Google bude v prípade nových účtov automaticky mazať dáta po 18 mesiacoch.

Mnohí používatelia si to možnože neuvedomujú, ale Google ukladá množstvo dát, ktoré generujete používaním jeho služieb. Tieto dáta máte pod kontrolou a môžete ich okamžite vymazať cez centrum Kontroly ochrany súkromia. Takisto môžete nastaviť, aby sa automaticky zmazali po uplynutí 3 alebo 18 mesiacov alebo nikdy.

Centrum Kontroly ochrany súkromia nájdete na oficiálnom webe Googlu, na tejto stránke. K dispozícii sú tri položkyAktivita na internete a v aplikáciách, História polohy, História na YouTube. Po kliknutí na tlačidlo ZAPNUTÉ/VYPNUTÉ si môžete tieto dáta pozrieť, manuálne ich zmazať alebo si nastaviť automatické mazanie.

Kľúčová informácia k 24. júnu 2020 je, že od tohto dňa bude Google automaticky mazať dáta nových používateľov po uplynutí 18 mesiacov pre históriu polohy a 36 mesiacov pre YouTube. Tieto nastavenia sa automaticky aktivujú po zapnutí Histórie polohy, resp. histórie YouTube, keďže obe nastavenia sú štandardne vypnuté a používateľ ich musí aktivovať sám. Niekedy si to však ani neuvedomuje, lebo iba klikne na nejakú ikonu v aplikácii.

Ak si teda chcete nastaviť automatické mazanie údajov a skontrolovať si vaše dáta, skontrolujte si centrum Kontroly ochrany súkromiaČoskoro bude možné meniť a kontrolovať nastavenie súkromia aj pomocou otázok typu „Google kontrola ochrany súkromia“, či otázky typu „Je môj Google účet zabezpečený“, ktoré zadáte priamo do Googlu.

Kontrola ochrana súkromia Google účtu umožňuje nastaviť automatické mazanie dát, skontrolovať ich a okamžite vymazať

Sumár všetkých noviniek k 24. júnu 2020, ktoré súvisia so súkromím a zabezpečením hesiel v Google účte:

Zodpovedné zaobchádzanie s dátami 

  • Automatické odstraňovanie dát – Google mení spôsob uchovávania údajov. Používateľovi, ktorý si po prvýkrát zapne „Históriu polohy“, sa automaticky zapne možnosť automatického odstraňovania dát po 18 mesiacoch. To isté nastavenie platí v rámci „Aktivity na internete a v aplikáciách“ pre všetky nové účty. Pre používateľov, ktorí mali už predtým obe možnosti zapnuté, sa ich osobné nastavenia meniť nebudú.
  • Automatické odstraňovanie dát sa bude týkať aj služby YouTube, ktoré bude pre nové účty prednastavené na 36 mesiacov. Toto nastavenie používateľ aktivuje aj vtedy, ak si po prvýkrát zapne „Históriu YouTube”.

Súkromie pod kontrolou používateľov – aktualizácia nástrojov na ochranu súkromia a osobných údajov

  • Ovládanie Google účtu priamo z Vyhľadávania – prihlásený používateľ bude čoskoro môcť napríklad vyhľadávať „Google kontrola ochrany súkromia“, či otázky typu „Je môj Google účet zabezpečený“. Zobrazí sa prehľadné okienko, v ktorom bude možné svoje nastavenia súkromia a zabezpečenia  skontrolovať a zmeniť.
  • Jednoduchší prístup k režimu Inkognito – stačí len dlhšie podržať profilový obrázok vo Vyhľadávaní, v Mapách Google a YouTube, čo aktivuje režim Inkognito. Táto možnosť je dostupná pre aplikáciu Google na iOS a čoskoro bude k dispozícii aj pre Android a ďalšie aplikácie.
  • Vylepšené ovládacie prvky ochrany súkromia – každý rok viac ako 200 miliónov používateľov navštívi Kontrolu ochrany súkromia. Novinkou sú proaktívne odporúčania, vrátane pomoci pri spravovaní nastavení súkromia.

Zabezpečenie a kontrola hesiel

  • Používateľ bude mať jedným kliknutím k dispozícii prehľad o zabezpečení účtu, kde budú zahrnuté aj personalizované odporúčania na ochranu dát. Čoskoro bude nástroj Kontrola hesiel prepojený s Kontrolou zabezpečenia, kde bude používateľovi automaticky oznámené, či nedošlo k narušeniu prihlasovacích údajov.
  • Kontrolu hesiel využíva viac ako 100 miliónov používateľov, ktorí zaznamenali pokles úniku prihlasovacích údajov o 30%, čo sa preukázalo ako veľmi efektívny spôsob chrániť používateľov nielen na Googli, ale aj na internete. Používateľom budeme poskytovať informácie, ktoré potrebujú na zabezpečenie akéhokoľvek rizikového účtu. Táto možnosť je momentálne integrovaná do Google účtu a Chromu.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Peter odporúča: Nástroj na správu hesiel od Googlu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit