Éra umelej inteligencie je tu a notebooky nie sú výnimkou.

Navštívili sme výstavu Computex 2024, ktorá je pre mnohých výrobcov ideálnou príležitosťou na predstavovanie nových procesorov, počítačov, notebookov a komponentov. Tento rok nebol výnimkou – aj keď, z určitého hľadiska bol výnimočný. Podobne ako zvyšok IT priemyslu sa totiž niesol v znamení magických písmen „AI“.

Umelá inteligencia bola všade, a to doslova. Prívlastok AI nechýbal v názve nových procesorov od AMD (AMD Ryzen AI 300), ktoré debutovali deň pred otvorením výstaviska a rovnako sa nachádzal aj v názvoch všetkých nových notebookov od spoločností MSI a Acer. Svoje notebooky s umelou inteligenciou predstavil aj ASUS, ten však dve magické písmená netlačil do ich pomenovania – uvidíme, ako dlho mu to vydrží.

Na Computexe 2024 sme navštívili stánky spomenutých výrobcov notebookov (ASUS, ROG, Acer, MSI), aby sme pre vás zosumarizovali to najdôležitejšie, čo sa čoskoro dostane do predaja aj na Slovensku. To, čo sme na výstavisku videli, si môžete pozrieť v našej videoreportáži:

Nové procesory od AMD, Intelu a Qualcommu

Na Computexe mali prezentácie všetci veľkí výrobcovia procesorov. AMD predstavilo už spomenuté procesory AMD Ryzen AI 300, ktoré prinášajú celkový výkon umelej inteligencie na úrovni až 81 TOPS (samotná NPU jednotka má výkon 50 TOPS) a v budúcnosti dostanú funkcie Copilot+ od Microsoftu. Prvé notebooky s týmito procesormi by sa mali dostať do predaja v polovici júla a na Computexe pútali najväčšiu pozornosť.

Prezentáciu mal aj Qualcomm. Ten pripomenul nedávno oznámené procesory Snapdragon X Elite, ktoré po dlhých rokoch sľubujú menšiu revolúciu v segmente notebookov so systémom Windows. Prvé notebooky s týmito procesormi sú v predaji od dnešného dňa (18. jún 2024) – medzi nimi aj ASUS Vivobook S 15, ktorý nám čoskoro príde do redakcie na test. V praxi tak budeme môcť zistiť, aká je realita.

Intel oznámil nové procesory Lunar Lake, ktoré v porovnaní s prvou generáciou procesorov Intel Core Ultra ponúknu až 50 % nárast grafického výkonu (procesor využíva nový grafický čip Intel Xe2), 4× výkon neurónovej jednotky a o 40 % nižšiu spotrebu energie. V prípade AI výkonu sa hovorí o výkone neurónovej jednotky na úrovni až 48 TOPS, čo zodpovedá aktuálnym procesorom od AMD a Qualcommu. Celkový AI výkon procesora bude na úrovni až 120 TOPS.

Prvé zariadenia s procesormi Intel Lunar Lake prídu na trh na jeseň 2024. Hoci sme ich videli aj na Computexe, boli vystavené za sklom a nemohli sme s nimi nič robiť.

Prezentáciu mal aj MediaTek, avšak ten na Computexe 2024 nič dôležité neoznámil.

Procesory Intel Lunar LakeZdroj: TOUCHIT
Intel predstavil na Computexe 2024 nové procesory Lunar Lake. Prinášajú viacero výrazných zlepšení

ASUS

ASUS vystavoval na Computexe 2024 viacero noviniek. Najväčšiu pozornosť pútal nový ASUS Zenbook S 16, o ktorom sme podrobnejšie informovali v samostatnom článku TU. Novinka zaujme kombináciou 16-palcového OLED displeja, procesora AMD Ryzen AI 300, hrúbky iba 12 mm a hmotnosti 1,5 kg.

Ďalšou novinkou bol ASUS ProArt P16, čo je notebook pre tvorcov obsahu, ktorý kombinuje vysoký výkon v tele, ktoré má hrúbku iba 15 mm a hmotnosť 1,8 kg. ProArt P16 poháňa procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 v kombinácii s grafickou kartou GeForce RTX až do 4070. Tá, okrem toho, že ponúka výborný grafický výkon, umožňuje používať ďalšie funkcie umelej inteligencie, ktoré spadajú pod tzv. RTX AI funkcie.

ASUS ProArt PX13 na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
ASUS ProArt PX13 na Computex 2024

Na výstavisku sme videli aj ASUS ProArt PX13. Ide o konvertibilný notebook s 360-stupňovým pántom, 13,3-palcovým OLED displejom, novými procesormi od AMD a grafickou kartou až do GeForce RTX 4070. Notebook má hmotnosť 1,38 kg, hrúbku 16 mm a bohatú portovú výbavu. Poteší aj veľkým touchpadom, pričom podobne ako ostatné notebooky série ProArt obsahuje aj tzv. ASUS DialPad, ktorý môžete využiť na rýchlu zmenu nastavení v kreatívnych aplikáciách.

Na ASUS stánku boli vystavené aj nové herné notebooky ASUS TUF A16 a TUF A14 s procesormi AMD Ryzen AI 9 HX 370 a grafickými kartami série NVIDIA GeForce RTX 40. Notebooky ponúkajú displeje s vysokou obnovovacou frekvenciou a podporou pre G-SYNC, zvuk Dolby Atmos a pokročilú konektivitu.

ASUS TUF A14 na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
ASUS TUF A14 na Computex 2024

ROG

Hlavným lákadlom ROG stánku bol PC handheld ROG ALLY X. Pôvodný model má jeden hlavný nedostatok, ktorým je výdrž batérie a nový model ho odstraňuje – má dvojnásobnú výdrž batérie, keďže výrobca doň dokázal zakomponovať 80 Wh batériu, pričom sa celková hmotnosť zariadenia zvýšila iba o 70 gramov na 678 gramov. 

Nový model má totožný procesor, Ryzen Z1 Extreme, avšak RAM je väčšia, 24 GB, a je aj rýchlejšia. Zväčšilo sa tiež úložisko na 1 TB. Nová verzia sa odlišuje aj čiernou farbou.

ROG ALLY X na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X na Computex 2024

Ďalšou novinkou je nový ROG Zephyrus G16, ktorý sme už testovali vo verzii s Intel procesorom. Na Computexe bola predstavená nová verzia tohto notebooku s procesorom AMD Ryzen AI 9 HX 370.

Nový model má totožné šasi ako verzia s Intel procesormi a dostupný je aj so 16-palcovým OLED displejom. Notebook má hmotnosť 1,85 kg a hrúbku na úrovni 16 mm.

ROG Zephyrus G16 s procesorom AMD Ryzen AI 300 na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
ROG Zephyrus G16 s procesorom AMD Ryzen AI 300 na Computex 2024

Acer

Na stánku spoločnosti Acer bola hlavná pozornosť venovaná novému notebooku Acer Swift 14 AI vo verzii s procesorom Snapdragon X Elite. Novinka od Aceru ponúka 14-palcový displej s rozlíšením QHD a 120 Hz frekvenciou. 

Acer na Computexe vystavoval notebook Acer Swift 14 AI aj v ďalších konfiguráciách, ktoré prídu na trh v budúcnosti a síce vo verziách s novými procesormi od AMD, ktoré budú čoskoro dostupné na trhu a tiež aj s procesormi Intel Lunar Lake, ktoré prídu na trh v treťom štvrťroku tohto roka.

Acer Swift 14 AI na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift 14 AI na Computex 2024

Vystavené boli aj ďalšie novinky, ktoré Acer predstavil v posledných týždňoch, či už ide o sériu TravelMate alebo nové Chromebooky s procesormi Intel Core Ultra. Výrobca prezentoval aj svoje herné notebooky s procesormi Intel Core 14. generácie a od AMD. Išlo o notebooky série Nitro a tiež aj notebooky série Predator.

Acer vystavoval aj unikátny 57-palcový Mini LED monitor s rozlíšením 7680 × 2160 pixelov. Ale teda, pustiť na ňom video z YouTube nebol ten najlepší nápad – ako môžete vidieť v našej videoreportáži

Značná časť Acer stánku bola venovaná technológii SpatialLabs pre zobrazenie trojrozmerného obrazu bez špeciálnych okuliarov. Acer dokonca vyrobil kameru SpatialLabs Eyes, ktorá vytvorí obraz s rozlíšením 8 Mpx pre každé oko.

Kamera SpatialLabs Eyes na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
Kamera SpatialLabs Eyes na Computex 2024

MSI

Aj stánok spoločnosti MSI bol bohatý na novinky. Pozornosť pútali najmä pripravované notebooky s procesormi Intel Lunar Lake, ktoré budú dostupné na jeseň, resp. neskôr a boli preto vystavené za sklom – podobne ako u ostatných výrobcov.

Vystavené boli notebooky série Prestige vo veľkostiach 13 až 16 palcov a takisto 13-palcový model Summit. Vo všetkých prípadoch sa nachádza v názve AI, aby ste vedeli odlíšiť, že využívajú procesory s AI funkciami.

Notebooky MSI s procesormi Intel Lunar Lake na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
Notebooky MSI s procesormi Intel Lunar Lake na Computex 2024

To isté platí aj pre novinky s procesormi AMD Ryzen AI, ktoré sa dali aj reálne vyskúšať. MSI vystavovalo viacero modelov zo sérií Stealth, Summit a Prestige. Vo videu môžete vidieť pohľad na 16-palcové modely, pričom detailnejšie informácie o jednotlivých notebookoch nájdete na webe výrobcu.

Na stánku MSI nemohla chýbať ani nová generácia herného notebooku MSI Titan 18 HX s procesorom Intel Core i9 14. generácie a takisto prehliadka monitorov, ktoré využívajú umelú inteligenciu a sú dostupné aj s OLED panelmi.

Notebooky MSI s procesormi AMD Ryzen AI 300 na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
Notebooky MSI s procesormi AMD Ryzen AI 300 na Computex 2024

Na záver spomeňme vreckový počítač MSI Claw. MSI vystavovalo na Computexe špeciálnu Fallout edíciu modelu Claw, ktorá vyzerá skvelo. Na druhej strane, hneď vedľa neho bol za sklom vystavený model MSI Claw 8 AI s novými procesormi Intel Lunar Lake, ktorý príde na trh do konca roka a mal by ponúknuť až o 50 % vyšší grafický výkon, 4× výkon neurónovej jednotky a o 40 % nižšiu spotrebu energie.

Je teda diskutabilné, či má zmysel zvažovať jeho aktuálnu generáciu – dvojnásobne, ak berieme do úvahy fakt, že ROG ALLY predstavuje lepšiu voľbu z hľadiska pomer cena/výkon.

MSI Claw 8 AI na Computex 2024Zdroj: TOUCHIT
MSI Claw 8 AI na Computex 2024

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit