Výstava GITEX Global prebiehala od 14. do 18. októbra 2024, boli sme jej súčasťou.

Počas tohto roka sme sa zúčastnili viacerých veľkých technologických výstav, na ktorých odprezentovali svoje produkty popredné spoločnosti. Začiatkom roka sme tak navštívili Mobile World Congress v Barcelone a pozreli sa na prezentáciu smartfónov HONOR Magic6 Pro a série Xiaomi 14. Ďalšou európskou výstavou je už tradične IFA, ktorá tento rok oslávila 100 rokov a my sme vám ju mierne priblížili. Nechýbali sme ani na taiwanskej výstave Computex, ktorú sme vám taktiež zhrnuli. A v priebehu posledných dní prebiehala výstava GITEX Global 2024, na ktorú sme cestovali až do Dubaja.

Výstava GITEX Global je celosvetová a narozdiel od iných konferencií sa nesústreďuje len na firmy, no aj na inštitúcie, ktoré technológie využívajú. Aj toto nám povedala Trixie LohMirmand, výkonná viceprezidentka dubajského World Trade Centre, kde sa táto výstava konala. My sme na tejto výstave strávili celkovo štyri dni, ktoré boli dostatočne dlhým časom na to, aby sme sa na ňu pozreli z viacerých uhlov.

Čo môžete na výstave GITEX Global vidieť?

Výstava GITEX Global sa sústreďuje na tému IT a technológií z mnohých rôznych pohľadov. Návštevníci tak môžu prechádzať obrovským komplexom hál, v ktorých nájdu ako veľké medzinárodné spoločnosti, tak aj menšie firmy, ktoré ponúkajú prevratné riešenia. Nechýbajú ani vládne pavilóny, ktoré ukazujú, ako im technológie pomáhajú vo fungovaní, pavilóny rôznych krajín či haly s menšími startupmi. Celkovo výstava trvá päť dní, počas ktorých ak by ste chceli stihnúť všetko, mali by ste skutočne náročný týždeň.

My sme v rámci návštevy výstavy GITEX Global chceli stihnúť zo všetkého niečo. Z veľkých firiem sme navštívili napríklad Google, Adobe, Eset a mnohé ďalšie. Pri prezentácii produktov sme sa častokrát stretli s umelou inteligenciou, ktorá bola prítomná aj na miestach, kde by ste ju nečakali. Viackrát sme sa tak stretli so systémom, ktorý by mal pomáhať s prácou v potravinách či v reštauráciách. Šlo o systém spočívajúci z podložky a kamery, ktorá snímala produkty. Na základe databázy a umelej inteligencie vyhodnocovala, o aké produkty ide a automaticky počítala ich sumu. Takéto riešenie prezentoval nielen Google, no aj ďalšie firmy.

GITEX Global 2024Zdroj: TOUCHIT
GITEX Global 2024

Adobe odprezentovalo nové programy na úpravu fotografií a generovanie AI snímok. Návštevníci si mohli vyskúšať generovanie snímok v rôznych štýloch a odniesť si zo stánku aj peknú spomienku v podobe nálepky nimi vygenerovaného obrázku. Aj napriek tomu, že sme mohli stretnúť aj veľké spoločnosti, nebolo ich tam toľko ako na iných výstavách. Stretli sme teda aj menej známe značky či startupy, ktoré sa nachádzali v rámci výstavy Expand North Star.

Čo najzaujímavejšie sme na výstave našli?

Zaujímavé technológie na výstave odprezentovali ako známejšie spoločnosti, tak aj startupy. V rámci našej návštevy sme našli napríklad neinvazívny glukomer s až 97 % presnosťou oproti štandardnému glukomeru. Vyskúšali sme si ho a výsledok sme získali skutočne rýchlo. Jediný problém s ním však bol ten, že sa zatiaľ predáva len v Číne. Ďalej sme navšívili stánok spoločnosti XPeng, ktorá nám ukázala lietajúce auto. V rámci rozhovoru sme sa dozvedeli aj to, že predpredaj modulárneho lietajúceho auta chce spoločnosť spustiť už budúci rok. V Európe to však s ním bude komplikovanejšie z dôvodu rôznych obmedzení.

Lietajúce auto na výstave GITEX Global 2024Zdroj: TOUCHIT
Lietajúce auto na výstave GITEX Global 2024

Skutočne zaujímavý bola ale aj hala s herným segmentom, kde sa nachádzali rôzne spoločnosti s ich riešeniami pre hráčov. Vyskúšať sme si mohli hranie hier a dá sa povedať, že táto hala bola azda najviac interaktívna z tohto segmentu. Našli sme v nej aj riešenia osvetlenia spoločnosti Govee, ktorej herné osvetlenie sme si vyskúšali aj u nás v redakcii. Celkovo ale bolo čo na výstave navštevovať a každá jedna hala mala niečo do seba. Zúčastnili sme sa aj prestrihávania stuhy v pavilóne Európskej únie, ktorý sa celkovo nachádzal popri pavilónoch jednotlivých krajín Európy.

Govee na výstave GITEX Global 2024Zdroj: TOUCHIT
Govee na výstave GITEX Global 2024

Navštívili sme aj české a slovenské firmy

Slovensko a Česká republika nemali v rámci výstavy GITEX Global vlastný pavilón. Slovenské aj české firmy sa však na výstave nachádzali, konkrétne šlo o dvoch zástupcov z každej krajiny. Slovensko na tejto svetovej výstave reprezentovala spoločnosť Eset, ktorá je známa najmä v oblasti kyberbezpečnosti a ochrany používateľov internetu, resp. technológií. Eset doplnila aj spoločnosť Sygic, ktorú reprezentovali aj dve Slovenky. Ich úlohou bolo ukázať, ako ich navigačné systémy fungujú svetovo a aj v oblasti Spojených arabských emirátov a okolia. Pri návšteve tohto stánku sme mali skutočne pocit, že aj Slovensko patrí medzi svetové krajiny v oblasti IT a technológií. Zároveň sme však pri rôznych pavilónoch krajín mali pocit, že sa Slovensko má ešte čo učiť.

Sygic na výstave GITEX Global 2024Zdroj: TOUCHIT
Sygic na výstave GITEX Global 2024

Česká republika bola v rámci GITEX Global 2024 rovnako zastúpená dvomi spoločnosťami, ktorými je IceWarp a JetBrains. IceWarp nie je úplne českou spoločnosťou, avšak jej ústredie je v Prahe. Ide o firmu zaoberajúcu sa vývojom softvérových nástrojov pre internetovú komunikáciu či poštových serverov a mnohého ďalšieho. JetBrains je rovnako spoločnosť zaoberajúca sa softvérom, v tomto prípade ale pre programátorov. Stojí napríklad za programovacím jazykom Kotlin, ktorý vznikol v roku 2011.

Toto, ale aj mnoho ďalšieho bolo súčasťou výstavy GITEX Global 2024. Sme radi, že sme sa jej mohli zúčastniť a vidieť, ako technológie môžu vplývať na naše bežné životy aj v prípade, keď si to neuvedomujeme. Udalosť to bola veľkolepá a teší nás, že sme na nej našli aj zastúpenie Slovenska.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.