Rad hodiniek Garmin vívoactive patrí u nás v redakcii medzi najobľúbenejšie.

Ide o športové hodinky, ktoré ponúkajú atraktívny pomer cena/výkon a sú určené aktívnym používateľom. Nemusíte byť profesionálni športovci, naplno ich využijete, pokiaľ máte vzťah aspoň k občasnému cvičeniu.

Garmin predstavil štvrtú generáciu hodiniek vívoactive a spolu s nimi aj úplne nový model Garmin Venu. Obe hodinky sme umiestnili do spoločného popisu z toho dôvodu, že sa odlišujú iba displejom – funkcionalita je rovnaká. Dokonca aj dizajn a spracovanie tela sú prakticky identické.

Garmin vivoactive 4

Garmin vívoactive 4 využíva už tradične 1,3-palcový transflektívny farebný MIP displej s rozlíšením 260 × 260 pixelov. Jeho výhodou je, že je vždy zapnutý a je výborne čitateľný na priamom svetle a dobre čitateľný aj v horších svetelných podmienkach. Hodinky tiež obsahujú podsvietenie, takže čas si skontrolujete aj v úplnej tme.

Garmin Venu dostali do vienka 1,2-palcový AMOLED displej s rozlíšením 390 × 390 pixelov, takže texty aj samotné používateľské rozhranie pôsobia na pohľad elegantnejšie. Takisto oceníte pekné zobrazenie tmavej farby pozadia, v prípade Garmin vívoactive sa musíte zmieriť so šedým pozadím. Garmin však podľa nás nevyužil naplno potenciál AMOLED displeja, konkurenčné hodinky majú krajšie a bohatšie spracované animácie aj ciferníky. V prípade Garminu to môže byť dané tým, že hodinky využívajú rovnaké rozhranie a systém ako modely s transflektívnym displejom. Treba však uznať, že notifikácie sa na AMOLED displeji čítajú pohodlnejšie.

Ak vás funkcionalita nových hodiniek od Garminu zaujme, rozhodovanie sa medzi Garmin vívoactive 4 a Garmin Venu nebude jednoduché. Garmin vívoactive 4 sú približne o 50 eur lacnejšie, majú o pár dní dlhšiu výdrž a vždy zapnutý transflektívny MIP displej má svoje čaro. Nemusíte pohybovať rukou, čas si skontrolujete aj letmým pohľadom na zápästie, a to niekedy oceníte aj počas športovania. Garmin Venu síce tiež ponúkajú voliteľný režim vždy zapnutého displeja, avšak na úkor výdrže batérie.

AMOLED displej vyzerá na prvý pohľad lepšie ako transflektívny MIP displej, počas testovania oboch hodiniek sme však nemali pocit, že by nám Venu ponúkli všeobecne lepší komfort alebo používateľský zážitok. Obe technológie majú svoje pre a proti a sami nemáme jasno v tom, ktoré hodinky by sme preferovali. Dlhšia výdrž a nižšia cena je však lákadlom v prospech Garmin vívoactive 4.

Garmin Venu

Bez ohľadu na to, pre ktorý model z dvojice sa rozhodnete, novinky od Garminu ponúkajú prakticky všetko, čo od dnešných inteligentných hodiniek s fitness funkciami očakávame. Pohodlne sa nosia, nie sú prehnane veľké a majú príjemný dizajn – ten nezaprie športové zameranie, takže z hľadiska elegancie vyhotovenia zaostávajú za Huawei Watch GT 2. Hodinky majú veľmi slušnú výdrž na jedno nabitie, ktorá dosahuje až 8 dní v prípade Garmin vívoactive 4. Venu majú výdrž 5 dní s vypnutým režimom vždy zapnutého displeja, čo potvrdilo aj naše testovanie.

Obe hodinky majú podporu hudobných služieb Spotify a Deezer, a to aj s offline režimom, podporujú platby cez Garmin Pay a tie fungujú už aj na Slovensku – ponúkajú ich banky 365.bank, Poštová banka, Slovenská sporiteľňa a najnovšie aj mBank. V prípade notifikácií poteší možnosť zadefinovať rýchle odpovede, takže na správy môžete reagovať aj cez hodinky. Síce obmedzene, ale dá sa to. A v neposlednom rade ponúkajú pokročilé fitness funkcie s kontinuálnym meraním tepu, stresu, okysličenia krvi, frekvencie dýchania a aktivít.

Hodinky dokážu niektoré z cvičení rozpoznať aj automaticky, prípadne ich spustíte manuálne. K dispozícii je celkovo 20 cvičení, vrátane plávania. Hodinky majú odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM a ženy ocenia aj aplikáciu menštruačný cyklus.

Garmin hodinky tiež obsahujú zabudované aplikácie na predpoveď počasia, kalendár, bežeckého trénera, ktorý vám vytvorí harmonogram behu v snahe dosiahnuť žiadanú formu. Bežecké trasy na spaľovanie tuku sme v ponuke Garminu síce nenašli, avšak prepojenie bežeckého tréningu s hodinkami je praktická funkcia.

Mobilná aplikácia tiež patrí k absolútnej špičke a obsahuje množstvo detailných informácií. Okrem iného si môžete pozrieť, kedy presne ste sa počas spánku prehadzovali z jednej strany na druhú alebo si môžete vytvoriť cvičenie na doma. Hodinky obsahujú GPS senzor a v rámci testovania sme nemali výhrady k presnosti údajov, ktoré vívoactive 4 a Venu zaznamenávali – či už z hľadiska presnosti GPS alebo tepu či merania stresu.

Garmin vívoactive 4 Garmin Venu
Typ a veľkost displeja1,3″, MIP, 260 × 260 px1,2″, AMOLED, 390 × 390 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / ánoÁno / áno
Barometer / GPSÁno / ánoÁno / áno
Odolnosť voči vode5 ATM5 ATM
NFC platbyÁnoÁno
Výdrž batérieAž 8 dní, GPS až 18 hodínAž 5 dní, GPS až 20 hodín
Extra funkcieÚložisko na hudbu, Spotify, Deezer, bežecký trénerÚložisko na hudbu, Spotify, Deezer, bežecký tréner
Cena330380

Hodnotenie (Garmin vívoactive 4)

+ výborné fitness funkcie

+ Spotify a Deezer s offline režimom

+ praktické platenie cez Garmin Pay aj na Slovensku

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ skvelá čitateľnosť displeja na priamom slnku

– nič výrazné

Cena: 330 €

 

Hodnotenie (Garmin Venu)

+ výborné fitness funkcie

+ Spotify a Deezer s offline režimom

+ praktické platenie cez Garmin Pay aj na Slovensku

+ pekný AMOLED displej

– softvérové ciferníky by mohli byť elegantnejšie

Cena: 380 €

Produkty zapožičal: Garmin

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit