Google plánuje vypnúť svou VPN službu, ktorá je súčasťou balíka Google One.

Predplatné Google One so sebou prináša širokú škálu funkcií a výhod, ktoré môžu predplatitelia za pomerne nízky poplatok mesačne využívať. Patrí medzi ne napríklad cloudové úložisko, nástroje na upravovanie v službe Fotky Google či prémiové funkcie v rámci Google Workspace. Programov, ktoré môžete využiť, je hneď niekoľko. Nedávno do ponuky prišiel aj nový balík, s ktorým môžete profitovať aj z nástrojov umelej inteligencie.

Jednou z možností, ktoré pritom predplatné Google One ponúka, je aj VPN služba. Tá je však limitovaná len na vybrané trhy a na Slovensku dostupná nie je. Čoskoro však zanikne aj v regiónoch, kde k nej prístup predplatitelia služby majú. Google totiž oznámil jej ukončenie.

Google One bude bez VPN

Spoločnosť Google neustále pracuje na nových funkciách a možnostiach, ktoré chce ponúknuť verejnosti. Aby však mala priestor na nové funkcie, rozhodla sa teraz ukončiť jednu službu, o ktorú pravdepodobne nebol až taký záujem. Ako Google informuje v e-maili, ktorý prišiel predplatiteľom služby Google One, VPN už nebude súčasťou tohto balíka. Podpora tejto služby sa úplne ukončí a VPN od Googlu takmer úplne zanikne.

Google aplikáciaZdroj: Unsplash (Brett Jordan)
Google aplikácia

Ako však vyplýva z oficiálneho vyjadrenia, Google VPN bude stále k dispozícii pre majiteľov smartfónov zo série Pixel od generácie Pixel 7. Predplatitelia balíka Google One k nej však už nebudú mať prístup v prípade, že nebudú využívať práve telefón od Googlu. Spoločnosť tento krok vykonala na to, aby mohla používateľom priniesť funkcie, o ktoré je väčší záujem.

Google zatiaľ nešpecifikoval, kedy k ukončeniu VPN služby príde. V oficiálnom vyjadrení je uvedené, že sa tak stane neskôr v tomto roku. Časový rámec tejto zmeny tak zatiaľ nemáme. Ukončenie VPN služby v rámci predplatného Google One však nie je jedinou zmenou, ktorá sa tohto balíka bude týkať. Nástroje upravovania fotiek, ktoré sú zatiaľ len súčasťou Google One, budú od 15. mája zadarmo. O tejto novinke sme vás už informovali v našom predchádzajúcom článku.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.