Forerunner 55 sú dobre vybavené inteligentné hodinky pre bežcov.

Garmin má vo svojom portfóliu viacero produktových radov inteligentných hodiniek. Nedávno recenzované Garmin Venu 2 a 2S sú zamerané na používateľov, ktorí hľadajú alternatívu k hodinkám značky Fitbit či Apple Watch a vyžadujú všestranné monitorovanie zdravia, spoľahlivé športové funkcie a moderné prémiové spracovanie s AMOLED displejom.

Hodinky radu Forerunner sú určené primárne pre bežcov. Tomu zodpovedá ich spracovanie, technológia displeja a funkčná výbava – v závislosti od modelu môžu niektoré všeobecné funkcie chýbať, avšak získate špecializované bežecké funkcie, ktoré inde nenájdete. A Forerunner 55 sú novou generáciou cenovo najdostupnejších bežeckých hodiniek od Garminu.

Pozrite si moju videorecenziu na Garmin Forerunner 55

Pokiaľ sa vyznáte v hodinkách od Garminu, tak potom najstručnejším zosumarizovaním novinky je tvrdenie, že Forerunner 55 sú v podstate zmenšenou verziou modelu Forerunner 245. Z hľadiska funkcionality nejde o identickú kópiu, avšak je skvelé, že Forerunner 55 dostali do výbavy viacero bežeckých funkcií, ktoré ich predchodca neponúkal a ak ste ich chceli, museli ste si priplatiť za 245-ky.

Pokiaľ sa v Garmin hodinkách nevyznáte, tak potom vám vyššie uvedené tvrdenie asi príliš nepomôže. V recenzii sa však na jednotlivé funkcie zameriam a vysvetlím ich prínos.

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Zmenšené Forerunner 245

Forerunner 55 sú malé a kompaktné hodinky, vďaka ich veľkosti sú vhodné na mužskú aj ženskú ruku. Sú ľahké s plastovou konštrukciou a transflexným 1-palcovým displejom. Rozlíšenie displeja je 208 × 208 pixelov a niekto by im mohol vytknúť viditeľne vyššiu zrnitosť. Osobne mi to však počas ich používania až tak neprekážalo.

Displej hodiniek je nedotykový, čo je štandardná vlastnosť Forerunner hodiniek. Vo výbave preto nájdete viacero tlačidiel, ako je obvykle zvykom. Transflexný displej má svoje výhody aj nevýhody. Hlavnou výhodou je výborná čitateľnosť na priamom slnku a fakt, že je vždy zapnutý. Počas behania či športovania vonku tak nemusíte robiť prudké pohybové gestá, aby sa displej aktivoval a kedykoľvek si jednoducho skontrolujete aktuálne informácie o cvičení – stačí iba mierne nakloniť ruku.

Nevýhodou je, že displej nevyzerá tak pekne a elegantne ako AMOLED displeje, ktoré sú dnes samozrejmosťou v segmente hodiniek do 200 eur. Osobne si myslím, že transflexný displej predstavuje pridanú hodnotu pre cieľovú skupinu používateľov týchto hodiniek a ak nič iné, tak aspoň zvyšuje variabilitu ponuky na trhu.

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Na nedotykový displej si rýchlo zvyknete

Ovládanie hodiniek pomocou tlačidiel je pohodlné. Možnože si naň budete chvíľu zvykať, avšak následne zistíte, že je veľmi intuitívne. Okrem dvoch pravých tlačidiel, ktoré sú štandardnou výbavou Garmin hodiniek, sa vo výbave Forerunner 55 nachádzajú aj ľavé tlačidlá na prepínanie sa medzi položkami smerom hore/dole a tlačidlo na aktivovanie podsvietenia displeja, ktoré je nevyhnutné na kontrolu času či používanie hodiniek v tme.

V tejto súvislosti musím pochváliť nadštandardné možnosti nastavenia hodiniek. Môžete si nastaviť, aby sa displej automaticky podsvietil, keď spravíte prudké pohybové gesto, pričom si môžete prispôsobiť, či sa tak má stať vždy alebo iba počas cvičenia. Rovnako si môžete nastaviť automatické uzamknutie displeja a to vždy, nikdy, počas cvičenia alebo iba vtedy, keď necvičíte.

Zámok displeja je užitočný najmä v prípade hodiniek s dotykovým displejom, aby sa počas cvičenia nezaznamenali nechcené dotyky, ktoré by mohli prerušiť monitorovanie cvičenia. Avšak prínos má aj v tomto prípade – dokáže zabrániť nechceným krátkym stlačeniam tlačidiel.

V súvislosti s ovládaním hodiniek ešte jedna vec. Forerunner 55 majú rovnaký dizajn používateľského rozhrania ako Venu 2 a 2S. Znamená to, že namiesto veľkých widgetov máte k dispozícii sumár menších widgetov – vidíte tak viacero informácií naraz. Ľubovoľný z widgetov si môžete otvoriť a získať tak detailnejšie informácie. Je zrejmé, že používateľské rozhranie nevyzerá tak pekne ako na AMOLED displeji, avšak svoj účel plní.

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55 získali tip redakcie – kvalitné športové hodinky

Novinkou je HIIT režim

Funkcie hodiniek Forerunner 55 možno rozdeliť do štyroch kategórií – základné monitorovanie zdravia, základné športové funkcie, špecializované bežecké funkcie a inteligentné funkcie. Z hľadiska základných funkcií na monitorovanie zdravia je k dispozícii celodňové meranie tepu a stresu, počítanie krokov a kalórií a monitorovanie dýchania počas dňa a aj počas spánku.

Monitorovanie spánku je základné, k dispozícii nie sú pokročilé štatistiky, ktoré v tomto smere ponúkajú Garmin Venu 2. A takisto chýba meranie okysličenia krvi SpO2. Hodinky nemajú barometer, takže nepočítajú prejdené poschodia, avšak to je funkcia, ktorá mi až tak nechýba.

Čo sa športových funkcií týka, Forerunner 55 obsahujú bežecké režimy (viac o nich nižšie), všeobecné režimy na monitorovanie chôdze a bicyklovania, plávanie, jogu, eliptický trenažér, stepper, pilates, dýchacie cvičenia, kardio, HIIT a iné. Novinkou je HIIT, ktorý ponúka viacero nastavení časovačov, ako je Tabata, AMRAP či EMOM. Môžete si vytvoriť aj vlastný časovač a jeho výhodou je, že na tento účel nemusíte používať telefón, ale vystačíte si s hodinkami.

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Bežecké funkcie a ich pridaná hodnota

Prejdime k bežeckým funkciám, ktoré sú hlavným lákadlom hodiniek Forerunner 55. Okrem tradičného režimu na monitorovanie behania vonku sú k dispozícii režimy bežiaci pás, krytá dráha, virtuálny beh a beh na atletickom ovále. Ten sa po anglicky nazýva Track Run, v slovenskej lokalizácii má nesprávny preklad Sledovať beh.

Výhoda tohto režimu spočíva v tom, že lepšie optimalizuje spracovanie dát z GPS senzora pre účely bežeckých oválov a výsledkom je presnejší záznam trasy, ktorú odbehnete na bežeckej trati. V prípade tradičného režimu na monitorovanie behu si totiž môžete všimnúť väčšie alebo menšie odchýlky v zaznamenanej trati a to aj v závislosti od veľkosti oválu. Toto je bežný problém prakticky všetkých inteligentných hodiniek, riešením je špecializovaný bežecký režim.

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55 a mapka behu na 300-metrovom bežeckom ovále v režime Track Run (vľavo) a dáta z Garmin Venu 1. generácie z režimu vonkajšieho behu (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Pridaná hodnota hodiniek Forerunner 55 v porovnaní s tradičnými inteligentnými hodinkami spočíva aj v ďalších bežeckých funkciách. Hodinky vám každý deň vytvoria odporúčanie na denný bežecký tréning a obsahujú aj tipy na intervalové tréningy. Funkcia PacePro umožňuje v aplikácii Garmin Connect vytvoriť profil behu s tempom, ktoré sa postupne zrýchľuje, spomaľuje alebo je konštantné. Tento profil si pošlete do hodiniek a tie vás budú upozorňovať, ak nebudete tempo dodržiavať.

Forerunner 55 vám zobrazia informáciu o hodnote vášho VO2 max a ukážu vám čas, ako dlho by ste sa mali zotavovať po vašich tréningoch a behoch. Rovnako zobrazia odhadovaný čas, za koľko by ste mali odbehnúť behy s dĺžkou 5 km, 10 km, polmaratón a maratón.

Samozrejmosťou je podpora funkcie Garmin Coacho nej sme detailne písali v našom staršom článku, TU.

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Aká je presnosť merania tepu a GPS?

Forerunner 55 využívajú optický senzor tepu. Nejde o jeho novú generáciu, ktorá sa nachádza vo výbave hodiniek Venu 2 a 2S, ale o predchádzajúcu generáciu. Tá je dobre optimalizovaná pre účely behania, čo potvrdilo aj moje testovanie a porovnanie s údajmi, ktoré som nameral pomocou hrudného pásu Polar H10.

Hodinky som používal aj počas posilňovania, kardio cvičenia a HIIT tréningov, ktoré sú pre optické senzory tepu v hodinkách náročnejšie z hľadiska náhlych výkyvov tepu. Forerunner 55 si s niektorými situáciami poradili dobre, na niektoré zmeny reagovali trochu pomalšie a všimol som si aj zopár anomálií – hodinkám chvíľu trvalo, dokedy sa vrátili do normálu.

Posúďte sami, prikladám grafy s porovnaním nameraného tepu podľa Garmin Forerunner 55 a podľa hrudného pásu Polar H10. K presnosti GPS senzora nemám pripomienky, hodinky podporujú okrem GPS aj systémy GLONASS a Galileo.

Garmin Forerunner 55

Porovnanie údajov tepu z Garmin Forerunner 55 a hrudného pása Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Garmin Forerunner 55

Porovnanie údajov tepu z Garmin Forerunner 55 a hrudného pása Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Garmin Forerunner 55

Porovnanie údajov tepu z Garmin Forerunner 55 a hrudného pása Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Garmin Forerunner 55

Porovnanie údajov tepu z Garmin Forerunner 55 a hrudného pása Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Garmin Forerunner 55

Porovnanie údajov tepu z Garmin Forerunner 55 a hrudného pása Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Inteligentné funkcie sú základné

Forerunner 55 potešia výdržou batérie, ktorá dosahuje až 2 týždne. Je to výrazné zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. V mojom prípade sa výdrž pohybovala na úrovni 8 až 10 dní v závislosti od využitia GPS senzora. Týždenne som v priemere behal 4 hodiny a ďalšie takmer 2 hodiny som monitoroval chôdzu.

Hodinky nepodporujú bezkontaktné platby a nemajú ani úložisko na hudbu. Pokiaľ chcete cez hodinky počúvať hudbu, alternatívou je Forerunner 245 Music. Forerunner 55 majú používateľské rozhranie v slovenčine, podporujú inštaláciu aplikácií z Connect IQ obchodu a zobrazujú upozornenia na prichádzajúce hovory a notifikácie z telefónu.

Počas testovania som si všimol drobnosti, ktoré mi mierne prekážali. Forerunner 55 neumožňujú nastavenie intenzity vibrácií a občasne sa nevedeli opätovne pripojiť k iPhonu 12. Podľa Bluetooth nastavení boli hodinky pripojené k telefónu, aplikácia Garmin Connect však tvrdila, že nie sú pripojené.

Garmin Forerunner 55

Garmin Forerunner 55. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Na trhu nájdete viacero inteligentných hodiniek do 200 eur. Forerunner 55 sa v porovnaní s nimi odlišujú špecifickým spracovaním a bežeckými funkciami, ktoré vo výbave „mainstreamových“ hodiniek značiek Fitbit, Huawei, Honor, Amazfit či Samsung nenájdete. Tieto funkcie môžu byť prínosom pre začiatočníkov aj pokročilých bežcov.

Oceňujem, že Forerunner 55 prinášajú v porovnaní so svojim predchodcom viacero užitočných vylepšení a tieto hodinky môžem odporučiť používateľom, ktorí hľadajú bežecké hodinky. V prípade predchádzajúcej generácie by som vám povedal, aby ste si radšej priplatili za Forerunner 245, avšak Forerunner 55 majú podľa mňa skvelú výbavu. Škoda len, že nie sú dostupné aj vo verzii s úložiskom na hudbu.

Garmin Forerunner 55

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Bežecké funkcie, ktoré sú prínosom
  • Transflexný displej má svoje čaro
  • Výborná aplikácia Garmin Connect
  • Dlhá výdrž batérie
  • Plavecké funkcie
  • Slovenská lokalizácia aplikácie aj hodiniek
  • Dobrá presnosť merania tepu počas behania
  • Spoľahlivý a presný GPS senzor

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Intenzitu vibrácií nie je možné zmeniť
  • Zriedkavo sa automaticky nepripojili k telefónu
  • Nie sú k dispozícii vo verzii Music
  • Zriedkavé odchýlky pri meraní tepu počas kardio cvičení alebo posilňovania

Cena: 199,99 eur

Zapožičal: Garmin

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

Garmin Forerunner 55
Typ a veľkost displeja1,04″, transflexný, 208 × 208 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityNie / áno
Barometer / GPSNie / áno
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platby / úložisko na hudbuNie / Nie
Výdrž batérieAž 14 dní, až 20 hodín GPS
Extra funkciebežecké režimy vrátane monitorovania behania na atletickom ovále, denné bežecké tréningy, intervalové tréningy, PacePro, Body Battery, Garmin Coach
Rozmery / hmotnosť42 × 42 × 11,6 mm / 37 gramov

Prečítajte si aj:

Garmin Venu 2 a 2S: Tieto inteligentné hodinky by som si kúpil (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit