Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najohrozenejším softvérom boli vlani operačné systémy Android, Linux a Windows

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení pre bezpečnosť a správu v podnikových sieťach uviedla, že v roku 2019 došlo k ďalšiemu celkovému nárastu softvérových zraniteľností. Vlani bolo celkom zaznamenaných 17 310 zraniteľností, čo je o 5 % viac, ako v roku 2018.

Z informácií postavených na údajoch organizácie The National Vulnerability Database (NVD) vyplýva, že k zvýšeniu počtu zraniteľností tak došlo už tretí rok za sebou.

Najviac nových zraniteľností bolo zaregistrovaných v operačných systémoch Google Android, Debian Linux, Windows Server 2016 a Windows 10, z aplikácií potom Adobe Acrobat, cPanel a Google Chrome. Na celkovom ohrození sa vlani podieľali predovšetkým zraniteľnosti operačných systémov, ktoré zaujali prvých 7 z 10 najviac ohrozených softvérových produktov, pričom v prvej desiatke najzraniteľnejších figuruje hneď päť systémov Windows. Prvé miesto medzi najohrozenejšími výrobcami patrí Microsoftu, ktorý vystriedal v roku 2018 najzraniteľnejší Debian.

Kľúčové údaje roku 2019:

  • Najohrozenejším desktopovým operačným systémom bol v roku 2019 Debian Linux (360), nasleduje Windows Server 2016 a Windows 10 zhodne s 357 zraniteľnosťami. Windows 7, ktorý tohto roku prestal byť podporovaný, registroval vlani 250 a Apple Mac OS X 117 zraniteľností.
  • V mobilných operačných systémoch Google Android bolo zistených 414 zraniteľností, Apple iOS ich mal 156.
  • Medzi aplikáciami bol už tradične najviac zraniteľný Adobe Acrobat (342), za ním nasledovala webhostingová aplikácia cPanel (321), z webových prehliadačov Google Chrome (177), Mozilla Firefox (105) a Microsoft Edge (90).
  • V top päťke výrobcov softvéru s najvyšším celkovým počtom zraniteľností sú Microsoft, Google, Oracle, Adobe a Cisco.

„V roku 2019 sme boli svedkami množstva udalostí nielen vo svete, ale aj u nás, keď došlo k rozšíreniu nákazy v sieťach organizácií pomocou nedostatočne zabezpečených systémov, čo teraz potvrdzuje aj aktuálna štatistika NVD,“ povedal Zdeněk Bínek, zodpovedný za predaj riešení GFI Software v Českej republike a na Slovensku. „Udržiavať softvérové riešenia v aktualizovanom stave patrí medzi niekoľko kľúčových odporúčaní modernej kybernetickej ochrany. Hlavne v tomto roku, keď prestal byť podporovaný pomerne široko využívaný systém Windows 7, sa oplatí investovať do nástrojov na skenovanie zraniteľností a automatizovaný patch management.“

Značky: