Správu publikoval americký denník The Wall Street Journal, podľa ktorého je technologický gigant vo fáze testovania novinky umožňujúcej presnú lokalizáciu volajúceho na tiesňovú linku 911.

Pri nahlasovaní rôznych krízových situácií na tiesňovú linku častokrát rozhoduje každá získaná sekunda navyše. Pokiaľ niekto v súčasnosti v USA zavolá na linku 911 zo svojho mobilného telefónu, tak záchranná služba dostane dáta o približnej polohe volajúceho od konkrétneho mobilného operátora. Problémom takejto lokalizácie je však presnosť polohy. Mobilní operátori totiž vedia určiť len približnú polohu volajúceho, čo v praxi pre záchranné jednotky znamená väčšiu stratu času, ktorá sa môže v konečnom dôsledku prejaviť do fatálnych dôsledkov pre postihnutých.

Z tohto dôvodu požiadali zástupcovia úradov, pod ktoré spadajú otázky verejnej bezpečnosti občanov, domáce firmy Apple i Google o zdieľanie informácií o polohe ich zariadení v týchto krízových situáciách. Kým v prípade Apple v tejto chvíli nie je jasné, či a ako plánuje na tlak verejných činiteľov reagovať, Google už od decembra minulého roka svoju technológiu pre detailnejšiu lokalizáciu testuje. V spolupráci s partnermi West Corp a RapidSOS a tiež viac ako 50 tisíckami záchranných staníc naprieč Texasom, Floridou a Tennesse, sa v testoch v decembri 2017, respektíve januári 2018, podarilo dosiahnúť presnosť lokalizácie volajúcich s priemerným výsledným rádiusom 37 metrov.

Podľa slov Jennifer Estesovej, oblastnej riaditeľky linky 911 v Loudon County v štáte Tennesse, prináša precízna lokalizácia svoje ovocie najmä v prípadoch, kedy volajúci nedokáže adekvátne komunikovať s operátorom linky, či už z dôvodu jazykovej bariéry, postihnutia, alebo inej špecifickej krízovej situácie. Technológia, ktorú Google testuje, je už teraz dostupná v 14 krajinách po celom svete, no USA medzi nimi zatiaľ nie je. Google plánuje jej implementáciu naprieč Spojenými štátmi v priebehu tohto roka.

Zdroj: Android Authority

 

Mohlo by vás zaujímať:

CES 2018: Tieto trenky vás ochránia pred žiarením z mobilných telefónov

 

 

 

Značky: