S radom Galaxy S sa každý rok spájajú tie najvyššie očakávania.

Telefóny radov Samsung Galaxy S patria aj v oblasti fotoaparátu bezpochyby k špičke a platí to nielen o aktuálnej rodine Galaxy S23, ale i o predchádzajúcich generáciách. S takmer istotou sa dá povedať, že fotoaparát bude prednosťou aj budúcoročného Galaxy S24, ale niektorých používateľov, ktorí očakávajú zásadné medzigeneračné vylepšenia, možno sklame. Tému rozoberal portál Tomsguide.com.

Poukázal pritom na tvrdenia spoľahlivého twitterovského zdroja Revegnus, podľa ktorého bude Samsung v prípade modelov Galaxy S24 a S24 Plus naďalej používať svoj vlastný 50 Mpx snímač GN3, Teda rovnaký, aký je v súčasnosti dostupný aj v modeloch Galaxy S23 a S23 Plus.

Ide o vynikajúci snímač, ktorý nájdeme okrem iného aj v rade Google Pixel 7, ale S24 by bol už treťou generáciou Galaxy S, ktorá tento fotoaparát používa. Predchádzajúca generácia Galaxy S20 mala dokonca o niečo väčší 64 Mpix snímač. Pochopiteľne, viac megapixlov určite nemusí znamenať lepšie fotografie, ale v čase, keď 108 Mpx snímače nájdeme v kadejakých telefónoch nižších tried za 200 či 300 eur, by sa aj u Samsungu patrilo v tomto smere niečo zlepšiť.

V prípade najvyššieho modelu Galaxy S24 Ultra by sa situácia mala zopakovať. Tento telefón bude podľa už citovaného zdroja vybavený 200 Mpx snímačom HP2, rovnakým ako je v Galaxy S23 Ultra. V tomto prípade je to ale celkom očakávané, keďže v tomto telefóne sme ho videli prvýkrát a napríklad predchádzajúci 108 Mpix snímač sa opakoval hneď v troch generáciách Galaxy (S20 až S22 Ultra).

Pochopiteľne, to že sa nezmenia hlavné snímače, neznamená, že nemôže dôjsť k zlepšeniu širokouhlých fotoaparátov a teleobjektívov. Objavili sa už fámy, že nový S24 Ultra by mohol mať ešte väčší optický zoom než 10-násobný v Galaxy S21 až S23, ale to sú zatiaľ skutočne len dohady.

Z ďalších možných vylepšení sa spomína displej s obnovovacou frekvenciou 144 Hz a výkonnejší čipset (čo je ale prakticky samozrejmosť).

Na záver treba dodať, že zlepšenie v oblasti fotoaparátov nebolo ani medzi radmi Galaxy S22 a S23 nijako dramatické. 200 Mpx snímač v Galaxy S23 Ultra je nepochybne marketingové lákadlo a telefón určite fotí i natáča lepšie, ale majitelia S22 Ultra nemajú príliš veľký dôvod na zmenu. V prípade základného S23 boli s fotografiami problém pri ich postprocessingu, čo mala vyriešiť nedávna veľká aktualizácia.

Zdroj: Tomsguide.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.