Značka vstupuje do nového segmentu.

Spoločnosť HMD je známa svojimi prerábkami starých modelov telefónov značky Nokia. Pred pár dňami sme informovali o smartfóne, ktorý je ašpirantom na najodvážnejší smartfón súčasnosti. Tento neoficiálny titul si vyslúžil svojou modulárnou konštrukciou a originálnym prístupom spoločnosti, čo pre používateľov HMD Fusion otvára celkom nové možnosti personalizácie. Je tu však aj druhý uhol pohľadu, pretože veľké spoločnosti iba málokedy riskujú a spravidla neexperimentujú tak, ako to robí HMD. Je teda otázne, ako celý projekt “Fusion” dopadne. Stačí si iba spomenúť na spoločnosť LG a jej smartfóny, ktorú po sérii experimentov čakal tvrdý pád. 

HMD má telefón, ktorý by sa neodvážil predstaviť ani SamsungZdroj: HMD Global
HMD má telefón, ktorý by sa neodvážil predstaviť ani Samsung

HMD Fusion je v každom prípade nový modulárny smartfón od spoločnosti HMD, ktorý ponúka používateľom jedinečný a prispôsobiteľný zážitok. Hlavnou prednosťou tohto telefónu je jeho modulárny dizajn, ktorý umožňuje používateľom prispôsobiť funkčnosť a vzhľad telefónu pomocou vymeniteľných krytov nazývaných Fusion Outfits. Tieto kryty pomôžu telefón rozšíriť o bezdrôtové nabíjanie, zvýšenú ochranu a kruhové svetlo. 

Hoci telefón je k dispozícii v Európe, tak predaj jeho modulárnych častí začne až v 4. štvrťroku tohto roka, čo je škoda, že nie sú dostupné už v čase spustenia predaja telefónu. HMD tieto diely pravdepodobne začne vyrábať až na základe skutočných predajov telefónu Fusion a presnom záujme o vybrané verzie príslušenstva.

HMD Fusion oficiálne: Najodvážnejší telefón súčasnosti s chybičkou krásyZdroj: HMD
HMD Fusion

Technické parametre

Displej modulárnej novinky má 6,56 palca. Ide IPS LCD panel s rozlíšením HD+ a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Vo fotovýbave nechýba predná 50 Mpx selfie kamera, 108 Mpx hlavný fotoaparát a 2 Mpx hĺbkový fotoaparát. Hlavná kamera má elektronickú stabilizáciu obrazu (EIS), nočný režim s RAW spracovaním a AI HDR.

Hoci celý koncept HMD Fusion vyzerá veľmi dobre, tak zariadenie patrí iba do nižšej strednej triedy, čo potvrdzuje čipová sada Snapdragon 4 Gen 2, 6 GB alebo 8 GB RAM, 128 GB alebo 256 GB úložisko, ktoré je rozšíriteľné o microSD karty. Z ďalších technických parametrov zaujme 5000mAh batéria s podporou 33 W nabíjania.

HMD má telefón, ktorý by sa neodvážil predstaviť ani SamsungZdroj: HMD Global
HMD Fusion

V telefóne je nainštalovaný Android 14 s aktualizáciami OS až po Android 16 a tromi rokmi bezpečnostných záplat. HMD okrem toho poskytne náhradné diely cez iFixit na sedem rokov.

Cena a dostupnosť

HMD Fusion je v Európe k dispozícii v dvoch verziách – 128 GB so 6 GB RAM za 269,99 eura a 256 GB s 8 GB RAM za 299,99 eura. Ak však budete chcieť aj nabíjací adaptér, tak za ten si priplatíte 24,99 eura.

Zdroj: HMD Global

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.