Google čoskoro prestane aktualizovať služby Play Services pre telefóny so systémom Android Jelly Bean.

Týka sa to všetkých troch verzií 4.1, 4.2 a 4.3 (API 16 až 18). Zatiaľ však nie je všetkému koniec a pre telefóny s touto verziou OS sa pripravuje posledná aktualizácia s označením 21.30.99. Mala by prísť na prelome augusta a septembra.

Android Jelly Bean bol prvýkrát predstavený v roku 2012. Priniesol viaceré významné vylepšenia, ako napríklad Project Butter, vďaka ktorému UI bežalo plynulo (s vsync pri 60 Hz). Medzi ďalšie významné zmeny patrí Google Now, dnes už zastaraný Android Beam, rozšíriteľné notifikácie so schopnosťou ich stlmemia, spolu s mnohými vylepšeniami zvuku (podpora AAC, prehrávanie bez medzier, viackanálové audio, USB audio pre externé DAC).

Android 4.2 prišiel neskôr v tom istom roku a verzia 4.3 dorazila až v roku 2013. Avšak všetky tri verzie spolu tvoria menej ako 1 % aktívnych zariadení s Androidom a ani Google nie je presvedčený, že sa aj skutočne používajú. Či tak alebo onak, ukončenie podpory pre tieto verzie systému zníži zaťaženie tímu vývojárov, ktorý sa pri takto starých verziách OS stretáva so špeciálnymi prípadmi, ktoré vyžadujú viac času na ich riešenie.

Vývojárom aplikácií sa rovnako odporúča, aby zrušili podporu pre Jelly Bean. Ak svoje aplikácie nastavia na cieľové rozhranie API verzie 19+ (od Android 4.4 KitKat), telefóny s Jelly Bean si budú môcť naďalej inštalovať staršie verzie aplikácie, ale novšie verzie už nebudú podporované.

Ak má však aplikácia významnú časť svojej používateľskej základne, ktorá stále používa Jelly Bean, vývojári môžu nahrať do obchodu Play viac APK súborov, takže dokonca aj zariadenia so systémom Android 4.1 až 4.3, môžu naďalej dostávať aktualizácie.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Čo je to Android App Bundle (AAB)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.