Google včera podvečer predstavil svoje horúce novinky.

Tohtoročné Pixely sa dlhodobo tešili veľkému záujmu a početné úniky nám dávali už dávnejšie takmer dokonalú predstavu o dizajne Pixel 3 a 3 XL. Tieto dva smartfóny sú vo svojej podstate identické, okrem veľkosti displejov a batérií. Pritom tu je veľa nových detailov, s ktorými novinky prichádzajú.

Displej

Model 3 XL prichádza s 6,3-palcovým displejom s rozlíšením 1440 × 2960 pixelov a pomerom strán 18,5:9. Vo vrchnej časti displeja dominuje pomerne veľký výrez, ktorý je pravdepodobne asi aj najväčším, aký bol doteraz použitý v smartfónoch. Inak rámiky sú celkom tenké.

Menší Pixel prichádza s 5,5-palcovou uhlopriečkou a pomerom strán 18:9: Rozmerovo je rovnako veľký, ako predchodca – Pixel 2. Rozlíšenie obrazovky je 1080 × 2160 pixelov, takže jemnosť displeja je zachovaná s modelom roka 2017.

Displeje obidvoch noviniek sa vyznačujú podporou HDR, Always on režimom a farebný režim RGB + 10% pre výraznejšie farby. Zariadenia sú na zadnej aj prednej strane kryté ochranným sklom Gorilla Glass 5.

Batéria

Pixel 3 XL dostal do výbavy batériu s kapacitou 3430 mAh, čo je o niečo menej, ako model XL z roku 2017. Batéria “malého” Pixelu má kapacitu 2 915 mAh, čo už je oproti predchádzajúcej generácii nárast.

Novinkou v prípade Pixelov 2018 je bezdrôtové nabíjanie. Bezdrôtová nabíjačka dokáže nabiť zariadenia rovnako rýchlo, ako klasická 10W káblová nabíjačka Pixelu 2. Pixel Stand tiež umožňuje, aby Pixel 3 fungoval vo viacerých režimoch, ako domovská stránka Google, fotorámik alebo informačné centrum.

Káblové nabíjanie je rýchlejšie vďaka 18W nabíjačke, ktorá je súčasťou predajného balenia. Spoločnosť Google sľubuje, že za 15 minút nabíjania dostanete až 7 hodín používania.

Fotoaparát

Hardvér zadného fotoaparátu sa nezmenil. K dispozícii je jeden opticky stabilizovaný obrazový snímač s rozlíšením 12,2 Mpx a objektívom so svetelnosťou f/1.8. Nové funkcie sú badať hlavne na strane softvéru. Tak v novinkách nájdete HDR+ a aj funkciu Top Shot.

Jedná sa o AI vylepšenie, ktoré zabezpečuje, aby všetko na fotografii bolo zaostrené, a takpovediac dokonalé. Automaticky sa vyberie to najlepšie z niekoľkých záberov. K dispozícii je aj režim Photobooth, ktorý automaticky zachytí váš úsmev alebo grimasu.

Super Res Zoom je ďalšia AI aplikácia, snažiaca sa vykompenzovať chýbajúci teleobjektív tým, že zvýši detaily digitálneho priblíženia.

Hlavný fotoaparát stále nedokáže nahrávať 4K video pri 60 fps. V ponuke však je Fused Video Stabilization, ktorá sľubuje plynulejšie videá pri rôznych aktivitách. Pracuje v režime 4K s 30 fps, ale najlepšie výsledky budú dosiahnuté pri 1080p.

Funkcia Night Sight príde neskôr s aktualizáciou a bude používať taktiež AI na snímanie detailných záberov v slabom svetle a bez použitia blesku.

Predná kamera

Novinkám sa doprialo duálnych fotoaparátov aspoň na prednej strane. Obidva modely sú vybavené jedným klasickým a druhým širokouhlým objektívom (75° f/1.8 + 97° f/2.2) s rozlíšením 8 Mpx a EIS.

Zvuk

Dnešné trendy vyžadujú, aby sa pri vlajkových modeloch používali stereo reproduktory, tak sa dostalo aj na novinky od Googlu. Keďže 3,5 mm audio konektor sa vytratil aj z Pixelov, tak Google tentokrát už do balenia pribalil aj slúchadlá Pixel s USB-C, ale aj redukciu z USB-C na 3,5 mm jack.

Výkonu stále na rozdávanie

Smartfóny Pixel 3 a 3 XL sú poháňané sadou Snapdragon 845 s miernym podtaktovaním na 2,5 GHz, resp. 1,6 GHz pre šetrenie energie a lepšiu efektivitu. Sklamanie sa dostavilo pri pohľade na pamäťové verzie, ktoré sú iba v kombinácii 4 GB RAM + 64 / 128 GB ROM, bez možnosti rozšírenia pomocou microSD kariet.

Vlajkové modely od Googlu dostali aj certifikáciu IP68, čo znamená, že sú vode a prachu odolné. Oproti minulému roku je to mierny posun z hodnoty IP67. Farebné prevedenia budú dostupné nasledovné: Clearly White, Just Black, Not Pink.

Čítačka odtlačkov prstov ostala rovnako, ako v predošlých generáciách, na zadnej strane zariadenia. Nové Pixely by mali byť v Európe dostupné od 2. novembra v predpokladaných cenách:

  • Pixel 3 64 GB            850 eur
  • Pixel 3 128 GB          950 eur
  • Pixel 3 XL 64 GB     950 eur
  • Pixel 3 XL 128 GB   1050 eur

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Fototest: Pocophone F1 vs. Oneplus 6 vs. Honor Play vs. Samsung Galaxy S9+

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.