Najnovšie hodinky od Garminu spĺňajú všetky moje požiadavky.

Považujem sa za stredne náročného používateľa inteligentných hodiniek. Počas uplynulých rokov som testoval a používal viacero hodiniek značiek Huawei, Honor, Samsung, Fitbit, Amazfit, Garmin, Tag Heuer a ďalších.

Každé z hodiniek mali svoje silné stránky a obvykle aj viacero nedostatkov. Garmin Venu 2 však patria k tomu najlepšiemu, čo som doteraz testoval a sú to hodinky, ktoré by som si osobne kúpil.

Pozrite si videorecenziu na Garmin Venu 2 a 2S

Garmin je svetoznámy výrobca športových fitness hodiniek. Vo svojich hodinkách kladie dôraz najmä na športové funkcie, výdrž batérie a základné inteligentné funkcie s pridanou hodnotou vo forme úložiska na hudbu a bezkontaktných platieb.

Tieto hodinky teda nechcú slúžiť ako diaľkové ovládanie vášho telefónu, ale skôr sa zameriavajú na meranie vašej aktivity a analyzovanie množstva štatistík, ktoré súvisia so zdravím. Tie následne prostredníctvom aplikácie Garmin Connect prezentujú v zrozumiteľnej podobe.

Garmin má vo svojom portfóliu množstvo inteligentných hodiniek a vyznať sa v nich môže byť na prvý pohľad problém. Koncept je však zrejmý – všetky jeho hodinky kladú dôraz na športové funkcie, pričom sa odlišujú niektorými funkciami a vlastnosťami, ktoré sú zamerané na potreby špecifických používateľov. Napríklad hodinky radu Forerunner sú určené bežcom a obsahujú špecifické funkcie, ktoré vo výbave Garmin Venu 2 a 2S nenájdete.

Garmin Venu 2S
Garmin Venu 2S majú krásny AMOLED displej. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

AMOLED displej v dvoch veľkostiach

Špecifickou vlastnosťou hodiniek Garmin Venu je AMOLED displej. Prvá generácia týchto hodiniek priniesla túto technológiu aj do portfólia značky Garmin a druhá generácia posúva tento koncept o úroveň ďalej. Používateľom dáva na výber medzi dvoma veľkosťami. Hodinky Venu 2 majú 1,3-palcový displej s rozlíšením 416 × 416 pixelov, Venu 2S ponúkajú 1,1-palcový displej s rozlíšením 360 × 360 pixelov.

Oba modely sa odlišujú rozmermi, hmotnosťou, veľkosťou displeja a čiastočne aj výdržou batérie. Funkcionalita a ostatné vlastnosti sú však totožné bez ohľadu na veľkosť a to platí aj o cene. Garmin predáva oba modely za 399,90 eur. Táto cena sa môže niekomu zdať pomerne vysoká a to najmä s prihliadnutím na fakt, že väčšinu z funkcií hodiniek Venu 2 nájdete v konkurenčných smart hodinkách s polovičnou cenovkou. Faktom však je, že žiadne iné hodinky vám neponúknu tak dobrú optimalizáciu hardvéru a softvéru ako práve Garmin. To som si už viackrát počas uplynulých rokov potvrdil.

AMOLED displej, dizajn hodiniek, dve veľkosti, dôraz na všestranné monitorovanie zdravia a aktivity – je zrejmé, že Garmin sa v prípade hodiniek Venu 2 snaží priamo konkurovať zariadeniam ako Apple Watch či hodinkám Fitbit. Podobné zameranie majú aj hodinky Garmin vivoactive, tie však nemajú vo výbave AMOLED displej.

Garmin Venu 2S
Garmin Venu 2S. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Používateľské rozhranie je konečne hodné roka 2021

Garmin Venu 2 a 2S majú plastovú konštrukciu a oceľový rámik okolo displeja. AMOLED displej má výbornú kvalitu a ponúka vynikajúcu čitateľnosť a to aj počas slnečného dňa. K dispozícii sú tri nastavenia intenzity jasu, pričom displej mení nastavenie jasu automaticky podľa okolitého osvetlenia – berie sa však do úvahy aj vaše aktuálne nastavenie.

Hodinky Garmin som v minulosti kritizoval za používateľské rozhranie, ktoré pôsobilo zastarane. Garmin Venu 2 tento problém odstránili a rozhranie je konečne hodné roka 2021. Dotykové ovládanie je pomerne jednoduché a intuitívne. Pohybom prsta hore alebo dole sa zobrazí obrazovka s miniaplikáciami a stručnými informáciami o vašom životnom štýle, ako je počet prejdených krokov, aktívne minúty, aktuálny tep, stres, okysličenie krvi, dýchanie a ďalšie.

Takisto sú k dispozícii miniaplikácie na prehrávanie hudby, na prístup ku kalendáru z vášho telefónu, zobrazenie notifikácií a informácie o počasí. Obrazovku s miniaplikáciami si môžete prispôsobiť, avšak už na prvý pohľad vyzerá modernejšie a elegantnejšie ako v prípade predchádzajúcich hodiniek od Garminu.

Pohyb doľava z domovskej stránky zobrazí funkciu, ktorej ste priradili skratku – ja osobne som využíval bezkontaktné platby. Pohyb doprava funguje iba v prípade, že máte zapnuté monitorovanie cvičenia a zobrazí informácie o cvičení, ako je aktuálny tep, spálené kalórie či prejdená vzdialenosť v prípade športov, ako je behanie či bicyklovanie. Je praktické, že sa môžete z obrazovky cvičenia vrátiť na domovskú obrazovku a skontrolovať si aktuálny čas alebo pristupovať k prehrávaniu hudby a bezkontaktným platbám.

Garmin Venu 2S
Garmin Venu 2S majú nové, moderné a prehľadné používateľské rozhranie. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Všestranné sledovanie cvičenia a životného štýlu

Garmin Venu 2 ponúkajú celodenné monitorovanie tepu, stresu, okysličenia krvi SpO2, dýchania a takisto pokročilé monitorovanie spánku aj so detailnými sumármi kvality vášho spánku. Tieto sumáre sú novou funkciou, ktorú priniesli hodinky Garmin Venu 2. Je zrejmé, že sa Garmin v tomto smere snaží konkurovať Fitbitu, ktorý patrí medzi lídrov z hľadiska analýzy spánku.

Garmin zatiaľ neponúka technológie, ako je meranie EKG či tlaku pomocou hodiniek. S výnimkou monitorovania dýchania sa tak dostupné funkcie výraznejšie neodlišujú od cenovo dostupnejších hodiniek od konkurencie. Je teda logické, že sa možnože pýtate, prečo by ste si mali priplatiť za Garmin Venu 2 a či sa vám to oplatí.

Z vlastných skúseností môžem povedať, že Garmin Venu 2 patria medzi najlepšie a najpresnejšie inteligentné hodinky v segmente do 400 eur a to z hľadiska merania tepu v kľude aj počas cvičenia a tiež aj z hľadiska presnosti zabudovaného GPS senzora, ktorý podporuje navigačné systémy GPS, GLONASS a Galileo.

Celková presnosť a spoľahlivosť hodiniek je výsledkom výbornej softvérovej optimalizácie a to je vlastnosť, ktorá niektorým konkurenčným hodinkám chýba. Sami si musíte zvážiť, či chcete čo najpresnejšie hodinky na trhu alebo či sa uspokojíte s menej presnými údajmi, avšak za hodinky zaplatíte menej peňazí.

Garmin Venu 2S
Garmin Venu 2S a aplikácia Garmin Connect. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Pridanou hodnotou je aplikácia Garmin Connect a exkluzívne funkcie

Do úvahy však treba brať aj mobilnú aplikáciu. Garmin Connect patrí k tomu najlepšiemu na trhu a pokiaľ si potrpíte na komplexné spracovanie a množstvo informácií, potom budete z tejto aplikácie nadšení. K dispozícii je tiež synchronizácia s kalendárom v službe Office 365, takže svoje predchádzajúce aj budúce tréningy vidíte automaticky vo vašom kalendári. A nechýbajú ani výzvy a ďalšie funkcie, ktoré vás môžu motivovať k ďalšiemu cvičeniu a zlepšovaniu sa.

Garmin Connect obsahuje niekoľko exkluzívnych funkcií. Tréner Garmin vám vytvorí personalizovaný a detailný tréningový bežecký plán. O tejto funkcii sme písali podrobne v našom staršom článku, nájdete ho TU. Faktom je, že aj konkurenčné hodinky ponúkajú bežeckých trénerov, avšak žiaden nejde tak do hĺbky ako Tréner Garmin. Obvykle sú to iba jednoduché režimy, ktoré berú do úvahy aktuálny beh a nevytvoria vám celkový plán.

Trénera Garmin môžete využívať aj v kombinácii s hodinkami Garmin Venu 2. Používateľom, ktorí chcú s hodinkami primárne behať a vyžadujú pokročilé štatistiky, ako je analýza tréningovej záťaže, aeróbny a anaeróbny efekt cvičenia, intervalový tréning, dávam do pozornosti hodinky radu Forerunner. Garmin Venu 2 síce ponúkajú detailné informácie o aktuálnom behu, ale s výnimkou určenia VO2 max neponúkajú pokročilú spätnú väzbu na celkový tréningový proces.

Zábavnou funkciou aplikácie Garmin Connect je funkcia Body Battery. Tá berie do úvahy vašu fyzickú záťaž počas dňa a regeneráciu počas spánku a na základe týchto údajov vyhodnocuje úroveň batérie vášho tela. Aby mala táto funkcia zmysel, treba nosiť hodinky aj cez deň a aj počas spánku. Informáciu o Body Battery treba brať s rezervou, ale je zábavné sledovať, či údaj o stave batérie môjho tela podľa Garmin hodiniek zodpovedá tomu, ako sa práve cítim.

Garmin Venu 2S
Garmin Venu 2S a funkcia Body Battery. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Aká je presnosť merania hodiniek?

Presnosť hodiniek z hľadiska merania tepu a GPS trasy som už spomínal. V tejto časti recenzie sa na tieto funkcie pozriem podrobnejšie. Garmin Venu 2S som používal v režime neustáleho monitorovania tepu s nastavením merania každú sekundu. Výsledkom boli presné údaje o pokojovom tepe a tiež celodňové zhodnotenie tepu. Nezaznamenal som odchýlky, ktoré sa objavili v prípade niektorých konkurenčných hodiniek, keď som sa postavil po dlhšom ležaní a začal som sa pohybovať.

Výborná je tiež presnosť merania tepu počas behu. Opäť som si nevšimol žiadne výraznejšie odchýlky v porovnaní s dátami, ktoré mi nameral hrudný pás. Je pravda, že väčšina dnešných hodiniek ponúka dostatočne presné meranie tepu počas behu, avšak Venu 2S patrí k tomu najpresnejšiemu v cene do 400 eur.

Kardio cvičenia a posilňovanie sú vo všeobecnosti veľkou výzvou pre inteligentné hodinky. Ani Venu 2S si neporadili s náhlymi zmenami tepu tak rýchlo ako hrudný pás, avšak namerané hodnoty boli presnejšie v porovnaní s mojimi Huawei Watch GT 2 Pro, ktoré používam dlhodobo a väčšinu času dobre kopírovali dáta z hrudného pásu.

Chválim aj presnosť GPS. Počas testovania som porovnával údaje z hodiniek Venu 2S, z Watch GT 2 Pro a z iPhonu 12 (aplikácia Wings for Life World Run). iPhone 12 a Venu 2S namerali totožnú vzdialenosť, Watch GT 2 Pro určili o 200 metrov kratšiu trasu na 12 km behu. Zaznamenaná trasa vyzerá presnejšie aj pri následnom zhodnotení behu v aplikácii Garmin Connect – odchýlky na mape boli minimálne, v prípade konkurenčných hodiniek od Samsungu či Huawei nie som na takúto presnosť zvyknutý.

Z praktického hľadiska oceňujem možnosť nastaviť si automatické uzamknutie displeja po začatí cvičenia. Nestane sa vám tak, že by rukavice alebo dlhý rukáv či iné nechcené dotyky prerušili alebo ukončili monitorovanie vášho cvičenia. A takisto nemusíte myslieť na to, aby ste displej manuálne zamykali pri každom cvičení.

Doplnené: Garmin Venu 2 upozorňujú počas cvičenia iba vibrovaním. Neobsahujú reproduktor a neponúkajú teda zvukové upozornenia pípaním ako napríklad modely radu Forerunner.

Garmin Connect
Garmin Connect. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Presnosť merania tepu v porovnaní s hrudným pásom

Garmin Venu 2S vs. Polar H10
Garmin Venu 2S vs. Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Garmin Venu 2S vs. Polar H10
Garmin Venu 2S vs. Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Garmin Venu 2S vs. Polar H10
Garmin Venu 2S vs. Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Garmin Venu 2S vs. Polar H10
Garmin Venu 2S vs. Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Garmin Venu 2S vs. Polar H10
Garmin Venu 2S vs. Polar H10. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Čo by mohlo byť lepšie?

Ani Garmin Venu 2 nie sú úplne bezchybné hodinky. Podobne ako ostatné inteligentné hodinky majú problém s počítaním krokov počas jazdy v aute. V závislosti od kvality vozovky vám pripočítajú desiatky až stovky krokov. A možnože nájdete aj iné činnosti, kedy vám budú počítať neexistujúce kroky.

Mierne pripomienky mám tiež k funkcii merania okysličenia krvi. Presnosť merania totiž do veľkej miery závisí od dobrého pripevnenia hodiniek k vašej ruke a tiež od toho, aby ste boli počas merania v pokoji. Druhá podmienka nebude počas celodňového merania neustále splnená a tak výsledkom môžu byť mierne skreslené výsledky merania.

Niektoré konkurenčné hodinky s funkciou celodňového merania zaznamenávajú iba tie výsledky, ktoré vzniknú v pokojom stave. V prípade Garmin Venu 2S som však mal pocit, že boli uložené úplne všetky výsledky. Treba na to myslieť, pokiaľ budete v strese, že máte podľa hodiniek okysličenie krvi na úrovni 90 %.

Osobne som v takom prípade skontroloval okysličenie krvi manuálne pomocou funkcie Health Snapshot, ktorá v priebehu dvoch minút vyhodnotí aktuálne okysličenie krvi, stres, tep a dýchanie.

Garmin Venu 2S
Garmin Venu 2S ponúkajú praktickú funkciu Health Snapshot. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Prepojenie s Androidom aj iOS

Hodinky Garmin Venu 2 a 2S prepojíte s Androidom aj iOS. Využijete na to už spomenutú aplikáciu Garmin Connect. Pomocou nej si môžete prispôsobiť notifikácie a tiež zadefinovať rýchle odpovede, ktoré môžete odoslať priamo z hodiniek. Táto funkcia je dostupná len pre Android.

V prípade iPhonu nie je možné určiť aplikácie, z ktorých notifikácie sa budú zobrazovať v hodinkách. Takisto nie je k dispozícii funkcia rýchlych odpovedí. Z praktického hľadiska oceňujem prepojenie s kalendárom, takže si na hodinkách môžete pozrieť nadchádzajúce udalosti. Táto funkcia je k dispozícii pre oba operačné systémy.

Garmin Venu 2 a 2S tiež ponúkajú podporu offline režimu pre služby Spotify a Deezer. Do hodiniek si takisto môžete nahrať vlastné mp3 súbory. Podľa údajov od výrobcu je k dispozícii úložisko na až 650 pesničiek v závislosti od ich dátového toku. K dispozícii sú tiež bezkontaktné platby cez Garmin Pay. Túto službu podporuje viacero slovenských bánk.

Niektorých používateľov poteší, že hodinky dostali s aktualizáciu na verziu 3.24 slovenskú lokalizáciu používateľského rozhrania. Samotná aplikácia Garmin Connect je takisto v slovenčine.

Garmin Venu 2S
Garmin Venu 2S a platenie cez Garmin Pay. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Výdrž až 12 dní

Hodinky Garmin Venu 2 a 2S majú nadpriemernú výdrž batérie, ktorá v závislosti od nastavení monitorovania zdravia a ďalších funkcií dosahuje až 12 dní pre model Venu 2 a až 11 dní pre Venu 2S. Ja som testoval Venu 2S s celodňovým meraním okysličenia krvi a meraním tepu každú sekundu. Always on displej som nemal zapnutý a výdrž batérie sa v takomto režime pohybovala na úrovni 5 dní.

Čo sa týka používania GPS modulu a počúvania hudby, Venu 2 ponúkajú výdrž na úrovni až 8 hodín, resp. 22 hodín používania GPS bez počúvania hudby. V prípade modelu Venu 2S je to až 7 hodín, resp. 19 hodín GPS bez počúvania hudby. Tieto údaje potvrdzuje aj moje testovanie.

Hodinky sa nabíjajú pomocou špeciálneho konektora, ktorý Garmin používa prakticky vo všetkých novších hodinkách. Môžete ho vidieť na fotografii. Súčasťou balenia je USB kábel s týmto konektorom. Škoda však, že výrobca neponúka aj USB-C kábel s nabíjacím konektorom.

Verdikt

Garmin Venu 2 a 2S sú výborné hodinky so zameraním na masové publikum a všestranné monitorovanie zdravia. Garmin vsadil na istotu a konkurencii v podobe Apple Watch či Fitbit hodiniek sa snaží konkurovať AMOLED displejom, veľmi dobrou funkcionalitou a dvoma veľkosťami, takže hodinky majú potenciál osloviť mužov aj ženy.

V porovnaní s prvou generáciou sa zlepšila výdrž batérie a takisto aj hardvérová výbava. Senzory na meranie tepu a GPS patria k tomu najpresnejšiemu na trhu a v segmente do 400 eur nič lepšie v tomto smere nenájdete. Otázkou ostáva, či je výborná presnosť pre vás natoľko dôležitá, aby ste si za hodinky priplatili, pretože podobné funkcie – aj keď s drobnými odchýlkami presnosti, nájdete aj v hodinkách za 200 eur.

Garmin však prináša niekoľko funkcií, ktoré osobne považujem za pridanú hodnotu. Offline režim v službe Spotify neponúkajú prakticky žiadne iné hodinky a v prípade Samsung hodiniek som mal s touto funkciou problémy, nakoľko nefungovala spoľahlivo. Bezkontaktné platby hodinkami ponúkajú na Slovensku iba Garmin, Fitbit a Apple Watch.

Veľkou pridanou hodnotou je tiež aplikácia Garmin Connect a jej komplexnosť, množstvo analýz a detailných dát a funkcia Tréner Garmin. A takisto treba spomenúť skvelú optimalizáciu softvéru. Samozrejme, ani Venu 2 nie sú dokonalé hodinky, avšak ak by som si dnes vyberal hodinky na úrovni 300 eur, výrazne by som zvažoval, že by som si priplatil a kúpil si práve tieto.

  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Venu 2S
  • Garmin Connect

Garmin Venu 2S

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Vynovené používateľské rozhranie
  • Presnosť merania tepu a GPS
  • Všestranné monitorovanie zdravia
  • Výborná aplikácia Garmin Connect
  • Pripadaná hodnota vo forme podpory hudobných služieb Spotify a Deezer
  • Platenie cez Garmin Pay
  • Funkcie ako Tréner Garmin, Body Battery atď.
  • Kvalitný AMOLED displej
  • Slušná výdrž batérie
  • Slovenská lokalizácia aplikácie aj hodiniek (pribudla vo forme aktualizácie)
  • Možnosť nastavenia automatického zámku displeja po začatí cvičenia

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Počítanie neexistujúcich krokov v špecifických situáciách
  • Odchýlky v meraní SpO2 v celodňovom režime
  • Niekomu môžu chýbať upozornenia pri cvičení pípaním, hodinky upozorňujú iba vibrovaním

Cena: 399,90 eur

Zapožičal: Garmin

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

 Garmin Venu 2S / 2
Typ a veľkost displeja1,1″ / 1,3″, AMOLED, 360 × 360 / 416 × 416 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / áno
Barometer / GPSÁno / áno
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platby / úložisko na hudbuÁno / Áno
Výdrž batérieAž 11 / 12 dní, až 7, resp. 19 hodín / 8, resp. 22 hodín (hudba + GPS, resp. GPS)
Extra funkcieSpotify a Deezer s podporou offline režimu, Garmin Pay, celodňové meranie SpO2, Body Battery, Health Snapshot, reporty s analýzou kvality spánku, Garmin Coach, silové a ďalšie cvičenia v Garmin Connect
Rozmery / hmotnosť40,4 × 40,4 × 12,1 mm / 38,2 gramov / 45,4 × 45,4 × 12,2 mm / 49 gramov

Prečítajte si aj moje články o funkciách v Garmin hodinkách:

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit