Okrúhle výročie pre tento symbol, ktorý nám neraz uľahčil naše vyjadrenie v texte.

Dňa 23. augusta 2007 vzišla v hlave myšlienka bývalého dizajnéra Google a Uberu, Chrisa Messina, na použitie takéhoto špeciálneho symbolu #. V tento deň sa totiž na Twitteri opýtal, čo by ostatní povedali na to, keby symbol dvojkríža slúžil na kategorizovanie alebo zoskupovanie ľudí a správ.

Na tú dobu to už bola veľká sociálna sieť so stovkami tisíc používateľov. Prvý hashtag použil Messina v súvislosti s BarCampom – #barcamp. Ide o sieť konferencií, ktorých obsah vytvárajú samotní účastníci, známe sú aj pod pojmom nekonferencie.

V prvom roku „objavenia“ hashtagu bol najviac používaný tento – #noticias, čo po španielsky znamená novinky.

Najpoužívanejší je stále #NowPlaying alebo #np nasledovaný #FF alebo #FollowFriday. Od prvého použitia v roku 2009 bol použitý viac ako 500 miliónov krát.

Najpoužívanejší hashtag z roku 2016 je #Rio2016, za ním boli najpoužívanejšie #Election2016 a #PokemonGo.

Denne sa na Twitteri použije zhruba 125 miliónov hashtagov každý deň. Avšak nepatria len Twitteru. Používate ich aj na Facebooku, Instagrame a ďalších sociálnych sieťach.

Instagram vám navyše začne pri písaní hashtagu predikovať jeho možný názov. Postupne ako píšete sa ponuka spresňuje a zároveň je vidno, koľkokrát bol daný hashtag použitý. Založiť môžete aj vlastné. Napísať môžete čokoľvek chcete bez medzery.

Možno si pamätáte internetový ošiaľ s farbou šiat. Používatelia sa pokúšali uhádnuť, akej farby sú šaty – biele a zlaté alebo modré a čierne. Hashtag #TheDress tak nedal mnohým spávať.

Zdroj: Tumblr / Amazon

Hashtag bol v roku 2014 oficiálne zapísaný do slovníka Merriam Webster. Jeho definícia znie: „Slovo alebo fráza, ktorá začína symbolom # a klasifikuje alebo kategorizuje sprievodný text (napríklad tweet).“.

Twitter na tento symbol nezabudol a oslávil ho dnes so špeciálnym Emoji s balónikom. Stačí do vášho príspevku pridať hashtag #Hashtag10.

#touchit #NeprehanajteToShashtagmi 🙂

Zdroj: The Telegraph

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.