Objektív na smartfóne vymeniť nemôžeme, ale pomoc existuje.

Fotografovanie so smartfónmi v zásade nie je nič zložité, keďže pri automatických nastaveniach, ktoré väčšina z nás využíva najčastejšie, sa o všetko potrebné postará samotný softvér a hardvér telefónu a zvolí optimálne úrovne príslušných nastavení. Existujú však jednoduché triky, ako aj pri automatike spraviť mobilné fotografie príťažlivejšie.

Jedným z nich je využiť v príhodných situáciách dvojnásobné priblíženie, ako uvádza portál AndroidAuthority.com. Hlavné fotoaparáty smartfónov majú totiž ohniskovú vzdialenosť okolo 23 až 24 milimetrov a ide teda o celkom široké objektívy – nie vyslovene širokouhlé, ale stále také široké, že fotograf je od scény pomerne ďaleko.

Túto hodnotu pritom má väčšina populárnych smartfónov. Napríklad Galaxy S22 Ultra (24 mm), iPhone 14 Pro Max (24 mm) či Pixel 7 Pro (23 mm) sú len niekoľkými príkladmi. Väčšina fotografov sa ale často prikláňa k 40 mm alebo užším objektívom, pokiaľ sa nešpecializujú vyslovene na fotografovanie krajiny. Má to svoj dôvod okrem iného v tom, že 50 mm je ekvivalentom ľudského zraku.

Porovnanie bežná fotka a s 2x priblížením (zdroj: AndroidAuthority.com)

Na mobile si, samozrejme, nemôžeme odmontovať vstavaný objektív a nahradiť ho iným, užším. Riešenie však existuje a je prosté. Stačí skrátka použiť dvojnásobný zoom. Sú telefóny, ktoré majú dvojnásobný optický zoom, napríklad Galaxy Note 8 až 10, ale nič sa nedeje, ak váš telefón presne takéto optické priblíženie nemá. Postačí totiž aj dvojnásobne digitálne, ktoré má aj tak kopa smartfónov prednastavené v „krokovaní“ priblíženia fotoaplikácie.

Snímače dnešných smartfónov (a to nehovoríme len o topmodeloch) sú už natoľko kvalitné a s takým rozlíšením, že toto priblíženie nijako zásadne neuberie z kvality výslednej snímky. Skúste teda najbližšie na skúšku vyhotoviť série dvoch fotografií, jednu bez priblíženia a druhú s dvojnásobným zoomom a niektoré scény uvidíte doslova z inej perspektívy.

Zdroj: AndroidAuthority.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.