. Z pohľadu ceny a výbavy to na prvý pohľad vyzerá na nerovný súboj. Takto sa ale presvedčíte, že telefón za dve stovky dokáže fotiť veľmi dobre.

Porovnávali sme denné fotky tak, aby ste ich mali v páre. Nočné fotografie sú ovplyvnené hlavne slabším výkonom tohto smartfónu Redmi. Napriek tomu z by z našich skúseností nebolo potrebné platiť za Oppo. Iná situácia by bola, keď sa na telefón pozriete komplexnejšie a chcete si za daný model priplatiť. Cena modelu Redmi Note 10 5G je 209 eur, za Oppo si priplatíte o 240 eur navyše. Recenziu na Reno 5 5G si môžete prečítať tu.

Fotoaparáty

Fotografické možnosti oboch telefónov sa budú odlišovať. Základný rozdiel v megapixeloch až tak nevnímame. Dá sa síce tvrdiť, že čím viac, tým lepšie. V špecifických prípadoch, nie čo sa týka kvality fotiek. Skôr ide o mieru detailov, ktoré sa dajú vydolovať v špeciálnom Mpx režime a natívnom rozlíšení snímača. Teda situácii kedy zrušíte viazanie pixelov do jedného bodu a spriemerovaniu výslednej farby.

Celkovo tiež platí, že čím lacnejší smartfón, tým menej foto režimov. Toto ale nemusí byť tak na škodu nakoľko špecializovaný nočný režim majú aj telefóny za 200 eur, dokonca aj lacnejšie. Výsledky síce nie sú také ako pri kvalitnejších snímačoch, no režim ako taký tu je. To platí pre oba smartfóny a je jasné, že v tomto má Oppo navrch.

Výbava takisto nahráva Renu. V zásade by vám na Redmi Note 10 5G mohol chýbať ultraširokouhlý objektív. Toto bola vec, ktorá chýbala aj mne. Kto ale ide na cenu, musí niečo oželieť.

Redmi Note 10 5G

  • Hlavný – 48 Mpx, f/1.79
  • Macro – 2 Mpx, f/2.4
  • Predný – 8 Mpx f/2.0

Oppo Reno 5 5G

  • Hlavný – 64 Mpx, f/1.7
  • Ultraširoký – 8 Mpx, f/2.2
  • Macro – 2 Mpx, f/2.4
  • Mono – 2 Mpx, f/2.4
  • Predný – 32 Mpx, f/2.4

Verdikt

Ak si odmyslíme celkovú technologickú výbavu a spoľahneme sa na hlavný fotoaparát, nedá sa povedať, že by Reno valcoval Note. Práve naopak a to najmä s vernosťou podania farieb. V tomto smere vedie Note. Reno si zase lepšie poradil s kontrastne náročnými scénami. Tu jednoznačne vedie jeho HDR.

Cieľom tohto foto testu nebolo ukázať to, čo je zrejmé. Teda, že Note nemá tak silnú výbavu ako Reno. Ako ste sa ale mohli presvedčiť, počet fotoaparátov nie je všetko. Vo výsledku to totiž nemá v každom prípade dopad na kvalitu. Hlavný objektív je stále jeden a tým fotíte. Rovnako tak, ako aj fotky v tomto článku.

A tu sa jasne ukázalo, že telefón o polovicu lacnejší fotí vynikajúco a v mnohých prípadoch ešte lepšie ako drahší telefón. Takže do ceny drahšieho telefónu sa premietli technické parametre a povedzme že väčší počet objektívov a tým aj možnosti využitia.

Prečítajte si aj:

Redmi Note 10 Pro: 120 Hz AMOLED displej a lepšia cena ako má Xiaomi Mi 11 (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.