Do Gmailu pribudla nová funkcia, ktorá bude ikonou zámku informovať, ako bezpečná bude cesta vášho emailu.

Nová funkcia bude hovoriť o tom, či je email šifrovaný po celú dobu od vás k príjemcovi a naopak. Teda ak dostanete email od používateľa, ktorý neposlal email šifrovanou cestou.

encrypted-gmail_nowat

Google prešiel pred časom na HTTPS spojenie. Ak teda používate jeho webové služby, nikto nevidí, čo po sieti prenášate. Tak isto funguje bezpečne aj komunikácia Gmail – Gmail. Nie všetci ale používajú Gmail a ich poštové servery majú povolené šifrovanie resp. ho aj používatelia využívajú.
Pri definovaní konta v emailovom klientovi si treba nastaviť spojenie SSL a TSL manuálne. Niektoré emailové schránky to doslova vynucujú. Mohli ste sa tak stretnúť s tým, že bez zaškrtnutia bezpečného pripojenia sa nepodarilo na poštový server napojiť.

Ďalším znakom je otáznik namiesto profilového obrázku používateľa. Zo znamená, že Google nedokázal overiť, či bol email odoslaný so zabezpečením.

authenticated-gmail_nowat

Ide o funkciu, ktorá môže byť dobrým pomocníkom najmä pri emailoch od inštitúcií. Ak bude Gmail signalizovať, že nebol poslaný šifrovanou cestou, treba zbystriť pozornosť, či ide naozaj o email od firmy, za ktorú sa vydáva.

Zdroj: TechCrunch

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.