Presne podľa plánu.

Predchádzajúce verzie systému Android boli sfinalizované vždy na prelome októbra a novembra. Google oznámil, že tento rok to bude inak a finálny Nugát plánoval vydať koncom leta. Prispôsobil tomu vydávanie preview verzií operačného systému.

Hoci Google ešte neoznámil dátum vydania finálnej verzie Androidu 7, Evan Blass tvrdí, že sa tak stane v auguste – teda presne podľa plánu. Blass taktiež oznámil, že novú verziu operačného systému nedostanú používatelia smartfónov Nexus 5, ktorý sa začal predávať pred takmer 3 rokmi.

Z pohľadu bežných používateľov však augustový dátum vydania finálnej verzie nič neznamená. Zdrojový kód budú musieť najskôr upraviť výrobcovia telefónov a až potom sa môžu majitelia vybraných zariadení tešiť na veľkú aktualizáciu. Aj preto celý proces, od vydania finálnej verzie až po dostupnosť aktualizácie pre váš telefón, trvá niekoľko mesiac. Nougat bude podľa očakávaní dostupný najskôr pre podporované zariadenia z rodiny Nexus.

Android N ponúkne viac ako 250 vylepšení a noviniek. Spomeňme natívnu podporu pre virtuálnu realitu a viaceré vylepšenia z hľadiska optimalizácie. Aplikácie sa budú rýchlejšie inštalovať a eventuálne zaberať menej miesta (až o 50%).

google_io_23

Z hľadiska bezpečnosti sa môžeme tešiť okrem iného na šifrovanie súborov a nový proces inštalovania aktualizácií. Tie sa stiahnu automaticky na pozadí a nainštalujú sa pri najbližšom reštarte zariadenia. Celý proces prebehne na pozadí a používateľ by si ho nemal ani všimnúť. Systém mu totiž nebude zobrazovať žiadne notifikácie a minulosťou bude aj obrazovka “Android sa aktualizuje“.

Z používateľského hľadiska asi najviac oceníte vylepšenie produktivity. Používatelia v 99% prípadoch používajú obrazovku posledných aplikácií, aby sa vrátili k jednej z posledných 7 aplikácií. Android N automaticky odstráni z tohto zoznamu dlho nepoužívané aplikácie. Novinkou je CLEAR ALL tlačidlo, ale aj funkcia rýchleho prepnutia – stačí dvakrát stlačiť tlačidlo posledných aplikácií.

Android N taktiež ponúkne split-screen režim pre telefóny aj tablety. Stačí dlho podržať tlačidlo posledných aplikácií. V prípade Android TV zariadení bude k dispozícii nový režim Picture-in-Picture. Vylepšenia sa dočkajú aj notifikácie, budete mať k dispozícii viac možností, ako ich spravovať.

google_io_21

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Google mení dizajn domovskej obrazovky Androidu pre Nexusy

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit