Flash bol plnohodnotnou súčasťou webových stránok niekoľko rokov, no, žiaľ, počas jeho existencie sa vyskytlo veľa bezpečnostných dier a tak mali útočníci do vydania hotfixu „otvorené dvere“. Taktiež s výkonom to nebolo úplne ružové. Asi každý z nás sa stretol so stránkou, kde flashový prvok zamrazil prehliadač úplne, alebo trvalo aj dve minúty, kým sa dalo niečo robiť. Pocítiť sa to dalo najmä na slabších zariadeniach a notebookoch, kde trpela aj batéria, keďže procesor išiel na maximum.

Alternatívou ako obísť, resp. vyradiť flashové interaktívne prvky, je zmeniť ich na HTML5, ktoré sú nielen svižnejšie, ale fungujú dokonca aj na mobilných zariadeniach. Dobrým príkladom sú rôzne prehrávače videí alebo živého vysielania. Pokiaľ sú vo Flashi, na mobile ich nespustíte, pokiaľ teda nemáte nainštalovanú podporu pre Flash, ale tá už niekoľko rokov oficiálne neexistuje.

V aktuálnom Chrome 52 sú blokované iba väčšie prvky, no v pripravovanej aktualizácii na verziu 53, ktorá by mala vyjsť v septembri, by mali byť blokované aj malé a hlavne skryté flashové prvky a pravdepodobne bude odstránená funkcia klick-to-play, kedy vám stačilo klinúť na povolenie flashového prvku. Avšak stále mala byť dostupná možnosť povoliť Flash v nastaveniach prehliadača a tak by to aj malo ostať v ďalších verziách.

Taktiež budú z týchto reštrikcií vyňaté dôveryhodné weby ako napr. Facebook, Twitch, a Yahoo, ktoré sú závislé na Flashi a potrvá im nejakú dobu, kým prejdú na HTML5. Ale aj to by malo byť iba do času, keď vyjde verzia Chrome č. 55, čo by malo byť zhruba v decembri a tá by už tieto výnimky nemala obsahovať.

Túto pomyselnú vojnu nevyhlásil len Google, ale aj Firefox vyhlásil, že v roku 2017 začnú tiež blokovať interaktívne flashové prkvy a Microsoft sa so svojím Edgom k tomuto trendu taktiež pridáva. Na tieto zmeny by sa teda nemali pripraviť len weby, ale taktiež používatelia.

Zdroj: www.extremetech.com

Značky: