K dispozícii bol priamo v AppGallery.

V redakcii dlhodobo používame smartfóny viacerých značiek a okrem iných aj telefóny Huawei. Tie počas posledného roka budujú svoj ekosystém ako náhradu za chýbajúce Google služby. Naše podrobné dojmy zo života s Huawei telefónmi v roku 2020 sme zhrnuli v tomto článku, v ktorom sme zhodnotili, čo sa zmenilo v roku 2020 a s akými prípadnými obmedzeniami treba počítať.

Jedným z hlavných obmedzení Huawei telefónov, z pohľadu niektorých používateľov, je absencia Google aplikácií, ako je Gmail, YouTube či Mapy. Existujú spôsoby, ako tieto služby používať aj v Huawei telefónoch, avšak nie vo forme tradičných Google aplikácií, ako to poznáte z iných telefónov. Respektíve, hoci Mapy Google fungujú aj cez aplikáciu, do svojho konta sa neprihlásite.

Počas roka 2020 sa objavilo viacero metód, ktoré umožnili inštalovať Google služby do Huawei telefónov. Všetky tieto metódy boli pomerne komplikované a vyžadovali určité technické skúsenosti zo strany používateľa. Zároveň obmedzovali funkcionalitu zariadenia z hľadiska notifikácií, ktoré sa prestali zobrazovať po inštalácii Google služieb.

Aj z týchto dôvodov sme v našich článkoch neodporúčali manuálnu inštaláciu Google služieb do Huawei telefónov a testovací kus Huawei P40 Pro sme používali bez nich aj my. To, ako sme vyriešili prístup k emailom z Gmailu či používanie služieb Mapy a YouTube, sme popísali v našom článku, TU.

Huawei telefóny bez Google služieb
Huawei telefóny bez Google služieb používame v redakcii dlhodobo

Najnovším riešením bola aplikácia Gspace

Začiatkom roka 2021 sa objavilo nové riešenie, pomocou ktorého je možné používať Google aplikácie v Huawei telefónoch. Ide o aplikáciu Gspace a tá bola počas niekoľkých dní dostupná dokonca priamo v obchode AppGallery. My sme si túto aplikáciu v redakcii všimli počas nastavovania telefónu Mate 40 Pro – v rámci úvodného spustenia obchodu AppGallery nám aplikačný obchod od Huawei dal do pozornosti aj túto aplikáciu.

Gspace funguje podobne ako aplikácie Dual Space či Parallel Space. Tieto aplikácie vytvoria virtuálne izolované prostredie v rámci vášho smartfónu, v rámci ktorého si môžete inštalovať aplikácie. Nástroje tohto typu sa primárne využívajú na to, aby ste mohli v jednom telefóne súbežne používať dva účty v komunikačných aplikáciách a nemuseli sa medzi nimi prepínať. V telefóne tak máte nainštalovaný WhatsApp s prihlásením do jedného účtu a v Dual Space máte aplikáciu WhatsApp s prihlásením do iného účtu.

Gspace však posúva virtuálny Android v Huawei telefónoch o úroveň vyššie. Virtuálne prostredie zamaskuje tak, aby sa tvárilo ako Huawei P30 Pro a do tohto prostredia automaticky predinštaluje obchod Google Play a Google služby, ktoré sú nevyhnutné na fungovanie Google aplikácií.

V praxi to znamená, že cez Gspace si otvoríte Google Play a môžete si nainštalovať aplikácie typu YouTube či Mapy. Tieto aplikácie fungujú aj s prihlásením do Google účtu a napr. cez YouTube aplikáciu môžete využívať aj funkciu Cast na posielanie videí do okolitých televízorov a zariadení s technológiou Chromecast.

Nástroj Gspace bol dočasne dostupný v obchode AppGallery. Huawei ho potom odstránil – otázne je, či kvôli tomu, že umožňuje pristupovať k obchodu Google Play a Google aplikáciám alebo z iného dôvodu

Je Gspace bezpečný?

Je logické, že Gspace vyvoláva otázky ohľadom bezpečnosti. Či predstavuje táto aplikácia bezpečnostné riziko pre používateľa, to si netrúfame hodnotiť. Technológia virtuálneho izolovaného prostredia ako taká nie je nebezpečná, resp. by nemala byť. Otázne sú prípadné dodatočné úpravy v rámci samotnej aplikácie. Nedá sa totiž garantovať, že aplikácia v sebe neobsahuje určité úpravy a nezbiera informácie alebo používateľské údaje.

Nakoľko je aplikácia dostupná aj v obchode AppGallery, takéto riziko nepredpokladáme. V redakcii sme Gspace vyskúšali na používanie vybraných Google aplikácií – skúsili sme YouTube, Mapy Google aj s prihlásením a tiež aplikáciu pre cloudové hranie Stadia. Rovnako sme si do Gspace rozhrania nainštalovali aplikácie Magio GO a Journey, ktoré nám v Huawei telefóne nefungujú korektne – ako sme písali aj v tomto článku. Spomenuté aplikácie fungovali, avšak napríklad aplikácia Strava sa nespustila vôbec.

Gspace nepredstavuje bezchybné riešenie, pri prvom spustení niektorých aplikácií sa môžu objaviť drobné problémy, ako je napríklad nenačítanie mapy v Mapách Google. Aplikáciu v takom prípade treba zavrieť a skúsiť ju spustiť o chvíľu neskôr, už by mala fungovať korektne. Tieto občasné problémy pripisujeme virtualizácii.

Vyhľadávanie PetalZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Vyhľadávanie Petal vám umožní jednoducho nainštalovať obľúbené aplikácie, ako je Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp a ďalšie

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit