Ide o funkciu z kategórie ”prekvapenie”.

Moderné smartfóny sú nabité rôznymi funkciami, ktoré častokrát ani nevyužijeme, pretože majú veľmi špecifické určenie. Potom sú však aj funkcie, ktoré sú síce užitočne, ale vývojári im nevenujú až takú pozornosť, ako by si možno zaslúžili. Potom je tu aj oblasť základných funkcií, ktoré sú v systéme Android takmer od jeho počiatku, ale odvtedy neboli inovované.

Takou funkciou je aj zvýšenie citlivosti displeja na dotyk. Túto funkciu nájdete hlboko v nastaveniach svojho smartfónu, avšak málokedy ju používate, pretože je ju potrebné manuálne aktivovať. Zvýšenie citlivosti na dotyk je vhodné zapínať napríklad pri nasadených rukaviciach alebo aplikovanom ochrannom skle na displeji smartfónu. 

Google Pixel 8 Pro s plochým displejomZdroj: Droid-life
Google Pixel 8 Pro s plochým displejom

Dá sa teda povedať, že väčšina používateľov svoj smartfón používa v predvolenom nastavení citlivosti dotyku, ktorá je vhodná na takmer všetky bežné scenáre. Keď si však nasadíte rukavice, tak citlivosť na dotyk sa veľmi výrazne zníži. Ako sme spomínali vyššie, “režim rukavíc” na zvýšenie citlivosti je potrebné zapínať a vypínať manuálne, čo nie je najpohodlnejšie riešenie. Pokiaľ však používate telefón Google Pixel, tak máme pre vás dobré správy.

Google pracuje na funkcii, ktorá na základe prostredia prispôsobí citlivosť dotyku. Funkcia sa objavila v najnovšej beta verzii systému Android. Tá okrem iného prináša aj funkciu automatického nastavenia citlivosti na dotyk, ktorá sa prispôsobuje prostrediu. Hoci táto funkcia oproti najnovším AI funkciám znie menej zaujímavo, tak určite sa nájdu používatelia, ktorí ju ocenia.

Google Pixel 8 Pro oficiálneZdroj: GSMArena
Google Pixel 8 Pro

Funkcia “adaptívny dotyk” bola objavená v QPR3 Beta 1 systému Android 14. Samotný názov funkcie veľmi dobre opisuje jej fungovanie. Google informuje, že po zapnutí funkcie sa citlivosť na dotyk automaticky prispôsobí prostrediu používateľa, jeho aktivitám a chrániču obrazovky. 

Hoci displeje telefónov Google Pixel už dokážu automaticky zvýšiť citlivosť pri aplikovanom ochrannom skle, tak nová aktualizácia túto funkcionalitu posúva o úroveň vyššie. Citlivosť dotyku sa budú vedieť automaticky prispôsobiť okoliu napríklad v prípade dažďa, snehu alebo chladného prostredia. 

V tejto chvíli stále nie je známe, ktoré telefóny Google Pixel túto funkciu získajú. Stávkou na istotu je zatiaľ iba iba séria Pixel 8, ktorá túto novinku získa s jednou z budúcich aktualizácií.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.