Modulárne telefóny od Googlu zatiaľ nebudú.

Google svoj Project ARA pozastavil, nie sú bližšie detaily o tom, či bude niekedy pokračovať. Nebol by to prvý projekt Googlu, ktorý končí. Snažili sa ho tri roky držať pri živote aj s niekoľkými odkladmi finálnych termínov.

Ara-developer-device-3-1-1024x732_nowat

Zatiaľ prvé použiteľné modely modulárnych telefónov nájdete u LG pri modeli LG G5 alebo najnovšie aj v prípade Lenovo Moto Z Play a doplnkami Moto Mods. Otázkou teda bude, čo zostane z tohto projektu využiteľné do budúcnosti.

Google-Project-Ara-Modules-930xyx465_nowat

Komentár TOUCHIT

Z nášho pohľadu je to odvážna myšlienka, ktorá naráža na niektoré bežné veci. Napríklad ak máte 1 GB RAM v telefóne, výmena za lepší fotoaparát vám moc nepomôže. To platí aj pre akumulátor alebo baterku. Nech už by ste si nakombinovali aj moduly, ktoré prinesú väčší výkon, stále bude najjednoduchšie kúpiť si telefón ako potrebujete. Aký dôvod máte na to, aby ste mali lepší akumulátor na dnes menej výkonný CPU? Tým, že bude modulárny, bude zároveň krehký.

Podobná situácia je pri notebookoch. Ak nepočítame väčšie baterky u podnikových notebookoch alebo dokovacie stanice, nepočítate s výmenou komponentov. Na začiatku si kúpite, čo potrebujete a používate ho tak ako je.

Prečítajte si:

Project Ara sa oneskorí. Tento rok nestihne (doplnené)

 

Zdroj: Phone Arena

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.