Unikátnosť virtuálnej reality v Heroes Laser Aréna spočíva v dvoch plošinách, ktoré prenášajú do VR aj váš pohyb.

Virtuálna realita zažila svoju reinkarnáciu pred rokom. Začali sa predávať okuliare HTC Vive a Oculus Rift, ktoré sú určené bežným používateľom a doma si tak môžete užiť doteraz nevídané zážitky. Ak máte dostatočne výkonný počítač a v prípade HTC Vive aj dostatočne veľký prázdny priestor pre pohyb vo virtuálnej realite. Koncom roka sa dostali do predaja aj okuliare PlayStation VR, ktoré nedávno prekonali 1 milión predaných kusov a pre bežných hráčov predstavujú najdostupnejší spôsob, ako si užiť pokročilú virtuálnu realitu doma.

Bez ohľadu na to, pre mnohých ľudí je virtuálna realita veľkou neznámou. Chcú si ju vyskúšať, čo často vidíme aj na NAY TOUCHIT LIVE, kde prezentujeme práve PlayStation VR. A na tento dopyt reagujú mnohé herne a kluby, ktoré virtuálnu realitu pridávajú do zoznamu poskytovaných služieb.

Heroes Laser Aréna je jedným z klubov, kde nájdete okrem hry Laser Game, resp. Laser Tag, aj štyri herné konzoly PlayStation 4 (pretože návštevníci bojkotovali Xbox) a sekciu s virtuálnou realitou. Tá obsahuje miestnosť s HTC Vive, pretekárske kreslá s Logitech volantami a okuliarmi Oculus Rift, resp. PlayStation VR pre hranie hier Project Cars a Driveclub VR. Tieto sekcie sú navrhnuté tak, aby poskytli najlepší možný zážitok z hrania VR titulov, čo sme si v praxi vyskúšali. Je naozaj rozdiel hrať Driveclub VR v ruke s ovládačom, čo si môžete vyskúšať aj na NAY TOUCHIT LIVE a užiť si virtuálne závodenie v špeciálnom kresle a s jedným z najlepších herných volantov, ktoré sú aktuálne dostupné na trhu.

V Heroes Laser Aréne nájdete aj stolný futbal, konzoly PlayStation a samozrejme Laser Game. Na fotkách sú špeciálne sedačky s volantami Logitech pre jazdenie vo virtuálnej realite

Do Trnavy kvôli virtualizérom

Do Trnavy však odporúčame záujemcom o virtuálnu realitu merať cestu najmä kvôli tzv. virtualizérom. Tieto plošiny dokážu snímať a prenášať váš pohyb do virtuálnej reality, takže hru nehráte s gamepadom v ruke, ale reálne chodíte. Heroes Laser Aréna má tieto plošiny dve a podľa slov majiteľa takúto technológiu nenájdete nikde inde v Československu. Ak je tomu inak, dajte nám vedieť.

Virtualizéry prinášajú úplne iný zážitok z hrania vo virtuálnej realite. Prvých pár minút sa budete učiť chodiť, pretože zdvíhať nohy na mieste nestačí. Aby plošina zaznamenala váš pohyb, musíte prejsť chodidlom po dvoch senzoroch. V praxi teda stojíte na mieste a pomocou špeciálnych prezuviek sa šmýkate po plošine. Aby ste nespadli, istí vás popruh, tzv. plienka a okolo vás je ešte kovová tyč, ktorá ohraničuje aktívnu plochu. V prípade potreby sa na ňu môžete mierne oprieť, aby ste sa nahli a šmýkanie nohami bolo jednoduchšie. Chodenie vo virtuálnej realite je však o poznanie náročnejšie ako bežná chôdza a je pravdepodobné, že sa počas 15 – 20 minút hrania aj zapotíte. Dôvodom sú taktiež samotné VR okuliare, ktoré máte na hlave.

Tituly, ktoré sú aktuálne kompatibilné s virtualizérmi, si pravdepodobne inde nezahráte. Ide totiž o špeciálne hry, ktoré boli vyvinuté iba pre toto príslušenstvo. Ponuka je dostatočne rôznorodá. Môžete si zahrať strieľačku a bojovať proti kamarátovi alebo skúmať kobky a ničiť kostlivcov. Úplnou špecialitou je krátka hororová hra, ktorá nás zaujala svojou atmosférou. Ponuka hier by sa však mala čoskoro rozšíriť aj o komerčne známe tituly. Je potrebné, aby výrobcovia vydali aktualizáciu, ktorá prináša kompatibilitu s virtualizérom.

Virtualizéry sú hlavným lákadlom Heroes Laser Aréna. Ponúkajú úplne iný a jedinečný zážitok z virtuálnej reality

Virtuálna realita ponúka niečo pre každého

V prípade samostatnej HTC Vive miestnosti je ponuka titulov o poznanie bohatšia, nakoľko hry nie sú limitované kompatibilitou s virtualizérom. Okrem viacerých strieľačiek nájdete v ponuke aj zážitkové aplikácie, ako sú horské dráhy, ktoré verne kopírujú ich skutočné predlohy. Prípadne si môžete pozrieť podmorský svet alebo si skočiť z mrakodrapu 🙂

Práve variabilita zážitkov je hlavným lákadlom nielen Heroes Laser Arény, ale aj iných VR herní. VR si môže dnes vyskúšať každý, kto má o to záujem. Takmer každý si totiž nájde hru alebo zážitok, ktorý mu virtuálnu realitu priblíži. V prípade trnavskej Heroes Laser Arény sú pridanou hodnotou práve spomenuté virtualizéry.

VR sekcia je rozdelená do troch sekcií. Červená miestnosť je určená milovníkom virtuálneho jazdenia. Modrá miestnosť ponúka rôznorodé zážitky, ktoré ponúkajú VR okuliare HTC Vive a zelená miestnosť vzadu obsahuje dva virtualizéry s HTC Vive

Prečítajte si aj:

Virtuálna realita v roku 2016

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit