Google musí reagovať na konkurentov, ktorí ho v tejto oblasti predbehli.

Spoločnosť Google plánuje uviesť nové nástroje na vyhľadávanie s umelou inteligenciou, ktoré majú zatiaľ kódové označenie “Magi”. Tento krok je jasnou reakciou na snahy Microsoftu získať väčší podiel na trhu vyhľadávačov s vlastným chatbotom Bing.

Spomínané nástroje Googlu budú spočiatku spustené v len USA pre obmedzený počet používateľov a budú pravdepodobne vychádzať z konverzačných schopností experimentálneho chatbota spoločnosti s názvom Bard.

Okrem vyhľadávacích nástrojov s umelou inteligenciou Google vraj pracuje aj na ďalších projektoch, vrátane radikálnej prestavby svojho vyhľadávača, generátora obrázkov s názvom GIFI, systému na učenie jazykov s názvom Tivoli Tutor a Searchalong. To je funkcia podobná bočnému panelu Bingu, ktorá pomôže používateľom odpovedať na otázky týkajúce sa aktuálnej webovej stránky.

Konkrétne to bude vyzerať tak, že napríklad pri rezervácii hotela by používatelia mohli chatbota požiadať, aby vyhľadal rôzne zaujímavosti a podujatia v okolí, pričom umelá inteligencia by prehľadala webovú stránku a internet, aby našla vhodnú odpoveď.

Lara Levinová, hovorkyňa spoločnosti Google, uviedla, že sa tešia na pridanie nových funkcií poháňaných umelou inteligenciou do vyhľadávania. Ďalšie podrobnosti vraj povedia až neskôr.

Google sa s vývojom týchto nástrojov umelej inteligencie ponáhľa v reakcii na rastúcu hrozbu, ktorú predstavujú chatbot Bing od spoločnosti Microsoft a ChatGPT od združenia OpenAI. Hoci sú tieto konverzačné chatboty ešte len v počiatočnom štádiu, Microsoft v tomto prípade zachytil prvú veľkú vlnu umelej inteligencie skôr ako Google a vyhľadávací gigant má obavy, že to ohrozí kľúčový segment jeho biznisu.

O tom, že nejde len o plané obavy, svedčí aj aktuálne zvažovanie spoločnosti Samsung nahradiť vo svojich telefónoch a tabletoch vyhľadávanie Google práve vyhľadávačom Bing od Microsoftu. Hoci pravdepodobne napokon dôjde k dohode a Samsung zostane pri Google, ide o jasný náznak toho, že dlhé roky stojace vody v internetovom vyhľadávaní sa pohli.

Zdroj: AndroidHeadlines.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.