Pracovná stanica s tenkým dizajnom vhodná na náročnejšie grafické aplikácie.

Nie je to v pravom zmysle 3D modelovací nástroj, ale počítač s vyšším výkonom a kvalitným displejom, Silnou stránkou je výborný vzhľad, kvalitné ozvučenie a grafická karta NVIDIA Quadro P520. Určená na CAD aplikácie a prácu s grafikou. Má odlišnú architektúru a zameranie nielen grafiky ale aj zostavy ako celku je na prácu.

Hry si na nej zahráte, no vo svojej podstate je P520 slabá grafika a hodí sa viac na matematické modelovanie ako na priame hranie hier. Napríklad Lara Croft and Temple of Osiris si tu nezahráte, lebo hra seká a treba zraziť detaily. Potom je to lepšie.

Syberia 3, ktorá je neskutočne náročná a vyzerá akoby ju nikto neoptimalizoval, ide plynule. Takže to je taká anomália vo svete hier, ale bežný jav pri karte zameranej na pracovné aplikácie a najmä stabilitu.

Numerický blok a tenký profil

Klasika, ktorá poteší. Minimálne v čase, kedy sa takmer všetci hrajú na multimediálny stroj a numerický blok v tele 15,6“ notebooku už nenájdete. HP na to ide inak a toto je pracovný stanica určená na pohodlnú kancelársku prácu.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia a veľmi dobre sa na nej píše. Je precízna, o to viac si ale zaslúži pochvalu trackpoint. Po Lenove je to ďalší výrobca, ktorý ešte používa polohovací klobúčik. K nemu sú nad touchpadom dve samostatné tlačidlá myši.

Čo je vynikajúca vec a možno sa aj vy naučíte ovládať kurzor myšou a druhou rukou budete stláčať tlačidlá. Vyzerá to trochu nelogicky, no je to príjemná vec. Touchpadové tlačidlá sú tiché a tak sa o to lepšie používajú.

Veľký 4K displej je výborný a pre niekoho by mohol byť rozmer 15,6“ naozaj veľký. Iste, je väčší ako 14“ notebook, avšak je stále tenký a dosť kompaktný na to, aby ste ho mali ako primárny nástroj, ktorý treba prenášať. Používa 65 W adaptér, ktorý má podobné rozmery ako adaptér pri smartfónoch s podporou turbo nabíjania a s podobnou výkonnostnou hodnotou.

Ako sa používa?

Notebook má hliníkové telo, jemne zbrúsené so zaoblenými hranami tak, aby pôsobil ešte tenšie. Oceníte LED signalizáciu na klávesoch pre mikrofón, stíšenie zvuku alebo CapsLock. Tlačidlo na zapnutie je umiestnené vedľa Delete v hornom bloku klávesov F.

Jeho umiestnenie je úplne v poriadku, nepletie sa a keď ho potrebujete, je tu. Určite je to lepší systém, ako ho mať na bočnej hrane. Priznávam, že toto je subjektívny názor a ak ide o konvertibilný notebook, výrobca nemá príliš na výber.

Notebook má možnosť riadenia spotreby cez nástroj HP Power Manager. Na to, aby fungoval, je potrebné upraviť nastavenia v BIOSe. Riadenie spotreby ponechané na Windows je v poriadku a reaguje dobre. Stačí prepnúť výkonnostný režim a behom niekoľkých sekúnd sa to prejaví. Pri práci, kde je zapojená karta od Nvidie, sa notebook spoľahlivo ozve. Akonáhle ale pracujete v menej náročných aplikáciách.

4K displej je výborný Ide o IPS displej so svietivosťou 400 nitov, počas testovania som nameral na najvyššom jase priemerne 417 nitov. Čiže ide o skutočne svietivý displej. Tu oceníte aj presnosť zobrazenia farieb cez rozšírené spektrum a to až v rozsahu 100 % pokrytia sRGB.

Notebook má aj snímač okolitého osvetlenia, ten som ale deaktivoval. Jas pri pripadal neustále nedostatočný a poddimenzovaný. Navyše sa nedal zvýšiť mimo automaticky navrhnutú stupnicu. Treba ho vypnúť, aby sa jas ešte zdvihol. Displej je matný a vďaka vysokej svietivosti nebudete limitovaný ani pri sledovaní filmov alebo jasnom vykreslení tmavších odtieňov.

Reproduktory sú veľmi dobré. Výrobca už tradične spolupracuje s Bang & Olufsen a je tu možnosť vyladiť si zvuk podľa prehrávaného obsahu.

Dôraz na bezpečnosť

Štart notebooku je trochu dlhší, no HP si kladie za cieľ poskytnúť maximálnu bezpečnosť. Je tu chránený BIOS a súčasťou je aj súprava bezpečnostných nástrojov, ktoré máte v základe inštalácie. To je vysoký nadštandard. Dnes už majú bezpečnostné nástroje notebooky mnohých firiem.

Napriek tomu dostávate od základu antivírusový nástroj, nástroj na zabezpečenie bezpečnostnej politiky alebo napríklad nástroj na zdravý spôsob práce za počítačom. Volá sa HP WorkWell. Upozorní vás na pauzy, rozhýbanie tela atď.

Pekný nástroj a má to zmysel. Pravda v mojom prípade je taká, že to chcelo po mne nejakú pauzu a rozcvičku práve v čase, keď som na to, absolútne nemal čas. Ale o tom to asi bude a rozhodne priniesť tento systém do základnej inštalácie, je krok ktorý zaslúži pochvalu.

Na prihlásenie do systému sa dá použiť infrakamera. Funguje veľmi dobre a dokonca je tu aj čítačka odtlačkov. Tiež to nebýva bežná prax a máte na výber spôsob, aký sa budete prihlasovať a chrániť si takto aj prístup k dátam cez nástroj HP Client Security a HP Device Access Manager.

Verdikt

HP ZBook Firefly 15 G7 je dobrý pracovný notebook. Je väčší, vďaka čomu máte väčší displej, no nie je prerastený. Je precízne spracovaný tak, aby pôsobil štýlovo. Hoci to vás asi ani tak nebude zaujímať.

Počas testovania som nezaznamenal žiadne problémy, teda až na mne nevyhovujúce nastavenie jas. Stačí vypnúť automatický režim a žiadny problém. Celkovo je tu množstvo detailov na prácu a nadštandardná softvérová výbava, ktorá zabezpečí váš notebook.

thumbs-up-icon

Výhody

  • 4K displej je fajn, aj keď vás stojí zbytočné peniaze
  • Veľmi dobré riadenie spotreby
  • Podsvietená klávesnica
  • Môže byť úplne tichý
  • Kvalita ozvučenia

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Snímač okolitého svetla by mohol fungovať lepšie
  • 4K je možno veľa, ušetríte na Full HD konfigurácii

Cena: 1669 eur

Zapožičal: HP Inc.

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterHP ZBook Firefly 15 G7
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný diskWDC, 512 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS 4K, AntiGlare, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaNVIDIA Quadro P520, 4 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / TB, 2 × USB 3.1, HDMI 1.4b
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]360 × 234 × 19
Hmotnosť [kg]1,75

Benchmarky

Model / TestyHP ZBook Firefly 15 G7
PCMark 10 3965
3DMark 114287
VR Mark – Orange Room1554
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]979,5
Access time [ms]0,098
Batériové testy 
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:02
Faktor mobility4,02

Prečítajte si aj:

Notebook s veľkou obrazovkou a výkonom: Dell XPS 17 (RECENZIA)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.