Iba 17% respondentov si chce počas najbližšieho roka kúpiť nový tablet.

Spoločnosť Gartner vykonala prieskum v Amerike, UK, Francúzsku, Číne, Brazílii a Indii. Zúčastnilo sa ho 19 000 používateľov, ktorí v rozmedzí mesiacov máj a jún 2015 odpovedali na otázky, týkajúce sa tabletov.

Výsledky neprekvapia. Viac ako 2/3 opýtaných vlastní tablet, pričom viac ako štvrtina domácností má minimálne 2 zariadenia tohto typu. 48% respondentov neplánuje vymeniť starý tablet za nový, pokiaľ to nebude vyslovene nutné a iba 17% opýtaných má v pláne kúpu nového tabletu počas najbližších mesiacov.

Výsledky prieskumu sa pravdepodobne líšia od slovenského priemeru. Penetrácia tabletov je na Slovensku asi o trochu nižšia, avšak obaja operátori sa to snažia zmeniť. Stačí si pozrieť vianočnú ponuku Telekomu a 2 tablety za 1 euro od Orangeu.

S prieskumom Gartneru však súhlasíme v otázke toho, že aktuálni používatelia nemajú veľa dôvodov, aby menili staré zariadenie za nové. Tablet v hodnote 200 – 300 EUR dokáže veľmi dobre slúžiť 3 – 4 roky (a možno aj viac, to ešte uvidíme), pretože segment tabletov sa výraznejšie nevyvíja. Aktuálne prináša iba vyššie rozlíšenie a viac výkonu. A ak máte doma zariadenie s IPS displejom a dostatočne výkonným procesorom pre plynulú prevádzku operačného systému, nie je dôvod meniť ho. Ak ste si však pred dvoma rokmi kúpili 7-palcový tablet za 60 EUR, potom odporúčame zmenu. Veľmi lacné tablety menej známych značiek neponúkajú optimálny používateľský zážitok.

Druhý dôvod, ktorý sa podpisuje pod stagnáciu tabletov, sú smartfóny. Telefóny s veľkou obrazovkou sú čoraz viac obľúbené aj na západe a hoci rozdiel medzi 5,5-palcovým a 8-palcovým displejom je značný, mnohým používateľom stačí veľký smartfón.

Gartner takisto prezradil, že 65% používateľov počítačov chce aj naďalej používať stolné PC. A 46% majiteľov notebookov neplánuje meniť tento typ zariadenia za iné. Predpokladáme však, že počas najbližších dvoch rokov budeme výraznejšie vnímať segment zariadení 2 v 1. Tie ponúkajú pohodlnejšie a všestrannejšie používanie a často aj výkon na úrovni notebookov. Problémom je najmä vyššia cena a nie vždy ideálny dizajn.

Zdroj: AndroidAuthority

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit