Nový skladací telefón od Samsungu by mal byť vylepšený vo viacerých smeroch, niektoré parametre však zostanú nezmenené.

Ku koncu leta by sme sa mali dočkať už štvrtej generácie „skladačky“ Galaxy Z Fold. Ako sa blíži termín jej predstavenia, množia sa aj informácie o parametroch a dizajne. V tomto článku sa pokúsime zhrnúť väčšinu z nich na základe údajov, ktoré zosumarizoval portál Tomsguide.com.

Možná zmena názvu

V niektorých európskych krajinách je súčasný skladací model Samsungu predávaný ako Galaxy Fold 3, teda bez písmena Z, ktoré sa stalo jedným zo symbolov ruskej invázie na Ukrajinu. Špekuluje sa preto, že juhokórejký výrobca toto písmeno úplne vypustí z názvu zariadenia na všetkých trhoch.

Známy „leaker“ Jon Prosser predpokladá uvedenie a začiatok predobjednávok Galaxy Z Fold 4 na 10. augusta a spustenie predaja na 26. augusta 2022. V podobných termínoch boli predstavené aj posledné dve generácie, teda Galaxy Z Fold 2 a 3. Skorší dátum predstavenia noviniek od Samsungu môže byť zapríčinený tým, že v polovici septembra sa očakáva oznámenie nových iPhonov 14, ktoré na seba strhnú nemalú pozornosť médií aj verejnosti.

Displeje rovnakej veľkosti

Nový Galaxy Z Fold 4 by mal mať Amoled displeje rovnakej veľkosti ako predchádzajúca generácia, teda vnútorný s uhlopriečkou 7,6 palca a vonkajší 6,2-palcový. Vnútorný displej by však mal byť v porovnaní s Galaxy Z Fold 3 tvrdší i odolnejší. Takisto má byť o niečo „štvorcovejší“ vďaka pomeru strán 6:5, ktorý nahradí pôvodných 5:4. Samozrejmosťou by mala byť 120 Hz obnovovacia frekvencia, rovnako ako u predchádzajúcej generácie.

Zdroj: OnLeaks/Smartprix
Jeden z renderov očakávaného Galaxy Z Fold 4

Nižšia cena?

Skladacie telefóny sú stále drahé zariadenia, patria medzi tie najdrahšie telefóny. Pochopiteľne, ani Galaxy Z Fold 4 nebude lacný, podľa niektorých únikov však má dôjsť k ďalšiemu medzigeneračnému poklesu ceny.

Galaxy Z Fold 2 v roku 2020 totiž začínal na sume 1999 dolárov a Z Fold 3 o rok neskôr stál 1799 dolárov. Viaceré zdroje tak predpokladajú, že aj tentoraz dôjde k 200-dolárovému poklesu, čo by znamenalo cenu 1599 dolárov. Treba však dodať, že sú to stále iba špekulácie.

Jemné zmeny dizajnu

Dôležitou novinkou by malo byť odstránenie či aspoň zmiernenie nepríjemného záhybu v strede obrazovky, v mieste ohýbania displeja. Tento záhyb bol u predchádzajúcich generácií viditeľný a jasne sa dal rozoznať aj prstami.

Zmenou by mal prejsť dizajn pántu a zadného fotoaparátu, ktorý bude mať samostatné objektívy na štýl Galaxy S 22 Ultra.

Telefón by mal byť zároveň o niečo kratší, ale zároveň širší a hrubší v porovnaní s predchodcom. Konkrétne má merať 155 x 130 x 7,1 milimetra (Galaxy Z Fold 3 mal 158 x 128 x 6,4 mm). Dôjsť by malo i k zníženiu hmotnosti telefónu zo 269 na 254 gramov. Hovorí sa takisto o zlepšení odolnosti voči vode a prachu. Slot na pero S Pen však zrejme v tele zariadenia nebude a nezostane iné, ako nosiť ho naďalej mimo telefónu, prípadne naň dokúpiť puzdro so šachtou.

K zmene by nemalo dôjsť ani v prípade snímača odtlačkov prstov, ktorý by mal byť, podobne ako u aktuálnej verzie, umiestnený v tlačidle ovládania napájania. Na snímač umiestnený pod displejom si tak ešte musíme počkať do príchodu niektorej z ďalších generácií.

Vylepšený fotoaparát

Podľa viacerých prieskumov je práve kvalitný fotoaparát pre väčšinu ľudí jeden z hlavných dôvodov na kúpu špičkového mobilu. Objektívne treba povedať, že Galaxy Z Fold 3 vzhľadom k svojej cene v tomto smere zaostával (mal tri 12 Mpix objektívy a 2-násobné optické priblíženie).

Nová generácia má byť na tom lepšie. Hlavný fotoaparát vraj bude mať 50 Mpix snímač, 12 Mpix širokouhlý objektív a 10 Mpix teleobjektív s 3-násobným optickým zoomom. Predný fotoaparát vraj bude mať 10 Mpix, teda rovnako ako vlani. Chýbať nebude ani tretí fotoaparát pod hlavným displejom, ktorý sa prvýkrát objavil vlani u Z Fold 3. Správy o jeho rozlíšení sa však rozchádzajú. Podľa niektorých bude mať stále len chabé 4 Mpix, ale objavili sa aj fámy o zvýšení na 16 Mpix.

Batéria a výkon

Najmenej radostné sú správy o kapacite batérie. Tá by mala mať, podobne ako vlaňajší model, len 4400 mAh, čo dnes môžeme považovať za už podpriemernú hodnotu. U skladacích telefónov navyše musí batéria živiť oveľa väčší displej než u bežných smartfónov. Druhou zlou správou je rýchlosť nabíjania, ktorá sa takisto nemá zvyšovať a zostane na úrovni 25 wattov.

Naopak, výkon by chýbať nemal, keďže srdcom Galaxy Z Fold 4 má byť procesor Snapdragon 8 Plus Gen 1, zrejme doplnený 12 GB pamäte RAM a až 1 TB úložiskom. Ako informuje PhoneArena.com, ide o čip vyrábaný 4-nanometrovým procesom v podaní spoločnosti TSMC, ktorý je údajne lepší ako rovnaká technológia Samsungu. V porovnaní so Snapdragonom 8 Gen 1 (bez prídomku Plus) by mal byť o 10 percent rýchlejší a o 30 percent výkonnejší.

Predpokladané špecifikácie Galaxy Z Fold 4:

  • Hlavný displej: 7,6-palcový Amoled s rozlíšením QXGA+, 120 Hz
  • Vonkajší displej: 6,2-palcový Amoled s HD+ rozlíšením, 120 Hz
  • Procesor: Snapdragon 8 Plus Gen 1
  • RAM: 12 GB
  • Úložisko: 128 GB/256 GB/1 TB
  • Zadný fotoaparát: 50 Mpix hlavný objektív, 12 Mpix širokouhlý, 10 Mpix teleobjektív s 3-násobným optickým priblížením
  • Predný fotoaparát: 10 Mpix, 4 Mpix pod displejom
  • Batéria: 4400 mAh

Zdroje: Tomsguide.com, PhoneArena.com

Prečítajte si aj:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.