Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Napätie v Grécku sa stupňuje a rady ľudí pred bankomatmi boli realitou posledných dní. Podľa denníka The Guardian môžu byť bankové služby na niekoľko dní obmedzené. Podľa agentúry Reuters zase grécka Rada pre finančnú stabilitu odporučila, aby banky boli zatvorené šesť dní. Ponúkame vám niekoľko praktických informácií

Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny ZuzanaCSOB_nowat

  1. Zoberte si so sebou väčšiu hotovosť

Do Grécka si so sebou zoberte viac hotovosti ako len na bežné drobné výdavky. Vyhnete sa tak možnému problému s jej prípadným nedostatkom.

  1. Nezabudnite si doma platobné karty

Platobné karty sú takisto nevyhnutnou súčasťou. Majte so sebou debetnú aj kreditnú kartu. Pri platení debetnou kartou používate peniaze z vlastného účtu, ak platíte kreditnou, používate peniaze banky. Ak peniaze vrátite v bezúročnom období, čo je v prípade ČSOB 55 dní, používate ich bez žiadneho úroku navyše.

  1. Platba kartou v obchodoch je možná

Platenie kartou je možné a neobmedzené. Odporúčame mať pri sebe karty dvoch kartových spoločností VISA a MasterCard. Či v obchode je platobný terminál, zistíte úplne jednoducho. Na viditeľnom mieste – pri dverách alebo pokladni by malo byť logo tej-ktorej kartovej spoločnosti, ktorou sa dá na uvedenom mieste platiť.

  1. Výbery z bankomatov pre zahraničných turistov by mali byť podľa aktuálnych informácií bez limitov

Napriek zverejneným ínformáciám denného limitu na výber z bankomatu vo výške 60 eur na jednu grécku kartu by mali byť výbery z bankomatov pre zahraničných turistov bez obmedzenia. Otázkou však zostáva, či bankomaty budú mať dostatok hotovosti. Dovolenkárom preto odporúčame zobrať si sebou hotovosť a platobné karty.

Peter Stano, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR

Stano_nowat„Vzhľadom na rozhodnutie gréckych orgánov o uzavretí bánk do pondelka 6.júla odporúčame slovenským občanom cestujúcim do Grécka mať so sebou dostatočnú hotovosť pokrývajúcu predpokladané potreby počas pobytu v tejto krajine. Používanie debetných a kreditných kariet môže byť nedostupné alebo obmedzené pokiaľ ide o platby i výbery hotovosti z bankomatov. Pri používaní hotovosti je potrebné byť obozretným a primerane sa chrániť pred jej stratou či odcudzením napr. aj využívaním hotelových sejfov. Odporúčame tiež sledovať informácie v médiách, na internetovej stránke Ministerstva zahraničných vecí SR a takisto na stránke alebo facebookovom profile Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Aténach.“

Značky: