Ďalšia verzia operačného systému Android, teda verzia 7.0 bola ohlásená ešte v máji na konferencii Google I/O. Svoje meno Nougat však dostala až v júni. Teraz, v druhej polovici augusta sa objavila aktualizácia na zariadeniach Nexus, teda na smartfónoch, ktoré sa predávajú pod značkou Google. Prvý nie-Nexus telefón, ktorý príde s operačným systémom Nougat bude LG V20, ktorý sa začne predávať 6. septembra. Do ostatných (nových) smartfónov sa Nougat dostane v najbližších mesiacoch. 

Operačný systém Android 7.0 je zameraný na zvýšenie výkonu, použiteľný multitasking a používateľovi prináša viac možností ako pracovať s informáciami a svojim zariadením. Nougat vo všeobecnosti aj zdedil mnohé funkcie, ktoré do svojich telefónov zaviedli veľkí výrobcovia smartfónov.

Používatelia majú možnosť reálne použiteľného multitaskingu – zobraziť sa dajú dve okná rôznych aplikácií. Veľkosti okna môžete prispôsobiť vašim potrebám.

Android_Nougat_Multi_Window_6P_nowat

Navyše, v prehliadači Google Chrome sa dajú naraz zobraziť dve rôzne stránky. Na telefónoch s displejom väčším ako 5 palcov toto bude celkom zaujímavá možnosť.

android-nougat-2_nowat

 

Pribudli funkcie na nastavenie konkrétnej vlastnosti na jeden dotyk prsta – ľahko tak zapnete zadný „blesk“ alebo režim Airplane. Tieto funkcie však už zaviedol asi každý z výrobcov vo vlastnom rozhraní.

Android_Nougat_Emoji_Quick_Settings_nowat

V Nougate nájdete aj 1500 nových emoji na vyjadrenie vašich pocitov. Tento počet snáď už bude stačiť každému.

Android_Nougat_Emoji_nowat

Novinkou je funkcia Clear All. Aj keď Android sa už výrazne zlepšil v správe bežiacich aplikácií, niekedy je predsa len výhodné vypnúť všetky aplikácie. Operačný systém  tak bude bežať hladko. Možnosť Clear All sa teraz zobrazuje vpravo hore na displeji a je ľahko dostupná.

android-nougat-4_nowat

Voľba Nastavenia teraz obsahuje viac informácií. Vidíte, aký je režim práce displeja, ako je nastavený zvuk, koľko aplikácií máte práíve spustených alebo ako je využitá pamäť zariadenia. Toto je veľmi užitočná vlastnosť, ktorá v minulosti dosť chýbala.

android-nougat-1_nowat

Šikovná možnosť je aj nové prepínanie aplikácií – ak teraz dvakrát ťuknete na tlačidlo spustených aplikácií, prepínate tak medzi aktuálnou aplikáciou a aplikáciou, ktorú ste mali spustenú predtým. V praxi sa táto funkcia u používateľov Nougatu teší asi najväčšej obľube.

android-nougat-3_nowat

Samozrejme, zlepšení v Nougate je oveľa viac, o test zariadenia s novým operačným systémom sme už požiadali. Android Nougat napr. prináša aj funkcie na využitie rozšírenej reality Daydream.

Viac k téme Nougat: 

Google uvoľnil finálnu preview verziu Androidu 7.0 Nougat

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.