Posilnil si svoje prvenstvo.

Najrýchlejší superpočítač na svete je teraz ešte výkonnejší a je čoraz bližšie k takzvanej exascale bariére, ktorá definuje výpočtový výkon na úrovni exaFLOPov. Informuje o tom portál techradar.

Japonský superpočítač Fugaku si podľa najnovšieho rebríčka Top500 upevnil svoje prvenstvo v segmente superpočítačov. Stroj dosahuje výkon až 442 petaFLOPov v teste High Performance Linpack a tiež zlepšil svoj výkon v zmiešanom pracovnom zaťažení HPC-AI. V tomto prípade zvýšil svoje skóre o viac ako tretinu a dosiahol dva exaFLOPy.

Pre porovnanie, žiaden iný superpočítač nepokoril v tomto teste hranicu jedného exaFLOPu. Najnovšia verzia rebríčka Top500 však zostáva vo veľkej miere nezmenená. Celý zoznam zaznamenal najmenší počet nových superpočítačov od jeho prvého zostavenia v roku 1993. Rovnako tak celkový výkon všetkých 500 strojov vzrástol z 2,22 na 2,43 exaFLOPov.

Do prvej desiatky sa však dostali dva nové prírastky: modul JUWELS Booster sa umiestnil na siedmej a Dammam-7 na desiatej pozícii. JUWELS je poháňaný procesormi AMD EPYC a NVIDIA A100 GPU a bol postavený spoločnosťou Atos. Dammam-7 je založený na procesoroch Intel Gold Xeon a NVIDIA Tesla V100 GPU.

Autor: Oliver Šuba

Zdroj: techradar

Prečítajte si aj:

Microsoft postavil obrovský superpočítač: Chce zdokonaliť umelú inteligenciu

Značky: