Umelá inteligencia je na prudkom vzostupe a dostáva sa aj do softvérových nástrojov Microsoftu.

Na rozdiel od iných technológií, ktoré mali byť „ďalšou veľkou vecou“ a namiesto komerčného úspechu odišli do zabudnutia, má umelá inteligencia (či presnejšie strojové učenie) dosť reálnu možnosť, že skutočne zásadne zmení technologický svet.

Nasvedčuje tomu okrem iného raketový nástup služby ChatGPT, za ktorou stojí združenie OpenAI. Evidentne jej veľmi verí aj technologický gigant Microsoft, ktorý do nej a jej tvorcov postupne investuje 10 miliárd dolárov.

Microsoft sa zároveň rozhodol implementovať technológie umelej inteligencie do svojho prehliadača Edge a aj do prehliadača Bing. V tomto smere naozaj nestráca čas a pri otvorení Edge začal nedávno ponúkať používateľom možnosť zapojiť sa do testovacieho programu, ktorý nazýva nový Bing. Konkrétne šlo o obrazovku s textom v slovenčine, kde Microsoft ako príklad uvádza vyhľadávanie špecifického receptu, s ktorým môže používateľovi pomôcť umelá inteligencia.

Umelá inteligencia vo vyhľadávači BingZdroj: Touchit.sk

Používateľ má dve možnosti – pridať sa na zoznam čakateľov, alebo si medzitým prečítať o službe ďalšie informácie. Treba uznať, že si na nich v Microsofte dali naozaj záležať a sú veľmi vyčerpávajúce a aj menej skúsený používateľ z nich vie pochopiť, o čom služba je a ako funguje. Takto dobre podané informácie nie sú ani priamo na stránke ChatGPT, kde je celé rozhranie navyše len v angličtine.

Na tejto úvodnej stránke spoločnosť Microsoft tiež podrobne informuje, ako je vhodné s umelou inteligenciou v novom Bingu komunikovať. Konkretizuje tiež, ako Bing vytvára odpovede, ako Microsoft pristupuje k tzv. zodpovednej umelej inteligencii a či sú odpovede ňou generované vždy vecné.

Všetky FAQ, teda najčastejšie otázky a odpovede, boli v čase písania tohto textu (16. 3.) v slovenčine, okrem posledných dvoch. Tie sa týkali tém, ako Bing pracuje v mobilnom prehliadači Edge a v komunikačnom programe Skype.

Keďže radi testujeme nové veci a služby, kliknutím na možnosť „Získajte prístup k novému Bingu skôr“ sme sa zaradili na zoznam čakateľov. Úprimne, pri takýchto poradovníkoch sme zvyknutí, že čakanie trvá neúmerne dlho, nezriedka aj mesiace a človek medzitým aj zabudne, že sa niekam zapísal do poradia. V prípade nového Bingu to ale bolo iné a e-mail so schváleným prístupom prišiel ani nie o dva dni. Nič teda nebránilo testovaniu.

Na úvodnej stránke svojho chatu Bing opäť uvádza tri príklady, ako s umelou inteligenciou komunikovať a žiada aj o prípadné pripomienky používateľov. Všetko je v slovenčine a príjemnom dizajne.

Umelá inteligencia vo vyhľadávači BingZdroj: Touchit.sk

Samotná komunikácia prebieha podobne ako priamo na stránke ChatGPT. Hoci nejde priamo o využitie tejto služby a aj nový Bing na konkrétnu otázku odpovie, že je založený na inej technológii vyvinutej Microsoftom, podoba je tu zrejmá. Nový Bing má ale obmedzenie, ktoré sa týka maximálne 15 otázok na jednu konverzáciu. Nie je to zásadné obmedzenie, stačí potom proste začať novú.

Nový Bing je však trochu bohatší na funkcie. Používateľovi sa napríklad pri písaní otázky snaží ponúkať slová, o ktorých si myslí, že ich chce použiť. Rovnako navrhuje aj ďalšie celé otázky do konverzácie. Čerešničkou na torte sú smajlíky, ktoré celú konverzáciu ešte viac „poľudšťujú“.

Zásadným rozdielom, na ktorý vás upozorní aj priamo umelá inteligencia v Bingu, je možnosť použiť tri režimy chatu: Presný, vyvážený a kreatívny.

Presný režim sa snaží poskytnúť jasné a konkrétne odpovede na otázky používateľa. Výhodou je, že odpovede sú podľa tvrdenia Microsoftu založené na overených zdrojoch a majú údajne vysokú úroveň dôveryhodnosti. Nevýhodou je, že odpovede môžu byť príliš stručné alebo strohé a nemusia podporovať dlhšiu konverzáciu.

Vyvážený režim by mal poskytnúť rovnováhu medzi presnosťou a kreativitou. No a Kreatívny režim podľa Microsoftu ponúkne kreatívne a originálne odpovede na otázky používateľa. Hneď ale upozorňuje, že môžu byť niekedy nesprávne alebo nezmyselné a nemusia mať žiadny vzťah k realite.

To je, mimochodom, jeden z hlavným problémom ChatGPT, ktorý si niekedy doslova bohapusto vymýšľa a na konkrétnu faktickú otázku dokáže napísať vyslovené klamstvá.

Celkovo sa ale dá konverzácia v novom Bingu označiť ako veľmi dobrá a niekedy sa fakt ťažko ubrániť dojmu, že sa nerozprávate so skutočným človekom. Z hľadiska štylistiky, pravopisu a gramatiky za ChatGPT určite nezaostáva a často sme mali dojem, že ho dokonca predbieha. V každom prípade nový Bing komunikuje prirodzenejším jazykom ako ChatGPT, ktorý sa niekedy vyjadruje trochu toporne a neobratne.

Umelá inteligencia vo vyhľadávači Bing

Skúšali sme aj presnosť odpovedí. Pýtali sme sa nového Bingu na konkrétne podrobnosti o niektorých mestách a osobnostiach. Tu jednoznačne dominuje nad Chat GPT, pretože na rozdiel od neho má aktívny prístup k informáciám z internetu a nečerpá údaje z trochu zastaranej databázy ako on. Rozdiel je tu skutočne veľmi hmatateľný.

Nový Bing odporúčame vyskúšať každému, kto má rád nové technológie a zaujíma ho umelá inteligencia. Z hľadiska presnosti odpovedí a príjemnosti používateľského prostredia svojho konkurenta v podobe ChatGPT prekonáva a pôsobí vyspelejším a krajším dojmom.

Jedno obmedzenie sme si všimli v prípade, keď sme od nového Bingu chceli poviedku s Igorom Matovičom v hlavnej úlohe. Umelá inteligencia nám odpovedala, že je to verejne známa a činná osoba a mohla by sa uraziť. Na rovnakú požiadavku v prípade Toma Cruiseho však nemal námietky a napísal nasledovný text:

Jedného dňa sa mu naskytla príležitosť splniť si svoj sen. Dostal ponuku od NASA, aby sa zúčastnil na misii na Mars ako súčasť experimentu o vplyve umenia na vesmírnu cestu. Tom neváhal a prijal výzvu. Bol nadšený z možnosti vidieť planétu zblízka a zahrať si tam svoju najlepšiu rolu.

No cesta na Mars nebola taká jednoduchá, ako si predstavoval. Musel absolvovať prísny tréning, naučiť sa ovládať raketu a spolupracovať so svojimi kolegami astronautmi. Okrem toho musel čeliť aj nebezpečenstvám vesmíru: kozmickému žiareniu, mikrometeoritom a technickým poruchám.

Po šiestich mesiacoch letu konečne dorazili na Mars. Tom bol ohromený pohľadom na červenú krajinu plnú útesov a kráterov. Vystúpil z rakety a urobil prvý krok na povrch planéty. Cítil sa ako prvý človek v histórii.

No jeho radosť netrvala dlho. Zistil totižto, že nie je sám na Marse. Na obzore sa objavila skupina mimozemských bytostí podobných chobotniciam. Boli agresívne a zaútočili na Toma a jeho tím.

Tom nemal inú možnosť, než bojovať za svoj život. Použil svoje herecké schopnosti a improvizoval zbrane z toho, čo mal po ruke: kameňov, prachových vzoriek a dokonca aj svojej kamery. Snažil sa ubrániť pred útokmi mimozemštanov a dostať sa späť do rakety.

Po dramatickej bitke sa mu podarilo uniknúť zo spárov nepriateľov a vrátiť sa do bezpečia rakety. Spolu so svojimi kolegami odštartovali späť na Zem s poslednou kvapkou paliva.

Keď pristáli na Zemi po ďalších šiestich mesiacoch letu, boli oslavovaní ako hrdinovia. Tom bol vďačný za to, že prežil túto nebezpečnú dobrodružstvo a splnil si svoj sen byť astronautom.

No mal aj jedno rozhodnutie: už nikdy viac nechcel ísť do vesmíru.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:


 

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.