V tomto článku testujeme zariadenia pre skupinu používateľov, ktorí si chcú vybudovať kvalitnú multimediálnu sieť s vysokými rýchlosťami a dobrým pokrytím. Susedská bitka o signál sa s týmto zariadeniami môže začať. Ak zapojíte router Archer C8 alebo D-Link DIR880L, získate super signál aj v prostredí preplnenom Wi-Fi sieťami. Odporúčame ale zbystriť pozornosť nad ostatnými dvomi testovanými doplnkami.

Mobilné aplikácie pre routery sa stali celkom bežné. Až na menšie výnimky ich má každý výrobca. Nájdete ich ľahko – pod názvom výrobcu na Google Play alebo AppStore. Využiť ich môžete na jednoduchú správu nastavení aj základných funkcií, či na vytvorenie prehľadu o pripojených zariadeniach. Konfiguračné rozhranie zatiaľ nenahradia, ale poskytnú jednoduchý spôsob, ako aspoň v základoch spravovať váš router.

ZyXEL PLA5405

img_pla5206_us_p

Každý, kto potrebuje spoľahlivú sieť, má možnosť využiť existujúce elektrické rozvody v byte alebo v dome. Model PLA5405 sme testovali ako dvojicu adaptérov powerline. Potrebujete minimálne dva kusy, aby ste ich mohli využívať. Jeden z nich obsadíte zapojením do routera, druhý už dáte na miesto, kde potrebujete mať pripojené zariadenie eternetovým káblom. Nemusí ísť nutne o počítač, ale pokojne to môže byť herná konzola alebo napríklad NAS. Testovali sme pripojenie v byte aj v rodinnom dome a to aj s adaptérmi iných značiek. Štandard HomePlug AV2 podporuje vzdialenosť až do 300 metrov. S párovaním sme nemali žiadne komplikácie. Stačí adaptér zapojiť do elektrickej zásuvky a do piatich sekúnd sme mali sprístupnené internetové spojenie. Netreba stláčať žiadne tlačidlo na párovanie, ktoré je naboku. V prípade, že sa adaptéry z nejakého dôvodu nenájdu, toto tlačidlo pomôže. Táto súprava umožňuje dosahovať vyšších rýchlostí ako základné adaptéry tohto typu. Integruje v sebe technológiu MIMO, ktorá využíva v dvojkombinácii všetky tri vodiče (uzemňovací, fázový aj nulový) elektrickej sústavy na prenosovej ceste. Všetky dáta sa po sieti prenášajú šifrovane. O tento proces sa automaticky postarajú pripojené adaptéry medzi sebou. Rovnako tak aj o QoS na riadenie kvality prenosovej cesty. Preto sú vhodné aj pre používateľov, ktorí nemajú znalosti v konfigurácii sietí, no chcú si k takémuto adaptéru pripojiť napríklad TV alebo IP telefón a mať vždy dostatočne veľké pásmo na prenos dát. Merania sme uskutočnili medzi dvomi adaptérmi z tejto súpravy a na vzdialenosť do 20 metrov. Rýchlosť bola 7,5 MB/s pri sťahovaní dát v priemere a 5 MB/s pri odosielaní dát. Ide o stabilné rýchlosti po dobu jednej minúty.

Hodnotenie:
+ maximálne jednoduché zapojenie, riadenie dátového toku, stabilná prenosová rýchlosť
– vyššia cena – zodpovedá však navýšeniu rýchlosti
Cena: 96 EUR – Twin Pack
Zapožičal: ZyXEL

ASUS RP-AC52

device1-e1406019392386

Toto je bezpochyby najzaujímavejší rozširovač signálu, aký sme testovali. Okrem klasického LAN portu má na tele aj audio konektor. Dokáže totiž streamovať aj hudbu. Inštalácia vyžaduje napojenie na extender cez mobil alebo počítač a samotné pripojenie extendera na hlavný router. O všetko podstatné sa postará sprievodca. Teda vyhľadá všetky siete v dosahu a používateľ zadá heslo k tej svojej a nechá zariadenia napojiť na pôvodný signál. Nastavenia sa uplatnia pre 2,4 GHz a aj 5 GHz sieť, ak je dostupná. Samozrejme, je na používateľovi, či chce sprevádzkovať obe siete alebo len jednu z nich. Najviac sa nám osvedčilo vytvorenie nového SSID, no dá sa aj pôvodný SSID – názov siete prevziať z routeru. Vtedy sa nám ale stávalo, že sme reálne nemali predstavu, na ktoré zariadenie je mobilný telefón pripojený. Nastavenie tohto typu je vhodné do hotelov, doma pokojne ponechajte vytvorenie po vzore názovsiete_RPT, prípadne sa dá zvoliť vlastný pred navrhovaným názvom. Ide o to, že mobilný telefón sa často vytrvalo automaticky pripojil na extender aj keď silou signálu bol na tom lepšie hlavný router.

Na zariadení je z LED diód vytvorený pás, ktorý signalizuje silu dostupnej siete v oboch pásmach. Máte teda možnosť vybrať jeho umiestnenie na základe tejto stupnice. Keďže bežne narážame na problém s dĺžkou pokrytia 5 GHz pásma, je treba sledovať aj stupnicu pre toto pásmo a tomu prispôsobiť miesto zapojenia. So signálom 2,4 GHz siete vzhľadom na jeho lepšie pokrytie nebudete mať problém.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:
Appky z Google Play kradli login do Facebooku
5 najlepších appiek na SMSkovanie
Hudba cez lampu? Áno, dá sa to.

 

Zaujímavosťou tohto modelu je podpora internetového rádia. Priamo v rozhraní nastavenia môžete spustiť niektorú zo zobrazených rozhlasových staníc alebo si pridať vlastnú. Po inštalácii aplikácie ASUS AiPlayer z Google Play alebo AppStore do mobilného zariadenia môžete na extender prenášať hudbu. Je na ňom audio výstup. Stačí do neho pripojiť reproduktory a prehrávať tak zvuk bezdrôtovo. Na spustenie alebo zastavenie prehrávania sa stačí dotknúť prednej strany zariadenia. Funkcia dotykového snímača sa dá prispôsobiť v nastaveniach extendera. Toto je bezpochyby funkcia, ktorú nemá veľa zariadení tohto typu. Praktickou stránkou však bude jeho umiestnenie. Dá sa ovládať na diaľku, no skláňanie sa zakaždým k dotykovej ploche nebude najlepšie riešenie, ak bude v klasickej zásuvke niekoľko centimetrov nad podlahou. Rýchlosť spojenia bola takmer na úrovni priamej viditeľnosti hlavného routera. Spomalenie, ktoré by sme logicky čakali tým, že ide o medzičlánok, sme nezaznamenali. Navyše sme mohli využiť LAN port nad audio konektorom na pripojenie NAS disku. Nezískate tým síce vyššiu rýchlosť ako na priamom spojení v routeri, no toto bol prípad, kedy poloha disku v objekte pre nás bola podstatnejšia, ako rýchlosť prenosu dát.

Hodnotenie:
+ možnosti extendera, streamovanie zvuku, sila signálu zobrazená na LED páse, sprievodca nastavením
– chýba slovenská lokalizácia
Cena: 69 EUR
Zapožičal: ASUS

TP-Link Archer C8

 

archer_c8

Archer, tak sa volá najnovší rad nových routerov, ktoré na trh uviedol už minulý rok TP-Link. Na test sme mali jeho druhý najpokročilejší model, rýchlejší je už len model Archer C9. Je to router, ktorý môžete mať položený v dvoch polohách a nato používa stojan zapustený do tela. Ideálna je poloha „nastojato“, čím je zabezpečená aj ľahšia dostupnosť portov v zadnej časti.

Ide o multimediálny router, ktorý má skutočne vysoký dosah signálu. Preverili sme si to na štandardnom mieste v panelákovom byte, kde iné routery spoľahlivo „zastavia“ dve panelové steny. Kde inde nebol signál, tu sme získali štyri stupne intenzity z piatich. Je to vďaka technológii Beamforming, ktorá prišla so štandardom AC. Zdôrazňujeme, že technológia je jedna vec, implementácia druhá. V TP-Linku sa však podarila a tak sme získali kvalitný signál na mieste, kde sa bez doplnkového extendera nedalo fungovať. Tri antény umožnia smerovať signál podľa polohy pripojených zariadení. V praxi sme testovali intenzitu s viacerými zariadeniami. Bežne sa totiž stáva, že jedno zariadenie pripojené cez Wi-Fi bližšie k routeru, je uprednostňované. Technológia Beamforming je potom pre vzdialenejšie zariadenia len želaným spojením špecifikácie do praxe. Tu všetko fungovalo bez problémov. Treba ale dodať, že v miestach s kritickým signálom už nebola viditeľná 5 GHz sieť.

Inštalácia bola jednoduchá a sprevádzkovanie Wi-Fi bolo tak rýchle, ako sme doteraz ešte nezažili. Zmeniť totiž výrobné nastavenia a nepoužiť tzv. Easy režim, chce aj pre skúseného používateľa dávku trpezlivosti. Tu sme sa napojili na router a v základnom rozhraní zmenili názvy SSID a v pokročilom nakonfigurovali ďalšie detaily. To všetko bez dvojminútového reštartu zariadenia. Prakticky okamžite, s niekoľkosekundovou odmlkou potrebnou na vygenerovanie nových vlastností bezdrôtovej siete. S ničím podobným sme sa nikde nestretli.

Silnou stránkou je konfiguračné rozhranie. V základom režime vidíte grafické zobrazenia spôsobu pripojenia routeru, počítačov, tlačiarní aj USB zariadení v jeho portoch. Pokročilá konfigurácia umožňuje nastaviť prakticky čokoľvek od funkcií typu rodičovský zámok, filtrovanie obsahu webu, segmentovania siete až po detaily v nastavení zdieľania súborov pripojených zariadení a správu hostiteľských Wi-Fi sietí v oboch pásmach.

Počas dlhodobého testu sme realizovali aj aktualizáciu firmvéru. Všetko prebehlo bez problémov. Na vzdialenosť 15 m a dve steny bola stabilná prenosová rýchlosť 2 MB/s. Pásmo 5 GHz sme testovali v dosahu 2 metrov a rýchlosť bola 11 MB/s stabilne.

Celkovo tak ide o jeden z najvýkonnejších routerov na trhu vhodný pre multimediálnu domácnosť s potrebou streamovania filmov v HD kvalite.

Hodnotenie:
+ jednoduché nastavenie, Wi-Fi konfigurácie bez reštartu, dva USB porty, sila a kvalita prenosu dát, pokročilé nastavenia
– žiadne podstatné
Cena: 145 EUR
Zapožičal: D-Link

D-Link DIR-880L

 

dlink_dir880L

Tento robustný router je najrýchlejším zariadením v našom teste. Spočiatku sme k zariadeniu pristupovali s nedôverou, nakoľko už vieme ako to je s AC štandardom. Priama viditeľnosť a vzdialenosť do piatich metrov je ideálne využitie tohto multimediálneho štandardu na prenos cez Wi-Fi, no pri väčšej vzdialenosti a prekážkach sa tento štandard príliš nepreukázal. Model DIR-880L však nie je nováčikom v tejto oblasti a tak výrobca pripravil silné zariadenie, ktoré uspokojí aj náročných používateľov. Vo výbave sú tri antény, ktoré vďaka funkcii AC SmartBeam (oficiálny AC Beamforming v podaní D-Linku) smerujú signál podľa polohy zariadení. Signál sme dosahovali aj na inak problematických miestach. V tomto smere hodnotíme router pozitívne. Z praktického dôvodu je pre používateľa dosť podstatný fakt, že k zariadeniu za 179 Eur nemusí dokupovať ešte extender.

Je prirodzené, že všetky porty sú gigabitové. Na tele sú aj dva USB porty. Môžete k nim pripojiť bežnú tlačiareň alebo flash disk, prípadne iné pamäťové zariadenie. Výrobca zahrnul podporu cloudového prístupu mydlink. Takto máte prístup do domácej siete aj z inej než vašej LAN siete a rovnako aj k niektorým konfiguračným nastaveniam routeru a k dátam na pripojených zariadeniach. Router sa dá nastaviť cez mobilný telefón a takisto nechýba aplikácia na multimediálny streaming dát. Mydlink SharePort je dostupná pre Android a iOS.

Nastavenie routeru je obzvlášť jednoduché. Na základnej obrazovke vidíte pripojenie zariadenia do internetu a pripojené zariadenia vo vašej sieti. Samostatne vo svojej vetve sú zobrazené pripojené USB zariadenia a zariadenia cez Wi-Fi. Vidíte všetky podrobnosti ako IP adresy, bránu a typ pripojenia ako aj jeho dĺžku. Nastavenia sú logicky usporiadané a prístup k nim je z hlavného panela. Kategórie sú v roletových menu. Je to pekné na pohľad, no popravde, pri potrebe rýchlej konfigurácie to poriadne zdržuje. Inak nemáme ku konfigurácii výhrady. Nájdete tu solídne zastúpenie možností rodičovskej kontroly na obmedzenie pripojenia zariadení k internetu v danom čase, tiež aj filtrovanie obsahu. Skrátka všetko potrebné, čo očakávate od high-end routera na trhu. Výhodou pre tých, ktorí chcú mať istý prehľad, no nechcú ísť priamym spôsobom reštrikcií je práve cloudový dohľad. Vo svojom účte, na ktorom máte pridaný tento smerovač, vidíte aktuálne pripojené zariadenia. Ľahko tak zistíte, či smartfón vášho dieťaťa je napojený na domácu sieť.

Ocenili sme aj prípadné rekonfigurácie Wi-Fi sietí. Sú rýchle a pri mnohých malých zmenách si neodstavíte celý router na dve minúty, ako to býva pri lacných zariadeniach. Tie totiž vyžadujú reštart aj pri úplne elementárnych úpravách nastavení.

Prenosová rýchlosť pri priamej viditeľnosti bola 13,2 MB/s, na vzdialenosť 15 metrov sme namerali 2,6 MB/s. Čiže veľmi dobrá rýchlosť na kancelárske použitie. Prvý test bol v 5 GHz pásme, druhý na veľkú vzdialenosť sme realizovali v pásme 2,4 GHz, ktoré malo väčšie pokrytie a následnú stabilitu.

Hodnotenie:
+ sila signálu a vysoká rýchlosť, dva USB porty, cloudová správa na diaľku, prístup k súborom aj mimo LAN siete, prehľad o sieti v rozhraní routera
– až príliš zjednodušené rozhranie trochu zdržuje pokročilé nastavenia
Cena: 179 EUR
Zapožičal: D-Link

tabulka_highend

Verdikt touchIT

ZyXEL PLA5405 je rýchly powerline adaptér. Jeho cena je vyššia ako pri menej výkonných powerline modeloch tohto výrobcu alebo konkurencie, no ide o spoľahlivý doplnok do vašej siete. ASUS RP-AC52 je unikátny extender, ktorý okrem podpory oboch pásiem prehráva aj hudbu do pripojeného zariadenia. Na tele má zobrazenie stavu signálu pre obe pásma. Celkovo ide o zaujímavé zariadenie. TP-Link Archer C8 je do detailu vyladený router. Spokojní sme s ním boli od samotného zapojenia až po kompletnú dátovú prevádzku počas celého testovania. Je to špičkový produkt na trhu. D-Link DIR-880L je takisto pokročilý router. Podporuje aj cloudovú správu a silnou stránkou je sila pokrytia. Ide o najrýchlejší router v tomto teste, no konfigurácia nastavení mohla vyjsť v ústrety pokročilým používateľom.

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.