Používatelia Huawei smartfónov by sa mali čoskoro poobzerať po inej SMS aplikácii.

Správy od Google sú jednou z najprepracovanejších aplikácií na zasielanie správ pre Android. Nové náznaky napovedajú, že ak používatelia nebudú mať certifikované zariadenie, čoskoro už nebudú môcť Správy používať. Členovia portálu XDA-Developers odhalili reťazec, ktorý zobrazuje dátum 31. marec, kedy aplikácia prestane fungovať na telefónoch bez Google služieb.

Odkaz vo vlákne je veľmi jasný. Ak spoločnosť Google splní požiadavku na certifikáciu Správ, používateľom s necertifikovanými telefónmi sa čoskoro môže v aplikácii zobraziť nasledujúca správa: „31. marca prestanú Správy fungovať na necertifikovaných zariadeniach, vrátane tohto.“ 

Toto obmedzenie by malo mať vplyv iba na malú časť telefónov s Androidom, ktoré sa nedodávajú s Google aplikáciami, napríklad telefóny Huawei alebo telefóny s Androidom s čínskymi ROM.

Google Správy sú jednou z mála aplikácií Google, ktoré fungujú na necertifikovaných zariadeniach bez služieb Play, pravdepodobne preto, že sa spoliehajú na protokoly SMS a RCS a nevyžaduje prihlásenie do účtu Google. Členovia portálu XDA-Developers majú podozrenie, že k odstaveniu dôjde po zavedení komplexného šifrovania RCS, pretože spoločnosť nemôže zaručiť, že necertifikované zariadenie nebude ohrozené.

Ak Google spustí nový certifikát aplikácie Správy, ľudia s necertifikovanými telefónmi budú musieť čoskoro hľadať iné riešenie. Aplikácia Signal by mohla byť dobrou voľbou – okrem svojej chatovacej služby podporuje aj odosielanie a prijímanie SMS.

Aplikáciu Google Správy si môžete stiahnuť na odkaze nižšie:

App Store

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Správa hesiel jednoduchšie? Google Chrome pripravil praktickú novinku

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.