Formát GIF vznikol v roku 1987 a pôvodne umožňoval zobrazovať iba statickú rastrovú grafiku.

GIFká majú za sebou zaujímavú históriu. Formát vznikol v roku 1987, avšak podporoval iba statické obrázky. V roku 1995 ho vylepšili a definovali nový štandard pre animované GIF súbory. Takmer nikto ich však nepoužíval. Až do roku 2012.

Dnes sú GIFká základom sociálnych sietí. Ľudia ich masovo používajú na vyjadrenie emócií alebo názoru aj bez nutnosti písania slov. GIF sa v posledných rokoch udomácnil aj na Facebooku a práve táto sociálna sieť rozšírila od dnešného dňa podporu pohyblivých obrázkov aj pre komentáre. Nová funkcia je už dostupná cez webové rozhranie, čoskoro pribudne aj v mobilných aplikáciách.

Pripomeňme, že Facebook doteraz podporoval GIF súbory v službe Messenger. Používatelia túto funkciu hojne využívali, v minulom roku poslali viac ako 13 miliárd GIF obrázkov. GIFká boli najviac obľúbené počas osláv nového roka, vtedy používatelia poslali 400 miliónov pohyblivých obrázkov počas jedného dňa.

Sociálna sieť oslavuje 30. výročie formátu GIF aj vytvorením exkluzívnych GIF obrázkov. Tie vznikli v spolupráci so známymi osobnosťami.

Zdroj: Facebook

Prečítajte si aj:

GIF oslavuje 30 rokov. Pôvodne statické obrázky sú dnes hitom internetu

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit