Stará herná konzola sa dá pretaktovať a ešte z nej niečo vyžmýkať.

Možno ste zažili éru tejto konzole a je pravda, že po skoro 35 rokoch má svoje najlepšie časy dávno za sebou. To však nie je dôvod, aby kutili nepreskúmali jej možnosti. Fanúšikovia starých konzoloviek sú stále medzi nami a tieto hry majú dodnes svoje čaro. Webová stránka Tom’s Hardware v nadväznosti na príspevok webu Nicole Express ukázala, čo sa dá so starou konzolou urobiť.

nintendo super game boyZdroj: Nicole Express

Super Game Boy bola pretaktovaná na frekvenciu čipu s rýchlosťou 5,35 MHz. Super Game Boy je vo svojej podstate kazeta (cartridge), ktorá je na pomedzí konzolami Game Boy a Super NES (Nintendo Entertainment System). GB a SNES sú dve rozdielne záležitosti. Super GB ale využíva rovnaký hardvér ako Game Boy na emuláciu hier zo Super NES.

GB má vlastný procesor Sharp LR35902 založenom na čipoch Intel 8080 a Zilog Z80. Jeho taktovacia frekvencia je 4,19 MHz. Avšak frekvencia čipu v Super GB je 4,295 a hry z GB sa púšťajú 2,4 % rýchlejšie. Firma Nintendo uviedla v Japonsku vylepšený variant s názvom Super Game Boy 2, ktorý obsahuje vlastný kryštálový oscilátor na zrkadlenie taktovacej frekvencie z GB a spolu s prepojovacím link portom pre hru dvoch hráčov.

nintendo super game boyZdroj: Nicole Express

Na webe Nicole Express je uvedený návod pre ROM hry World Heroes 2 Jet, ktorý umožňuje používať tubo režim a zariadenie bude bežať na frekvencii 5,35 MHz. Na webe nájdete aj ukážky zvuku bežnej a pretaktovanej verzie. Nevýhodou ale zostávajú grafické defekty spôsobené práve odlišným taktovaním. V Nintende zjavne nechceli, aby používatelia zasahovali do turbo režimu. Scéna herných konzol od Nintenda má svoju fanúšikovskú základňu a to aj vrátane nových a veľmi úspešných konzol Switch.

nintendo super game boyZdroj: Nicole Express

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.