Naznačujú to nové úniky z porovnávacej platformy Geekbench.

Už minulý rok sme mohli byť svedkami zaujímavého úkazu, kedy skladacie telefóny Galaxy Z Fold4 boli z pohľadu výkonu CPU na tom lepšie ako Galaxy S22 Ultra, avšak pri porovnaní GPU boli vidieť malé rezervy. Na druhej strane to nie je až tak prekvapujúce, keďže skladacie telefóny mali novší čipset Snapdragon 8+ Gen 1, ktorý v porovnaní so Snapdragonom 8 Gen 1 v sérii Galaxy S22 (netýka sa to európskej verzie) mal vyššie taktovacie frekvencie procesora. 

Nová správa z portálu PhoneArena tentokrát naznačuje niečo celkom iné. Zároveň sa však potvrdila aj jedna staršia teória, že obidve hlavné vlajkové série roka 2023 budú mať rovnakú čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Podľa získaných výpisov z testov budú mať teda pripravované modely Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5 rovnaký exkluzívny čipset Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, s akým boli vo februári uvedené aj tri modely série Galaxy S23. Zároveň sa dozvedáme, že v ponuke nových skladacích telefónov nebudú chýbať modely Z Fold5 s 12 GB RAM a Z Flip5 s 8 GB RAM. 

Pripomeňme si, že jediným rozdielom medzi klasickým čipsetom Snapdragon 8 Gen 2 a verziou “for Galaxy” je vyššia taktovacia frekvencia hlavného jadra. To má namiesto 3,2 GHz v klasickej verzii až 3,36 GHz vo verzii pre Galaxy telefóny.  

Pri pohľade na nové záznamy platformy Geekbench je hneď vidieť, že niečo je proste inak. Hoci použité čipové sady sú v oboch prípadoch rovnaké, tak je vidieť, že skladacie telefóny sú jednoducho výkonnejšie. Zaujímavé pritom je, že nejde o nezanedbateľný rozdiel

Hoci testy prebiehali na predprodukčných vzorkách, je zaujímavé sledovať, ako sa Samsungu na rovnakom základe podarilo dosiahnuť v testoch vyššie skóre. Na druhej strane je potrebné mať na pamäti, že do predstavenia nových skladacích telefónov spoločnosti Samsung zostáva ešte veľmi dlhá doba. Ich uvedenie sa totiž očakáva až koncom augusta tohto roka.

Výsledky testov

Galaxy Z Fold5 (SM-F946U) dosiahol v jednojadrovom teste skóre 2014 bodov, pričom pri viacjadrovom teste až 5022 bodov. Model Z Flip5 (SM-F731U) je na tom dokonca o niečo lepšie. V jednojadrovom teste dosiahol skóre 2030 bodov a vo viacjadrovom 5213 bodov.

Pre porovnanie séria Galaxy S23 dosiahla v jednojadrovom teste približne 1560 bodov a vo viacjadrovom teste približne 5000 bodov. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.