Snapdragon od Qualcommu, alebo tiež vlastný Exynos? Vyzerá to, že v Samsungu zatiaľ nie sú rozhodnutí.

Hoci juhokórejský výrobca Samsung pred zhruba dvoma mesiacmi oznámil, že budúcoročný rad telefónov Galaxy S23 bude pohánať výhradne externý čipset Snapdragon 8 Gen 2 od spoločnosti Qualcomm, zdá sa, že v tejto veci ešte nie je definitívne rozhodnuté. Ako totiž informuje GsmArena.com, v Samsungu sú v súčasnosti spory o tom, či by ich budúcoročné vlajkové telefóny nemali obsahovať aj procesor vlastnej výroby Exynos 2300.

Podľa známeho leakera Ice Universe je síce divízia Samsung MX (Mobile eXperience) sklamaná z výkonu spomínaného vlastného čipsetu, avšak na druhej strane by vysokí predstavitelia firmy radi videli toto riešenie v rade Galaxy S23.

Ak by sa tak skutočne stalo, zostal by vlastne zachovaný súčasný stav, keď sú telefóny Galaxy S22 dodávané s oboma čipsetmi. Konkrétne je to asi 70 percent zariadení s Exynosom, ktoré sa predávajú na jednotlivých trhoch v Európe, Afrike, na Strednom východe a v Spoločenstve nezávislých štátov (Rusko a niektoré krajiny bývalého Sovietskeho zväzu). Zvyšných 30 percent so Snapdragonom smeruje do Ameriky, Južnej Kórei, Japonska a do Indie. V Juhovýchodnej Ázii sa predávajú oba varianty.

Obidve súčasné čipové sady Exynos 2200 aj Snapdragon 8 Gen 1 sú vyrábané 4 nm výrobným procesom. Riešenie od Samsungu má o niečo výkonnejšiu grafickú časť, ale na druhej strane je procesor Qualcommu o niečo rýchlejší. Pri nových generáciách čipsetov by mala byť situácia podobná.

Rozdielne procesory v radoch Galaxy S bývali v nedávnej minulosti terčom kritiky, keďže Exynos bol v posledných rokoch menej výkonný a súčasne energeticky náročnejší ako Snapdragon. Obzvlášť vypuklá situácia v tomto smere bola v roku 2020, keď na jeseň dostal Galaxy Note 20 Ultra vylepšený procesor Snapdragon 865+, ale v prípade Exynosu zostal na modeli 990. Ten bol slabší aj v porovnaní s pôvodným Snapdragonom 865. V tom istom roku vznikla dokonca internetová petícia, v ktorej fanúšikovia žiadali Samsung, aby v Európe prestal predávať „podradné“ smartfóny s Exynosom.

Zdroj: GsmArena.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.