Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

FUJIFILM Corporation oznamuje že dňa 8. septembra, 2016, spoločnosť uvedie do predaja FUJIFILM X-T2 – “mirrorless” digitálny fotoaparát, ktorý využíva pokročilé technológie pre dosiahnutie prvotriednej kvality obrazu, vynikajúcu ovládateľnosť a krásny dizajn pripomínajúci klasické fotoaparáty.

X-T2 kombinuje senzor a procesor pre spracovanie obrazu vyvinutý spoločnosťou Fujifilm, s ultra ostrým radom FUJINON objektívov pre vynikajúce rozlíšenie obrazu.

X-T2 má kompaktné telo s nízkou hmotnosťou ktoré je odolné voči prachu, vode a schopné prevádzky pri nízkych teplotách do -10°C. Automatické zaostrovanie a elektronický hľadáčik bol podstatne vylepšený, vďaka čomu je ešte lepšie ako predtým schopný fotografovania pohyblivého subjektu pri športoch, alebo fotografovaní prírody, čo sa predtým s “mirrorless” fotoaparátmi považovalo za ťažké.

Po prvý krát u X série, X-T2 podporuje záznam 4K videa.  Módy so simuláciou filmu, používané pre statické snímky, môžu byť použité pre video.

Dizajn X-T2 je vymodelovaný podľa “štýlu s centrálnym hľadáčikom” u FUJIFILM X-T1, ktorý je v obľube od jeho uvedenia v roku 2014.  Tento osvedčený tvarový faktor poskytuje fotoaparát, ktorý má dokonalé rozmery s ergonomickými voličmi umiestnenými presne tam, kde sú potrebné pre vynikajúce, intuitívne ovládanie. Ponorte sa do fotografie prostredníctvom veľkého hľadáčika s pomerom zväčšenia 0,77x.

Ponuka 22 FUJINON objektívov pokrýva široký rozsah ohniskových dĺžok od ultra širokého uhla ku ultra telefotu. Kompaktné objektívy s nízkou hmotnosťou sú optimálne navrhnuté pre APS-C senzory, a zahŕňajú vynikajúce funkcie vrátane vynikajúcej svetelnosti a stabilizácie obrazu tak, aby vyhoveli najrôznejším požiadavkám fotografov.

X-T2 ašpiruje stať sa vlajkovou loďou modelov série X spolu s FUJIFILM X-Pro2 Dva modely dodávajú neporovnateľný výkon v ich rôznych charakteristických oblastiach, X-T2 exceluje pri fotografovaní portrétov, prírody a športov, a X-Pro2 je ideálny pre momentky a diskrétne dokumentárne fotografie.

<Najdôležitejšie vlastnosti X-T2>

  • Vynikajúca reprodukcia farieb a gradácia odtieňov pre snímky prvotriednej kvality u statických fotografií tak i pri zázname videa

X-T2 má 24,3 MP X-Trans CMOS III, APS-C senzor bez dolného priepustného filtra pýšiaci sa najvyšším výkonom v histórii X Série, ako aj X-Processor Pro – vysokorýchlostný procesor pre spracovanie obrazu s vysokou ISO citlivosťou a nízkym šumom.

X-T2 video funkcie podporujú 4K video záznam, čo je po prvý raz u fotoaparátov X Série.

  • Rýchle zachytenie rozhodujúceho momentu s akýmkoľvek typom subjektu

Základné parametre ako štartovací čas, interval snímania a časové oneskorenie uvoľnenia spúšte, boli vylepšené v snahe o fotoaparát, ktorý pracuje presne podľa požiadaviek fotografa.

Nové algoritmy výrazne vylepšili výkon základného automatického zaostrovania, zaostrovanie u objektov s nízkym kontrastom a subjektov s jemnými a subtílnymi textúrami, ako je perie vtákov a srsť zvierat, ktoré boli predtým slabinou AF s fázovou detekciou.

X-T2 má tiež AF-C vlastné nastavenia pre ešte vyššiu presnosť pri sledovaní pohyblivých objektov. Nastavenia si môžete prispôsobiť pre optimalizáciu AF charakteristík podľa typu pohyby subjektu.

Elektronický hľadáčik, ktorý sa používa pre kontinuálne sledovanie pohyblivého subjektu, je schopný zobrazovať až do 100 záberov za sekundu, pričom stále zachováva pomer zväčšenia 0,77x, a časové oneskorenie zobrazenia 0,005 sekúnd. Trvanie výpadku hľadáčika, pričom živé zobrazovanie na displeji dočasne vypadne, kým fotoaparát načítava údaje obrázku, bolo znížené o viac než polovicu, čo umožňuje až do 5fps, namiesto 3fps u predchádzajúcich modelov, počas kontinuálneho snímania v móde Live View.

  • Dokonale vyvážené, kompaktné, robustné telo s nízkou hmotnosťou

X-T2 má kompaktné telo s nízkou hmotnosťou, vážiace len 507 g (vrátane pamäťovej karty a batérie), je tiež odolné voči prachu, vode a schopné prevádzky pri teplotách do -10°C. Použitie senzoru APS-C znamená že sa k fotoaparátu používajú kompaktnejšie objektívy s nízkou hmotnosťou tak, že potrebujete iba malú tašku na fotoaparát, keď vyrazíte pre všetky typy reportážnych fotografií.

Voliteľný Vertical Power Booster Grip (VPB-XT2) umožní snímanie až do 1.000 záberov na jednu sadu batérií.

  • Praktický retro dizajn

Mechanické voliče všetkých základných nastavení fotoaparátu, vrátane clony, ISO citlivosti, kompenzácie expozície zostali zachované ako u predchodcu. Nastavenia môžu byť okamžite prispôsobené aj vtedy, keď je fotoaparát vypnutý tak, že vždy budete pripravení na fotografovanie. Zadný panel tela fotoaparátu má navyše joystick pre výber zaostrovacieho bodu. Zadný LCD je sklápateľný v troch smeroch, môže sa nakláňať nahor a nadol pri fotografovaní v režime na šírku, a smerom nahor pri fotografovaní na výšku.  Obrazovka ostáva umiestnená na optickej osi objektívu aj pri naklonení, čím umožňuje ľahké snímanie s vysokým a nízkym uhlom.

fujifilm_x_t2_2_web2016_8_nowat

Vlastnosti

 Obrazový senzor s najvyšším rozlíšením v X Sérii, vysokorýchlostný procesor pre spracovanie obrazu “X-Processor Pro”

  • X-T2 má 24,3 MP X-Trans CMOS III APS-C senzor spoločnosti Fujifilm a redukuje moaré a falošné farby bez použitia optického nízko priepustného filtra.
  • Funkcia simulácie filmu má teraz naviac pridaný ACROS mód. X-Processor Pro ponúka plynulé gradácie, hlbokú čiernu a nádherné textúry pre vytváranie monochromatických snímok, ktoré ďaleko presahujú predchádzajúci Monochromatický režim.
  • X-T2 má aj funkciu simulácie zrna pre reprodukciu charakteristickej zrnitosti, ktorú možno vidieť na filmoch. Funkcia je dostupná v režime “Silné” a “Slabé,” a môže byť kombinovaná s akýmikoľvek módmi Simulácie filmu.
  • Aj pri veľmi vysokom ISO nastavení, fotoaparát vytvára snímky s nízkym šumom, reprodukuje hlbokú čiernu a plynulé stupňovanie odtieňov, čím zachytáva nádherné snímky aj za podmienok s nízkou úrovňou svetla.

4K video záznam

  • Približne 1,8 násobné množstvo informácií potrebných pre vytvorenie 4K videa (3840×2160), alebo 2,4 násobné vyžadované pre Full HD video (1920×1080), je komprimované pre vytváranie prvotriednej kvality obrazu s nízkym moaré alebo artefaktmi. X-T2 podporuje vysoký dátový tok videa pre záznam pri 100Mbps tak pre 4K, ako aj Full HD video.
  • Módy Simulácie filmu, používané výhradne pre statické snímky, môžu byť použité aj pre video záznam. Napríklad “Classic Chrome” pre dodanie dokumentárneho nádychu s tlmenými farbami a bohatým tónovaním, alebo “ACROS” pre vytvorenie úžasného monochromatického záznamu s plynulým stupňovaním odtieňov a hlbokou čiernou. Dostupných je deväť rôznych módov.

Záznam v móde Simulácie filmu môže byť ďalej jemne doladený pomocou nastavení “Highlight Tone,” “Shadow Tone,” “Color” a “Sharpness”.

  • V odpovedi na požiadavky fotografov, X-T2 podporuje Clean HDMI výstup pre 4K video záznam, a tiež ponúka “F-Log” log-gamma voľbu, ktorá využíva široký dynamický rozsah senzora pre záznam videa v širokej farebnej škále, čím uľahčuje priebeh vytvárania videa.
  1. Vylepšenia AF
  • Počet zaostrovacích bodov bol rozšírený zo 49 u predchádzajúcich modelov na 91 (až do 325 bodov). Približne 40% zobrazovacej oblasti (stredná oblasť obsahujúca 49 zaostrovacích bodov) je pokrytá fázovou detekciou AF pixelov pre vytvorenie rýchlej a presnej fázovej detekcie AF oblasti, ktorú je možné využiť u rôznorodých scén.
  • Výkon kontrastnej detekcie AF, umožneného pre približne 85% zobrazovacej oblasti, bol tiež vylepšený. Rýchlosť čítania údajov bola v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi zdvojnásobená pre dosiahnutie AF výkonu s najvyššou rýchlosťou a presnosťou. Presné zaostrovanie sa dosahuje aj pri podmienkach s nízkym osvetlením -3EV.
  1. AF-C nastavenia

・AF-C bol výrazne vylepšený pre ešte vyššiu presnosť pri sledovaní pohyblivých objektov so zaostrovaním v AF-C móde. Podľa typu pohybu, si môžete vybrať individuálne nastavenia pre “Tracking Sensitivity,” “Speed Tracking Sensitivity” a “Zone Area Switching,” alebo vybrať jeden z piatich predvolených, ktoré kombinujú špecifické nastavenia pre tieto tri prvky.

   3Elektronický hľadáčik pre sledovanie pohyblivých subjektov

  • X-T2 má 2,36-miliónov bodový organický elektronický hľadáčik a zväčšením 0,77x a dosahuje oneskorenie zobrazovania len 0,005 sekúnd. Maximálny jas bol zdvojnásobený voči predchádzajúcim modelom a naviac má hľadáčik funkciu Automatic Brightness Adjustment, takže je dobre čitateľný aj pri intenzívnom osvetlení na pozadí. Má vylepšené rozlíšenie v móde Live View, a odstraňuje moaré alebo falošné farby pre zostrovanie s vyššou presnosťou.
  • EVF sa obnovuje s intenzitou 60fps, alebo až 100fps v móde Boost. Vysoká intenzita obnovy sa udržiava aj pri nízkom svetle pre fotografovanie v noci.
  • Čas výpadku X-T2 je menej než polovičný v porovnaní s X-T1 vďaka paralelnému spracovaniu zobrazovania Live View a rýchlemu nabíjaniu uzávierky. Toto umožnilo plynulé fotografovanie s rýchlosťou 5fps v Live View, čo dáva užívateľom schopnosť ľahko pokračovať v sledovaní pohyblivého

Kompaktné robustné telo s nízkou hmotnosťou

Telo X-T2 je plne vyrobené zo zliatiny horčíka, vďaka čomu je nielen kompaktné a s nízkou hmotnosťou, ale aj pevné a vysoko odolné. Telo je utesnené voči poveternostným vplyvom v 63 bodoch pre dosiahnutie vysokého stupňa odolnosti voči prachu a vlhkosti, a v spojení s jeho schopnosťou pracovať pri teplotách až do -10°C, je pripravený pre neobmedzenú reportážnu fotografiu. Podobné zapečatenie voči poveternostným vplyvom je použité na objektívy odolné voči prachy a vode, ako aj Vertical Power Booster gripe, pre poskytnutie odolnosti voči poveternostným vplyvom naprieč celým systémom.

Zlepšenie základného výkonu s použitím Vertical Power Booster Gripu (VPB-XT2)

  • Vertical Power Booster Grip (VPB-XT2) je odolný voči prachu a vode, a schopný prevádzky pri teplotách do -10°C. Ukrýva dve batérie, pre zvýšenie maximálneho počtu snímok, ktoré je možné vytvoriť pri jednom nabití na približne 1,000 (Normálny mód).
  • Grip má tlačidlo spúšte, zaostrenia, AE-L tlačidlo, AF-L tlačidlo, príkazové voliče, Q tlačidlo a Fn tlačidlo pre poskytovanie rovnakej úrovne ovládateľnosti pri vertikálnom fotografovaní akú dostanete pri bežnej horizontálnej prevádzke.
  • Grip má aj jack pre sluchátka pre umožnenie audio monitorovania počas video záznamu.
  • Grip má funkciu nabíjania batérií. Použitím dodávaného AC adaptéra (AC-9VS), môžete plne nabiť dve batérie v tom istom čase za približne 2 hodiny.

Prakticky orientovaný dizajn, ktorý prináša späť ovládateľnosť tradičných fotoaparátov

  • Mechanické voliče clony, ISO citlivosti, kompenzácie expozície, snímacie módy a módy merania expozície môžu byť prispôsobené aj keď je fotoaparát vypnutý, takže vždy budete pripravení na ďalší záber. Pre prevenciu nežiadúcej zmeny sú voliče clony a ISO citlivosti sú vybavené tlačidlom Lock & Release (uzamknúť a uvoľniť), a sú navrhnuté s väčšou výškou pre vylepšenie ovládateľnosti v porovnaní s predchodcom.
  • Zadný panel tela fotoaparátu má joystick pre výber ostriaceho bodu a je ideálny pre vykonávanie rýchlych zmien oblasti zaostrenia.
  • X-T2 prichádza s duálnymi slotmi pre SD kartu, oba podporujú UHS-2 pre väčšiu rýchlosť zápisu. Dva sloty môžu byť nastavené pre “Sequential,” “Backup,” “RAW / JPG” pre záznam RAW údajov v Slote 1 a JPEG údajov v Slote 2, ako aj “Video Destination.”
  • Zadná LCD obrazovka je prvý displej v X sérii sklápateľný v troch smeroch, ktorý sa nakláňa nahor a nadol pri fotografovaní v režime na šírku, a smerom nahor pri fotografovaní na výšku. Obrazovka ostáva umiestnená na optickej osi objektívu aj pri naklonení, čím umožňuje ľahké snímanie s vysokým a nízkym uhlom. Keď nie je vyklopený, zapadá do tela, čím podporuje jeho zaoblený dizajn.

Podpora tethering

  • Nainštalujte Tether Shooting Plug-in pre Adobe® Photoshop® Lightroom® / Tether Shooting Plug-in Pro pre Adobe® Photoshop® Lightroom pre spojenie X-T2 s Mac alebo Windowsovým počítačom pre diaľkové fotografovanie. Môžete automaticky exponovať a ukladať zábery na počítači, a fotografovať prostredníctvom Live View (iba pri Pro verzii).

Funkcia ”Wireless Communication” pre diaľkové fotografovanie pomocou smartfónov a tabletov

  • Stiahnite si aplikáciu “FUJIFILM Camera Remote” (zadarmo) do Vášho smartfónu alebo tabletu, a použite funkciu Wireless Communication pre prenos fotografií a videí na zariadenie s ľahkou prevádzkou jedným dotykom, alebo prehliadajte fotografie a videá vo fotoaparáte zo zariadenia pre výber a stiahnutie špecifických snímok, bez toho, aby ste museli zadávať ID alebo heslo. Aplikácia tiež umožňuje X-T2 sťahovať informáciu o lokalite z Vášho zariadenia, a pripojiť ju k snímkam.
  • Funkcia aplikácie “Remote Control” umožňuje bezdrôtové ovládanie spúšte, expozície, atď. z Vášho smartfónu alebo tabletu. Funkcia Remote Control Vám nielenže umožňuje zvládať základné operácie ako je dotykový AF a nastavenie clony, ale aj nastavovať rôznorodý rozsah nastavení fotografovania, alebo dokonca na diaľku zaznamenávať video. Uľahčuje kompozíciu a vytváranie fotografií zo vzdialeného miesta pri vytváraní skupinovej fotografie, vlastného portrétu, atď.
  • Wi-Fi communication je podporované pre rýchle zálohovanie údajov z fotoaparátu na Váš počítač.

Voliteľné príslušenstvo

  • Kožené puzdro “BLC-XT2”

Puzdro z pravej kože s prémiovými textúrami. Fotoaparát môže zostať v puzdre aj počas výmeny batérií. Puzdro sa dodáva s látkou pre zabalenie fotoaparátu pri vkladaní do tašky.

  • Grip “MHG-XT2”

Tento grip podstatne zlepšuje držanie fotoaparátu, keď sú na ňom veľké objektívy a tým redukuje otrasy fotoaparátu. Batéria alebo SD karta môžu byť vymenené bez toho, aby bolo potrebné odstrániť rukoväť. Arca Swiss umožní rýchle používanie s kompatibilnými statívmi.

FUJIFILM X-T2 hlavné špecifikácie

Názov modeluFUJIFILM X-T2
Počet efektívnych pixelov24,3 milióna pixelov
Senzor23,6 mm×15,6 mm (APS-C) X-Trans CMOS III s primárnym farebným filtrom
Čistenie senzoraUltrazvukové vibrácie za použitia piezoelektrických prvkov
Záznamové médiumSD pamäťová karta / SDHC pamäťová karta / SDXC pamäťová karta UHS-II
Bajonet objektívuFujifilm X
CitlivosťŠtandardná ISO citlivosťAUTO (Ovládanie až do ISO12800)

ISO200 – 12800 (1/3 kroky)      (Štandardná výstupná citlivosť)

Rozšírená ISO citlivosťISO100/25600/51200
HľadáčikElektronický hľadáčik

0,48-palcový, približne 2,36-mil. bodov LCD hľadáčik (pokrytie pozorovacej oblasti vs. oblasť zachytenia: približne 100%)

Očný bod:  Približne 23 mm (od zadného konca okuláru fotoaparátu)

Nastavenie dioptrie: -4m-1-+2m-1

Zväčšenie: 0,77x

Horizontálny uhol pohľadu: Približne 31° (Diagonálny uhol pohľadu: približne 38°)

Zabudovaný očný senzor pre vypínanie

LCD monitor3,0-palcový, pomer strán 3:2, približne 1,040K-bodov, farebný LCD monitor naklápací v troch smeroch (približne 100% pokrytie)
Sekvenčné snímanie14,0 fps (s elektronickou spúšťou), 8,0 fps (s mechanickou spúšťou)

11,0 fps (s mechanickou spúšťou pri použití VPB-XT2)

Záznam videa4K 3840×2160 29,97P/25P/24P/23,98P až do približne 10 min.

Full HD 1920×1080 59,94P/50P/29,97P/25P/24P/23,98P až do približne 15 min.

HD 1280×720 59,94P/50P/29,97P/25P/24P/23,98P až do približne 29 min.

* Použite kartu s UHS Speed Class 3 alebo vyššiu.

NapájanieNabíjateľná batéria NP-W126S (Li-ion typ) (v balení)
Rozmery / Hmotnosť132,5 mm (W) X 91,8mm (H) X 49,2mm (D) Minimálna hĺbka: 35,4mm)

Približne 507g (vrátane batérie a pamäťovej karty)

Približne 457g (bez batérie a pamäťovej karty)

Štandardný počet záberov na nabitie*8Približne 340 (testované pri použití XF35mmF1.4R a fotografovaní v Normálnom móde)
Dodávané príslušenstvoLi-ion batéria NP-W126S, Nabíjačka batérií BC-W126,

Remeň, Krytka tela, Kovový klip remienka, Ochranný kryt, Pomôcka pre pripojenie klipu, Kryt saní, Kryt synchronizačného terminálu, Manuál pre užívateľa

Fujifilm X-T2

MOC – 1.699,- Euro (telo) / 1.999,- (set s Fujinon XF18-55mm)

Dostupnosť – September 2016

Značky: