Na ChatGPT musí reagovať aj vyhľadávací gigant.

Google oficiálne poodhalil vlastnú komunikačnú umelú inteligenciu, ktorú nazýva Bard. V pondelok (6.2.) o nej napísal blogový príspevok generálny riaditeľ Google Sundar Pichai, čím potvrdil dovtedy neoficiálne informácie kolujúce o tejto platforme.

Umelú inteligenciu nazval najvýznamnejšou technológiou, na ktorej aktuálne pracujú a uviedol, že umožňuje ľuďom, podnikom a komunitám uvoľniť ich potenciál. Podľa Pichaia zároveň otvára nové možnosti, ktoré by mohli výrazne zlepšiť životy miliárd ľudí.

Bard využíva jazykový model pre dialógové aplikácie (LaMDA) spoločnosti Google. Zatiaľ bude k dispozícii len vybranej skupine testerov, sprístupnenie pre verejnosť má prísť v bližšie nešpecifikovanej budúcnosti.

Od Barda si Google sľubuje nové možnosti v rámci internetového vyhľadávania, ktoré je jedným z dlhodobých základných pilierov spoločnosti. Práve s rýchlym nástupom iného chatbota, ChatGPT, sa internetový gigant začal obávať možnej straty svojej pozície a na vývoj vlastnej chatovacej umelej inteligencie, či skôr presnejšie strojového učenia, presmeroval veľa zamestnancov aj zdrojov.

S Bardom sa teda zatiaľ nebude dať „porozprávať“ ako s ChatGPT, ale spoločnosť Google plánuje pridať do svojho vyhľadávania funkcie umelej inteligencie už čoskoro. Generálny riaditeľ Google prisľúbil, že Bard sa začne presadzovať vo vyhľadávaní Google a v ďalších aplikáciách Google v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch.

Zdroj: Google

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.