Minulý rok v tomto čase košická Fpt Slovakia spúšťala pilotný projekt pod názvom FPT SAP HUB, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie a odborné vedomosti o SAP-e. Program bol určený pre širokú verejnosť a stretol sa s výborným ohlasom. Tento rok je tu opäť, v termíne 19. – 28. 4. 2017, a my sme mali možnosť položiť niekoľko otázok dvom účastníčkam tejto super akcie, ktoré už takmer rok zarezávajú v FPT-čku na pozíciách junior SAP konzultant. Obe veľmi sympatické mladé dámy – Magdaléna Hisemová a Veronika Hingiszová.

  1. Ako sa s odstupom času pozeráte na SAP HUB ako štartovaciu aktivitu resp. vstupnú bránu do firmy?

Magdaléna: SAP HUB je skvelá šanca pre mladých, aktívnych ľudí. Príležitosť naučiť sa niečo nové, spoznať nových ľudí, osobnostne rásť. Počas workshopov šlo o vzájomnú interakciu – my sme spoznali FPT, a firma spoznávala nás. Odbornosť mentorov, ale predovšetkým milý prístup a skvelý kolektív ľudí boli určite veľkou motiváciou pre vstup do firmy. Je rozdiel poznať firmu len z počutia a zažiť vo firme takýto program, po ktorom poznáte prostredie firmy, niekoľko možno budúcich kolegov a z časti aj náplň práce. Človek má omnoho lepšiu predstavu do čoho ide.

Veronika: Program mi poskytol celkový prehľad o SAPe ako takom. SAP nebol ani pred tým pre mňa cudzím slovom, avšak podrobné informácie v takom rozsahu, spolu s praktickými ukážkami, bolo ťažké získať. Tento projekt to ale splnil nad očakávania. Samozrejme, nezanedbateľný bol aj príjemný kolektív, spoznala som tu veľa nových ľudí, dnes už kolegov a kamarátov, čo vo veľkej miere ovplyvnila skutočnosť, že sme sa stretávali každý deň a taktiež sme absolvovali zopár teambuildingov. Strávili sme spolu zábavné, pracovné tri týždne.

  1. Pomohli vám vedomosti, ktoré ste nadobudli, v ďalšej práci?

Magdaléna: Vedomosti, ktoré nám mentori počas jednotlivých hodín odovzdali, boli určite veľkým prínosom a priblížili prostredie SAPu, keďže pre mnohých účastníkov bol SAP neznámy. Pre ďalšiu samostatnú prácu však boli potrebné aj dodatočné školenia, samo-štúdium a ochota kolegov vysvetliť a pomôcť.

Veronika: Ako som už spomenula, SAP HUB mi poskytol celkový prehľad o SAPe, avšak pre ďalší pracovný rozvoj je potrebná vysoká dávka motivácie, chuť učiť sa a určite aj pomoc skúsenejších kolegov, na ktorých som mala veľké šťastie. Aj keď si myslím, že neexistuje neochotný kolega, len zaneprázdnený ☺.

  1. Ako hodnotíte vaše pôsobenie vo firme po roku?

Magdaléna: Vo firme som zatiaľ na pozícii part-time, keďže ešte študujem. Pre mňa je to perfektná brigáda popri škole, kde získavam praktické zručnosti a vidím reálne fungovanie vo firme. Posledný rok ma veľmi posunul vpred, veľa som sa naučila od kolegov, vo firme som už ako doma a láka ma vízia miesta v FPT-čku aj po škole.

Veronika: Rok v tejto firme ma naučil tak veľa, že je to ťažké zhrnúť do jednej – dvoch viet. Vo firme vidím obrovský priestor na profesný a osobnostný rast. Každý deň je pre mňa prínosom, vždy sa teším, keď sa môžem naučiť niečo nové. Nie je to vždy ľahké, ale stojí to za to. 

  1. Čo by ste odporučili kandidátom na tento program?

Magdaléna: Všetkým odvážlivcom aj takým, čo ešte váhajú, by som jednoznačne odporučila nebáť sa a skúsiť to. Nemáte čo stratiť, môžete len získať. Dnes už nestačí len vyštudovať, vysokoškolákov je mnoho. Ráta sa to, čo robíte navyše, čo vás odlišuje. Účasť na SAP HUBe je jednoznačne krokom vpred. Stačí len poslať CVčko a prísť s dobrou náladou a chuťou učiť sa.

Veronika: Každý deň ma život učí, že konkurencia je veľká. Stačí sa len poriadne rozhliadnuť. To, čo bolo niekedy výnimočné, sa stáva samozrejmosťou. Nechoďte s davom, ale ukážte, že máte naviac. Zábava, diskotéky tu budú stále, ale príležitosť sa už nemusí opakovať. Tento program určite významnou príležitosťou je, príležitosťou nestratiť sa v dave.

  1. …a niečo na záver

Magdaléna: Don’t go to club, rather come to SAP HUB! Je to fajn šanca. Využi ju a príď sa naučiť, čo ťa škola nenaučí.

Veronika: Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá výhovorky. A čo hľadáš ty?

Čo dodať? Ak si myslíte, že podnikové procesy z pohľadu IT môže byť práve tá vaša pomyselná šálka kávy, prihláste sa na sapbhub.fpt.sk ešte dnes. Registrácia stále prebieha a možno je to práve tento program, ktorým dokážete naštartovať alebo nakopnúť  svoju kariéru.

Značky: