Ide o šikovnú funkciu, ktorá dokáže ochrániť súkromie.

Nová funkcia umožní Android smartfónom zistiť, či sa v ich blízkosti dlhší čas nenachádza neznámy inteligentný lokalizačný čip (smart tag). Novinka má ochrániť predovšetkým pred podstrčeným lokalizátorom, ktorý sa dá zneužiť na sledovanie neznámou osobou. Takéto prípady, žiaľ, nie sú ojedinelé. 

Apple podobné funkcie v systéme iOS už ponúka, pričom vo verzii pre Android stále existujú malé obmedzenia. Zdá sa však, že riešenie od Google bude v Androide skutočne účinné a ochráni pred sledovaním neznámou osobou.

O novinke informoval portál GSMArena. Uviedol, že náznaky o novej funkcii boli objavené v APK balíku služieb Google Play. V kóde sa nachádza riadok “Unfamiliar device alerts”, čo v preklade znamená Upozornenia na neznáme zariadenie. Ďalej boli odhalené aj spojenia „Unfamiliar Tag Detected“ (zistená neznáma značka), ktoré sa ďalej člení na ďalšie tri podskupiny – „Tile tag„, „Finder tag“ a „ATag“ (skratka pre AirTag). 

Apple AirTag
Lokalizačný čip Apple AirTag

Zo získaných popisov je zrejmé, že dve funkcie sú zamerané na sledovacie zariadenia Apple AirTag a Tile. Zatiaľ však nevieme, k akému účelu bude slúžiť položka Finder.

Predpokladáme, že pokiaľ sa neznámy smart tag dostane do blízkosti telefónu na dlhší čas, tak jeho používateľ by mal byť na neho upozornený. Zároveň by ho mal vedieť prezvoniť, čím by ho lokalizoval – odhalil.

Očakávame, že Google nám o tejto novinke viac prezradí už počas konferencie Google I/O, ktorá sa bude konať už v máji.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.